Bio je heroj Svetskog prvenstva, a sada ga nigde nema: Gde je i šta radi Giljermo Očoa? (FOTO+VIDEO)

Golman meksičke fudbalske reprezentacije Giljermo Očoa skrenuo je pažnju na sebe fenomenalnim bravurama koje je pravio na Mundijalu u Brazilu održanom ove godine. U tim trenucima činilo se da može da bira klub u kojem će nastaviti karijeru, a portal Dnevno.rs donosi vam priču o ovom čuvaru mreže.

Njegov prvi tim bio je Amerika za koji je debitovao 2004. godine u Klausuri protiv Montereja kada je imao svega 18 godina. U startnu postavu tada ga je uvrstio čuveni stručnjak Leo Benhaker. Tu je brzo pokazao o kakvom se talentu radi i svi u klubu su želeli da baš on na golu zameni povređenog veterana Adolfa Riosa.

Novi trener Amerike Oskar Ruđeri iste godine u klub je doveo još nekoliko golmana, među kojima i Argentinca Sebastijana Sahu. Boravak Ruđerija u klubu obeležile su kontroverze i neke čudne odluke, pa mu je otkaz uručen posle samo šest utakmica. Mari Kariljo je preuzeo ulogu šefa stručnog štaba i od tada je Očoa bio nezamenjiva opcija na golu. Naredne 2005. godine osvojio je i prvi šampionat.

Njegove sjajne intervencije nisu ostale nezapažene, a govorkalo se o interesovanji ostrvskih klubova. List „Metro” je 2010. objavio kako je za njegove usluge zaineresovan čuveni Mančester junajted, dok je „Dejli mejl” pisao o selidbi Očoe u Fulam na pozajmicu. Kasnije su ove priče demantovane.

U Americi se zadržao do 2011. godine, sve dok konačno nije zaigrao „preko bare”. Odlučio se za Francusku, a trogodišnji ugovor potpisao je sa Ajačiom. Iako je njegov tim opstao u Ligi 1, što je i bio cilj kluba, Očoa se i nije baš proslavio. U debitantskoj sezoni primio je čak 59 golova, najviše od svih ostalih golmana u prvenstvu.

Utakmica za pamćenje protiv Pari sen Žermena

Sav svoj raskošan talenat Giljermo je pokazao protiv kluba za koji nastupa Zlatan Ibrahimović. Frapantno zvuči podatak da su Parižani tog 18. avgusta ka golu protivnika šutnuli neverovatnih 39 puta, ali ni to im nije bilo dovoljno da pobede jer je Ajačio imao Očou na golu. Imao je 16 odbrana, a uspeo je da ga savlada samo Edinson Kavani. Meč je okončan nerešenim rezultatom 1:1.

 

Nastupe na Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine Očoa će pamtiti do kraja života. On pred početak Mundijala nije imao klub, ali je bio starter za svoju reprezentaciju. Prvi meč Meksikanci su igrali protiv Kameruna i odmah su zabeležili tri boda posle pobede minimalnim rezultatom.

I u drugom meču Očoa je sačuvao svoju mrežu, ali sada su mediji širom planete pričali samo o njemu. Brazil, kao domaćin svetske smotre najboljih fudbalskih reprezentacija, bio je veliki favorit uoči tog duela. A kada je meč počeo, glavnu ulogu je preuzeo junak ove naše priče. Svojim intervencijama je do ludila dovodio brazilske fudbalere, a naročito Nejmara, kojem je uspeo da „skine” nekoliko zicera. Meč je završen bez golova, a on je proglašen igračem utakmice.

– Mislim da je ovo svakako bila najbolja utakmica koju sam odigrao u životu. Odlično sam branio i sačuvao mrežu – rekao je Očoa posle utakmice u Fortalezi.

U trećem kolu Meksikanci su savladali Hrvate sa 3:1 i plasirali se u osminu finala. Tamo ih je čekala Holandija, kasnije osvajač trećeg mesta. Očoa i momci su vodili sa 1:0 sve do kraja utakmice, da bi „narandžasti” potom čudesno preokrenuli i pobedili pogotkom Huntelara u 94. minutu. Međutim, on je opet bio proglašen za igrača utakmice, po drugi put na Mundijalu.

Neverovatni čuvar mreže uoči ove sezone je potpisao ugovor sa Malagom, ali nije odigrao nijedan meč, jer prednost ima Karlos Kameni.

Očoa želi da brani, a u poslednje vreme se pominje da ga u svojim redovima želi Liverpul. Čelnici kluba sa „La Rosalede” rado će ga pustiti ukoliko ponuda ‘Crvenih’ bude odgovarajuća, a na Enfildu bi pojačao konkurenciju Simonu Minjoleu.

Ovakav harizmatični golman sa atraktivnim paradama i neverovatnim refleksima duso nije viđen i bila prava šteta ukoliko ne dobije glavnu ulogu u nekom od najslavnijih klubova na svetu. Držimo mu palčeve!