Bitka za budućnost ABA lige: KSS i klubovi pozvali Evroligu u Beograd

Košarkaški savez Srbije i klubovi pozvali su čelnike Evrolige da dođu u Beograd na sastanak o regionalnoj ligi, piše portal B92.

 

Vladajuće telo srpske košarke pozvalo je predstavnike Evrolige da bi se rešila brojna nerešena pitanja oko organizacije buduće regionalne lige, koja su proistekla iz nesprovođenja sporazuma iz 2009. godine.

Poziv za sastanak nema preciziran datum, ali se priželjkuje da on bude održan u najskorijem roku, a ispod su potpisani predsednici Košarkaškog saveza Srbije, Crvene zvezde, Partizana, Mega Leksa i Metalca.

Podsetimo, FIBA je pre nekoliko meseci povukla priznanje ABA lige, zbog čega je najavljena reorganizacija tog takmičenja. Prošle nedelje devet klubova, među kojima je bio Partizan, potpisalo je Društveni ugovor po kojem 80 odsto vlasništva lige ide klubovima, a preostalih 20 fizičkim licima. Tome se usporitivila Crvena zvezda, a potom i Košarkaški savez Srbije, što je dovelo do sastanka klubova sa vladajućim telom srpske košarke, posle kojeg je poslat poziv Evroligi.

Poziv prenosimo u celosti:

Poštovani,

Na sastanku održanom 22. maja 2015. godine, kome su prisustvovali predstavnici Košarkaškog saveza Srbije i četiri kluba učesnika Regionalne lige, dogovoreno je da Vam se obratimo sa molbom za organizovanje sastanka u Beogradu. Prethodni sastanak u ovom formatu je održan u Beogradu u junu 2009. godine. Na tom sastanku su postignuti konkretni dogovori na koje su svojim potpisom saglasnost dali svi učesnici – kako predsednici srpskih klubova i Saveza, tako i predstavnici Evrolige i ABA lige. Nažalost, većina tada dogovorenih stvari nije zaživela u praksi.

Smatramo da smo trenutno u situaciji kada imamo izuzetnu priliku da postignemo dogovor o načinu organizacije i funkcionisanja Regionalne lige koji bi bio garant njene uspešnosti u budućnosti. Imajući u vidu da je uticaj Regionalne lige na razvoj košarke u celom regionu veliki, sigurni smo da bi takav dogovor dao snažan doprinos jačanju Regionalne lige i samim tim košarke na prostorima bivše Jugoslavije.

Zato vas pozivamo da se u najkraćem mogućem roku, a u skladu sa vašim obavezama i planovima, sastanemo u Beogradu i kroz konstruktivan razgovor postignemo rešenje koje bismo svi zajedno prihvatili i pomogli u primeni istog”, stoji u pozivu.