Blam ‘Orlova’ uz stotku gostiju, Đorđević odstranio Micova iz tima! Srbija – Novi Zeland 96:102

Košarkaška reprezentacija Srbije u poslednjem pripremnom meču pred početak Svetskog prvenstva u Španiji u 'Pioniru' poražena je od Novog Zelanda sa 102:96 (22:29, 30:14, 19:25, 31:28).

Osim neočekivanog broja poena u košu Srbije, utakmicu je obeležio i jedan incident. Selektor Aleksandar Đorđević odstranio je Micova iz tima u drugoj četvrtini kada mu je ovaj uputio oštar komentar posle izmene. Videćemo da li to znači i konačno izbacivanje pomenutog košarkaša sa spiska putnika na Mundobasket.

Srbija je odlično odigrala prvi period, postigla 29 poena, ali su Novozelanđani serijom trojki (7/9) stekli 11 poena prednosti, koju su uspeli da sačuvaju do kraja meča.

Petorica “Orlova” su u polupraznom Pioniru imala dvocifren učinak, najefikasniji je bio Nemanja Bjelica sa 17 poena (5/11 iz igre) uz 5 skokova, po 14 poena ubacili su Miroslav Raduljica (5as) i Vladimir Štimac, dok su po deset dodali najvažniji igrači tima Nenad Krstić i Miloš Teodosić (6as).

Najava i tok meča:

Razlog neuobičajenog termina utakmice je činjenica da će izabranici Aleksandra Đorđevića prve utakmice na Svetskom prvenstvu u Španiji igraju upravo u to vreme.

Dva tima sastala su se već jednom, u četvrtak u Vršcu, kada su naši košarkaši slavili sa 83:79.

Mundobasket počinje sledeće subote, a naša reprezentacija će se naći u grupi A sa Španijom, Francuskom, Brazilom, Iranom i Egiptom.

 

Prva četvrtina – 29:22; Stjepanović dočekan ovacijama, sjajni Birčević

Pred sam početak utakmice Pionir je ovacijama pozdravio Velimira Velju Stjepanovića, dvostrukog evropskog prvaka.

Posle 80 sekundi bez koša, prvi je loptu kroz obruč ubacio je Birčević. Gosti su uzvratili brzom trojkom, ali su Bjelica zakucavanjem i Bogdanović laganim poenom vratili prednost – 6:3. Izgleda da je Birčević odlučio da zaigra punom parom prek poslednje ”kresanje” spiska, prvo je postigao trojku, a potom bio i siguran sa linije slobodnih bacanja za svoj sedmi poen – 11:5.

Došao je period kada su se raspucali srpski centri – Raduljica, Krstić i Štimac. Publika se digla na noge kada je Teodosić sjajnom asistencijom iz trka uposlio Štimca, a ovaj postigao lagane poene za 22:13.

”Kiviji” su ponovo bili sigurni van linije 6,75, ali je Teodosić uzvratio istom merom – 25:16. Do kraja prvog kvartala Srbija je održala prednost – 29:22.

Druga četvrtina – 14:30; Maestrani Peni rastura ‘Orlove’, Micov odstranjen

Neverovatni Peni nastavio je da teroriše koš Srbije, sa dve trojke na samom početku ove deonice smanjio je prednost ‘Orlova” – 31:28. Tada je Novi Zeland zaigrao kao u transu i za tili čas su laganim poenima preokrenuli rezultat.

Srpska odbrana je u tim trenucima posustala, a to su ”kiviji” iskoristili da povedu – 31:35. Raduljica je jedini bio raspoložen od naših košarkaša, ali ni to nas nije spasilo od raspoloženih Novozelanđana – 37:42.

Pravu sliku stanja igre Srbije pokazala je i scena kada je Đorđević isterao Micova sa parketa nakon što mu je ovaj nešto odbrusio, verovatno nezadovoljan jer ga je selektor zamenio.

U potpunom rasulu našla se defanzivna linija naše reprezentacije, pa ne čudi što su se gosti razigrali. To je ponajviše iskoristio maestralni Peni koji je do kraja poluvremena nanizao 20 poena, ubacivši četiri trojke iz isto toliko pokušaja. Do kraja poluvremena gosti su došli do nestvarnih ”plus 9” – 43:52.

 

Treća četvrtina – 25:19; ‘Orlovi’ uhvatili zalet, Bjelica proradio

U timu Srbije na zagrevanju nije bilo Micova kojeg je Đorđević i definitivno odstranio iz tima.

Kako je krenuo u drugoj, tako je Peni nastavio u trećoj deonici. Novom trojkom potpuno je utišao ionako razočaranu publiku. Teodosić je uspeo da uzvrati istom merom – 48:58. Ono što može da raduje jeste odlična igra Raduljice koji je sa 4 poena smanjio rezultat – 52:58.

Tada se razigrao Bjelica, dva puta je bio siguran van linije 6,75 i jednom sa distance i tako uspeo da približi naš tim – 64:67.

Do kraja treće deonice ‘Orlovi’ su ostali na tri poena zaostatka – 68:71.

Četvrta četvrtina – 28:31; Srbija bez snage za preokret, gosti pogađali nemoguće

Srpska igra konačno je počela da liči na smislenu u poslednjoj deonici. Lepe akcije iskoristili su Štimac i Simonović, ali borbeni momci iz Okeanije se nisu predavali – 74:77.

U tom periodu istakao se Raduljica sa dve asistencije saigračima, ali se i on upisao u strelce pa je u 35. minutu došao do cifre od 14 poena. Publika je živnula kada je novi član Fenera, Bogdanović, postigao trojku, a potom je i Bjelica uz dodatno bacanje dodatno približio ‘Orlove’ – 82:83.

Kada god se Srbija približila na ”-1”, gosti su uspeli da se održe i postignu poen. Tada se razigrao Frenk sa šest uzastopnih poena, a Simonović je za našu selekciju postigao trojku – 89:90.

Pa, ovo je neverovatno! Novozelanđani bojler da šutnu na naš koš i on bi ušao. Tako je Vukona iz očaja šutnuo loptu u poslednjoj sekundi napada sa devet metara – i pogodio. Uzvratio je Bogdanović brzim polaganjem – 93:95. Ponovo su ”kiviji” pogodili trojku u poslednjoj sekundi napada, ovoga puta publiku je iznervirao Vebster – 93:98.

Do kraja utakmice Novi Zeland je uspeo da sačuva prednost i da pobedi – 96:102.