Bićemo očajni dok ne ode Tole: Slaviša Jokanović traži ostavke čelnika FSS

Slaviša Jokanović pozvao Tomislava Karadžića i čelnike Fudbalskog saveza Srbije da podnesu ostavke. Da bi se popravilo trenutno katastrofalno stanje, neophodan je veliki "rez". Osim rukovodstva FSS, srpski trener kao krivce vidi i bivše selektore, ali i reprezentativce koji ne pružaju partije koje se od njih očekuju.

 

Nekadašnji reprezentativac i sadašnji trener engleskog drugoligaša Votforda, Slaviša Jokanović, pozvao je čelnike Fudbalskog saveza Srbije da podnesu ostavke jer neuspešno vode srpski fudbal .

Jokanović je govoreći za “Informer” objasnio da je prvi korak ka oporavku fudbala u našoj zemlji da na čelo FSS dođu novi ljudi, koji će napraviti strategiju kako bi se popravilo sadašnje očajno stanje u reprezentaciji Srbije.

Svi su odgovorni za neuspeh – kompletno rukovodstvo FSS i predednik Tomislav Karadžić. Onda i igrači od kojih se očekuje više, kao i selektori koji su vodili reprezentaciju. Tu ne računam Radovana Ćurčića, jer je kratko sa ekipom. Vreme je da prestanemo da prodajemo priče. Uzeli smo jedan bod iz četiri meča, a onda ćemo kao na četiri naredne utakmice osvojiti 10 bodova?! Lupili smo o pod i vreme je da krenemo dalje – objasnio je rezignirani  Jokanović .

Bivši trener Partizana ističe da je najveći problem što u srpskom fudbalu nema volje da se naprave promene i da novi ljudi preuzmu odgovornost.

Čitav sistem je pogrešan. Mi smo dovedeni u situaciju da verujemo da će utakmica sa Portugalom nešto da nam reši. Tako ne rade ozbiljni savezi. Potrebno je da dođu novi ljudi, sa novim idejama. Pitanje je samo da li postoji volja da se oni podrže.

Jokanović je na osnovu ličnog iskustva objasnio i zašto bivši asovi pokušavaju da što pre pronađu inostrani angažman i odu iz zemlje.

– Bio sam u Srbiji i ustanovio sam da sam nekim ljudima na smetnji. Takav je ambijent. Praviš neke poteze koje ne želiš jer si prinuđen da sarađuješ sa raznim ljudima. Teško je raditi, jer znaš da će te ‘prodati’ pre ili kasnije. Onda se mi pokupimo i odemo tamo gde znamo da će da nas cene – objasnio je bivši igrač i trener Partizana.

Kao dobar primer kako da se popravi trenutno očajno stanje u kojem je naš fudbal, prvi strateg Votforda vidi promene koje su napravljene u Nemačkoj i Belgiji.

– Neke zemlje su lupile šakom o sto i rešile probleme. Nemci su 15 godina bili u krizi i promenili su ceo sistem i sada su prvaci sveta. Belgijanci kada su uvideli da će fudbalski izumreti napravili su ozbiljne promene, novi sistem, strukturu, selekciju. Nije ih bilo 12 godina na velikim takmičenjima, a prošle godine su igrali četvrtfinale Mundijala – zaključio je Jokanović.