Blažič: Cedevita nema slabu tačku u timu, samo uz pomoć navijača možemo do cilja

Košarkaš Crvene zvezde Jaka Blažič rekao je da veruje da on i saigrači mogu do trofeja u ABA ligi uz podršku navijača u duelima sa Cedevitom.

 

Crveno-beli su u polufinalnoj seriji eliminisali Partizan sa 3-1, dok je Cedevita tek posle majstorica bila bolja od Budućnosti, a borba za titulu počinje u subotu od 21 čas u hali „Pionir“.

Zvezda je u oba ovosezonska susreta slavila protiv Zagrepčana, ali su izabranici Dejana Radonjića svesni težine izazova koji ih čeka.

– Cedevita poseduje izuzetno kvalitetan tim, sa velikim brojem reprezentativaca, pravi su spoj mladosti i iskustva i zasluženo su se našli u finalu. Odlično su pokriveni na svim pozicijama i prosto nemaju slabu tačku u timu – naglasio je Blažič, koji je dodao da je Cedevita ubedljivo najstabilniji klub u regionu po pitanju finansija.

Slovenački košarkaš je naglasio da igrači Cedevite iza sebe imaju veliki broj važnih utakmica u svojim karijerama.

– Ekipu predvode trojica najiskusnijih igrača Ukić, Tomas i Barać. O njihovim kvalitetima izlišno je govoriti, ali treba napomenuti da Ukić ima dvogodišnje NBA iskustvo, da je nosio dresove velikih evropskih tmova poput Barselone i Panatinaikosa. Marko Tomas bio je član Reala, a Stanko Barać je nekoliko godina igrao u španskoj ligi, branio je boje i Anadolu Efesa tako da su oni bili u prilici da igraju mnogo jakih i važnih mečeva u svojim karijerama – istakao je Blažič.

 

Velikom iskustvu koje Cedevita poseduje Blažič dodaje i snagu koju donose mlađi i veoma talentovani igrači.

– Miro Bilan je jedan od najboljih centara lige, Nemanja Gordić je u potpunosti sazreo kao organizator igre, dok je Pilepić fantastičan šuter koji može da pogađa u serijama. Babić igra u vrhunskoj formi, Ramljak i Zubčić imaju sjajne fizičke predispozicije, ne treba zaboraviti ni Delaša, a Cedevita u svojim redovima ima i neke od najtalentovanijih igrača Evrope poput Žganeca i Arapovića. Svi ovi igrači koje sam nabrojao sjajno su uklopljeni u celinu, a taj posao odlično je odradio veoma iskusni trener Jasmin Repeša, koji zna kako se osvajaju trofeji – rekao je Blažič.

Blažič se posebno osvrnuo na to kako se Cedevita plasirala u finale – pošto je gubila 2:0, ali je potom vezala tri trijumfa, uključujući pobedu u majstorici u Podgorici.

– Gubili su u polufinalnoj seriji od Budućnost sa 2-0, ali nijednog trenutka se nisu predavali. Napravili su potpun preokret i dobili su izuzetno jak tim Budućnosti u naredne tri utakmice. Time su pokazali veliku mentalni snagu, psihološku stabilnost što zaslužuje veliki respekt. Malo ekipa je posle gubitka u plej-of seriji uspevalo da se vrati posle 0:2, ali njima je to pošlo za rukom što dovoljno govori o njihovoj snazi i kvalitetu – naglasio je Blažič.

 

S obzirom na atraktivnost protivnika i važnosti mečeva Blažič smatra da će Zvezda imati veliku podršku navijača koja može biti od presudnog uticaja.

– Imamo prednost domaćeg terena koju želimo da iskoristimo na pravi način. Za to nam je neophodna maksimalna podrška navijača, jer nam je njihova energija sa tribina u iscrpljujućoj seriji utakmica preko potrebna. Pozivam ih da nas bodre u što većem broju jer samo zajedno možemo do željenog cilja – zaključio je Blažič.