Bitka koja će dugo trajati: Na ovoj listi strelaca Mesi još uvek NIJE PRESTIGAO Ronalda

Ušli smo u samu završnicu najelitnijeg evropskog fudbalskog takmičenja. Uskoro će nam i zvanično biti poznata imena klubova koji će se u finalu 6. juna, na Olimpijskom stadionu u Berlinu, boriti za popularnog „klemponju” i pobednički podijum.

 

Često se dešava da su polufinalni mečevi Lige šampiona zanimljiviji od same borbe za trofej, pa se provlači ona čuvena „finale pre finala”. Tako je bilo i ove sezone. Žreb je odlučio da se za mesto u Berlinu bore Juventus i Real Madrid, odnosno Bajern Minhen i Barselona.

Reč je o timovim koji su sastavljeni od fantastičnih individualaca, golgetera i pravih fudbalskih zvezda. U prvom planu su svakako Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo. Dva fudbalera su i proteklog vikenda oborili rekorde.

Tako je Argentinac ponovo preuzeo vođstvo na listi najboljih strelaca Lige šampiona svih vremena. U pobedi Barselone nad minhenskim Bajernom (3:0) Mesi je bio dvostruki strelac, pa se odvojio na čelo liste sa ukupno 77 golova, jednim više od Ronalda – 76. Veče pre toga, Kristijano je „izbio” na prvo mesto, ali kada je reč o ovim fudbalerima „vladavina” je uvek neizvesna.

Međutim, postoji jedan rekor koji Ronaldo još uvek drži. Reč je o polufinalnim mečevima Lige šampiona. Do utakmice sa Bajern Minhenom, Mesi je postigao samo dva gola u polufinalima, i to kada je Barselona igrala protiv Reala 2011. godine. Argentinac je tada bio dvostruki strelac, a sa još dva gola u okršaju sa gigantom iz Minhena došao je do kote četiri.

S druge strane, Ronaldo je u 15 polufinalnih mečeva postigao sedam pogodaka.

 

Tim povodom odlučili smo da napravimo mali osvrt na igrače koji su najviše puta bili strelci za pobedu, odnosno koji su donosili prednost svojoj ekipi u polufinalnim okršajima. Lista se odnosi na period od 1992. godine i samo na mečeve polufinala.

Park Đi–Sung

(tri pogotka – 10 polufinalnih utakmica)

 

U revanšu 2005. godine, Park je postigao dva gola za PSV, koji je savladao Milan sa 3:1. Takođe, on je bio strelac i za Mančester junajted, kada su „Crveni đavoli” 2007. godine, u Londonu, pobedili Arsenal rezultatom 3:1.

Kaka

(tri pogotka – 10 utakmica)

 

Brazilac je za Milan postigao dva fantastična gola, kada je Junajted pobedio „Rosonere” sa 3:2. U revanšu je ponovo bio strelac, a italijanski klub je tada ubedljivo slavio rezultatom 3:0.

Serhio Ramos

(tri pogotka – osam utakmica)

 

Fudbaler Reala nije često strelac, ali i te kako predstavlja opasnost u protivničkom šesnaestercu. On je za „Kraljevski klub” postigao gol kada su Madriđani igrali protiv Borusije Dortmund 2013. godine. „Galaktikosi” su tada trijumfovali (2:0). Ramos je i sa dva pogotka učestvovao u pobedi protiv Bajerna prošle sezone (4:0).

Andrej Ševčenko

(tri pogotka – osam utakmica)

 

Legendarni fudbaler je 1999. godine postigao dva pogotka u uzbudljivom dvomeču njegovog Dinama iz Kijeva i Bajerna Minhena, a jedan je postigao za Milan protiv PSV-a (2:0) 2005. godine.

Vejn Runi

(tri pogotka – osam utakmica)

 

Njegova dva pogotka pomogla su Mančester junajtedu u pobedi protiv Milana (3:2), pre šest godina. Još jedan je postigao 2011. kada je Junajted pobedio Šalke sa 2:0.

Gaiska Mendijeta

(tri pogotka – četiri utakmice)

 

Medijeta je legenda Valensije i vezista koji nije bio predviđen za postizanje velikog broja pogodaka, ali je uspeo da „zatrese mrežu” u svakoj utakmici protiv Barselone (4:1 i 1:2) 2000. godine, a sezonu kasnije bio je strelac još jednog gola u pobedi protiv Lidsa – 3:0.

Ivica Olić

(tri pogotka – dve utakmice)

 

Sva tri polufinalna pogotka postignuta su u istoj utakmici. Olić je uspeo da dođe do het–trika u utakmici protiv Liona, kada je Bajern 2010. godine slavio u Francuskoj sa 3:0.

Zinedin Zidan

(četiri pogodaka – 10 utakmica)

 

Zinedin Zidan je često pružao svoj maksimum u važnim situacijama. Za Juventus je dve godine zaredom davao golove u polufinalima Lige šampiona (1997. i 1998.), a nakon toga je 2002. i 2003. to ponovio kada je nosio dres Real Madrida.

Jari Litmanen

(četiri pogodaka – šest utakmica)

Jedna od velikih Ajaksovih zvezda sredinom 90-ih prošlog veka. Postigao je pogodak pobedi nad Bajernom 1995., kada jenjegov tim slavio sa 5:3. Sezonu kasnije bio je strelac dva protiv Panatinaikosa, a 1997. je postigao jedan u porazu od Juventusa 2:1.

Robert Levandowski

(četiri pogotka – tri utakmice)

Poljski napadač je postigao četiri pogotka na jednom meču u polufinalima Lige šampiona i to kada je Borusija Dortmund pobedila Real Madrid 4:1.

Alesandro Del Pijero

(pet pogodaka – 10 utakmica)

Malo igrača se istaklo u velikim mečevima kao bivši igrač Juventusa. Postigao je četiri pogotka u dve utakmice protiv Monaka 1998. godine, a jedan je još dao u revanšu u gostima Real Madridu pet godina kasnije, „Stara dama” je tada trijumfovala sa 3:1.

 

Kristijano Ronaldo

(sedam pogodaka – 15 utakmica)

 

Portugalac je postigao pogodak u prvoj utakmici i pobedi Mančester junajteda protiv Milana (3:2) 2007. godine i dva (dve godine kasnije) u pobedi nad Arsenalom (3:1). Postigao je i jedini pogodak za Real Madrid porazu od Borusije Dortmund (4:1) pre tri sezone, a prošle sezone dva kada je španski klub sa 4:0 pobedio Bajern.

Minulog vikenda, Ronaldo je bio strelac i u prvom meču polufinala protiv Juventusa. Real je tada u Torinu izgubio rezultatom 2:1.