Bila je prva žena koja je istrčala BOSTONSKI MARATON, pola veka kasnije ponovo je ODUŠEVILA SVET! (VIDEO)

ketrin švicer
dnevno.rs/kolaž

Prošlo je tačno 50 godina odkad je Ketrin Švicer postala prva dama koja je zvanično završila trku na Bostonskom maratonu. Pola veka kasnije, ponovo je uspele! Ipak, zadiviljujući podatak jeste da ona danas ima 70 godina.

 

Bostonski maraton je najstariji maraton na svetu! Održava se na Dan Rodoljuba, svakog trećeg ponedeljka u aprilu u gradu Bostonu. Prvi put je održan 1897. godine, nakon uspešnog prvog modernog maratona na Letnjim olimpijskim igrama, održanim 1896. godine. Kao najstariji maraton, Bostonski maraton spada u jedan od svetskih najprestižnijih maratona. Prosečna posećenost je oko 20.000 registrovanih učesnika, dok je na stotu godišnjicu bilo 38.000 registrovanih učesnika. Inače, spada u šest “velikih maratona” – Tokio, Njujork, London, Berlin, Čikago i Boston.

Ovogodišnji Bostonski maraton donosi posebnu priči. Vredu divljenja. Naime, prošlo je tačno 50 godina odkad je Ketrin Švicer postala prva dama koja je zvanično završila trku na Bostonskom maratonu. Pola veka kasnije, ponovo je uspele! Ipak, zadiviljujući podatak jeste da ona danas ima 70 godina.

Godine 1967. Ketrin je postala prva žena koja je istrčala Bostonski maraton! Mnogi učesnici su se bunili protiv njenog učešća, a čak su i organizatori pokušali da je spreče. Po sopstvenom priznanju, tokom trke, bilo je takmičara koji su joj dobacivali i upućivali pogrdne komentare, ali Ketrin se nije obazirala.

Trku je istrčala do kraja, a zahvaljujući njoj 1972. ženama je prvi put zvanično dozvoljeno učešće na Bostonskom maratonu.

Danas, 50 godina kasnije – Ketrin je ponovo u centru pažnje! Ova hrabra žena usela je ponovo da istrči Bostonski maraton! Ciljnu liniju je prešla za četiri sata, 44 minuta i 31 stotinku, što je samo za 24 minuta sporije od vremena koji je postavila kada je imala 20 godina.

Ketrin, koja danas ima 70 godina, istakla je kako je njen san oduvek bio da se jednog dana vrati na ulice Bostona nakon što je 1967. godine ispisala stranice istorije. 

Nakon što je završila trku zatražila je “šoljicu čaja i komad čokolade”. Planira da proslavi učešće na ovogodišnjem maratonu sa prijateljima i mužem uz večeru i točeno pivo. Takođe, Ketrin je istakla za ABC News da ovo nije njen poslednji maraton. Nada se da će učestvovati i na Njujorškom maratonu.