Blažič tragičar, crno-beli napravili brejk u polufinalnoj seriji! Zvezda – Partizan 68:70

Košarkaši Partizana savladali su Crvenu zvezdu sa 70:68 u drugom meču polufinalne serije plej-ofa ABA lige i tako su izjednačili na 1-1.

 

U prvom meču crveno-beli su slavili sa 73:64, kada su takođe bili domaćini, ali su crno-beli ovom pobedom dobili priliku da pred svojim navijačima stignu do prolaza u finale i plasmana u Evroligu.

Treća utakmica polufinalne serije na programu je u subotu od 21 čas, četvrti duel, kada će Partizan takođe biti domaćin, zakazan je za nedelju, dok će evenutalni peti susret, biti igran naredne srede.

U drugoj polufinalnoj utakmici mesto u startnoj postavi Partizana zauzeo je Nikola Milutinov za koga se do poslednjeg trena nije znalo da li će uopšte nastupati na ovom meču. Upravo je on sa šest poena bio najzaslužniji što su crno-beli uvodnu deonicu dobili sa 22:17.

Partizan je u drugoj polovini druge četvrtine dodao gas i stekao prednost od osam poena razlike. Zanimljivo je da se Boban Marjanović u prvih 20 minuta nije upisao u listu strelaca i tu bi trebalo tražiti razloge vožstva crno-belih 42:35 na poluvremenu.

Drugo poluvreme su trojkama otvorili Mačvan na jednoj, odnosno Dangubić na drugoj strani, a ondav sledi najbolji period u igri Partizana, serija od 9:0, za vođstvo od 14 poena razlike – 49:35.

Nikola Kalinić je tu seriju Partizana prekinuo novom svojom trojkom, ali je Partizan nešto kasnije stigao i do 58:43.

Delovalo je da crno-beli imaju stvari pod kontrolom, ali onda je usledilo par grešaka u napadu, koje Zvezda na najbolji način koristi, hvata priključak i serijom 18:4 stiže na samo poen zaostatka – 62:61.

Videlo se tada da nas očekuje drama u završnici, iako je Partizan zatim sa pet vezanih poena Akojona stigao do 67:61.

Zvezda se nije predavala, zaigrala je još čvršće u odbrani, Partizan nije imao rešenja u napadu i na 30 sekundi do kraja, Dženkins je smanjio na 69:68.

Pošto je Partizan svoj napad opet promašio, usledila je brza kontra koju je povukao Jaka Blažič. Međutim, Slovenac je zbrljao, a Tepić je jednim ubačenim bacanjem doneo veoma važnu pobedu svom timu.

Milan Mačvan je bio najbolji u pobedničkoj ekipi sa 14 poena i 17 skokova, a pratili su ga Akojon sa 13, Pavlović sa 11, Tepić sa 10 poena.

U Zvezdi, 19 poena Dženkinsa, Vilijams je upisao 15, Kalinić osam, a ostali su bili ispod svog nivoa, pogotovo Boban Marjanović, koji je večeras za 24 minuta upisao dva poena i osam skokova.

 

Najava i tok meča:

U prvoj utakmici koja je odigrana u utorak uveče Zvezda je povela u seriji sa 1-0 pošto je savladala „večitog” rivala sa 73:64.

I večerašnja utakmica igra se pred navijačima crveno-belih pošto je tim sa Malog Kalemegdana stekao prednost domaćeg terena osvojenim prvim mestom u regularnom toku ABA lige (skor 24-2).

Posle prve utakmice dosta buke se diglo zbog povrede Partizanovih košarkaša Saše Pavlovića i Nikole Milutinova.

Trener crno-belih Duško Vujošević rekao je da nije slučajno to što je baš Jaka Blažič „krivac” za povredu njih dvojice i da to zahteva dublju analizu.

Na te optužbe reagovao je i slovenački reprezentativac iz redova Crvene zvezde, a o tome šta je rekao pročitajte OVDE.

Dešavanja uoči meča:

Navijači su oko 19 časova već počeli da se okuplaju oko „Pionira”, a prisutan je i veliki broj policajaca.

Iako je centru Partizana Nikoli Milutinovu bilo savetovano da preskoči utakmicu sa „večitim” rivalom, on je ipak izašao na zagrevanje u „Pioniru”.

U drugom polufinalnom duelu, ekipa Budućnosti po drugi put je savladala Cedevitu i došla na korak do finala i plasmana u Evroligu.

 

Prva četvrtina 17:22; Milutinov zaigrao i odmah „pokazao zube”

Crvena zvezda je meč započela u petorci: Vilijams, Blažič, Kalinić, Mitrović, Marjanović, dok za Partizan od samog starta nastupaju Tepić, Pavlović, Milutinov, Milosavljević i Mačvan.

U poslednjoj sekundi prvog napada na utakmici Blažič je ubacio trojku za radost Delija, a sa druge strane Pavlović je znalački pogodio pod košem – 3:2. Posle koša Mitrovića, Pavlović je pokazao da je veoma raspoložen večeras pošto je bio precizan van linije 6,75 – 5:5.

Pošto je Kalinić pogodio dva slobodna bacanja, Tepić je ubacio trojku za prednost gostiju i uopšte prvo vođstvo Partizana u polufinalnoj seriji7:8.  Usledila su dva minuta koja su više prijala crno-belima, a posle koševa Milosavljevića i Tepića rezultat je – 9:14.

Veliku seriju Partizana od 10:0 krunisao je Milutinov prvo pogotkom sa distance, a potom i zakucavanjem za duplu prednost svog tima – 9:18. Zvezda je tu seriju prekinula preko Dženkinsa koji ubacio tri od četiri slobodna bacanja u protekla dva napada – 12:18.

Do kraja prvog desetominutnog perioda Milutinov i Mačvan su pogodili za Partizan, dok je Kalinić trojkom u poslednjoj sekundi te deonice ubacio trojku – 17:22.

  

Druga četvrtina – 18:20; Marjanović bez koša za 20 minuta

Pošto je ovaj period košem otvorio Jović, sa druge strane smo videli spektakularno zakucavanje Milosavljevića.  Usledio je blesak nemačkog centra Maika Cirbesa koji je prvo strahovito sa dve ruke zatresao konstrukciju koša, a potom, pošto je fintom prevario Milosavljevića, lagano poentirao – 23:26.

Zbog Zvezdine serije 6:0 Vujošević je bio primoran da zatraži tajm-aut – 25:26. Nije to pomoglo crno-belima, svoj napad nisu iskoristili, a to je Luka Mitrović kaznio za vođstvo posle dužeg vremena – 27:26. Ipak, sada je sa druge strane usledila serija – 27:31.

Neverovatno šta je promašio Jaka Blažič – njegovi saigrači su odlično povukli kontru, njega ostavili samog pod košem, ali je nekim čudom Slovenac uspeo da se obruka. Vratio je Partizan svoju brzu igru, a Mačvan i Akojon su im doneli ”plus osam” – 29:37.

Usledio je trojkaški obračun u Pioniru: za Zvezdu su pogodili Vilijams i Dangubić, dok je za crno-bele precizan bio Mačvan – 35:40. U poslednjem napadu prvog poluvremena Murić je postavio konačnih 35:42.

  

Treća četvrtina – 13:16; Crno-beli imali „plus 15”

Nijednom drugom rečju se ne bi mogao opisati start drugog dela igre Zvezdinih košarkaša osim – UŽASNO. Najpre je Akojon ubacio trojku, a potom su crno-beli vezali još četiri koša za 35:49.

Seriju Partizana od 7:0 prekinuo je Kalinić trojkom (38:49). Imali su crveno-beli lepu priliku da dodatno smanje razliku, Mačvanu je svirana namerna lična greška nad Blažičem, ali je Slovenac promašio oba slobodna bacanja. Potom Zvezda ni dodatni napad nije iskoristila.

Tada se razigaro Pavlović, sa dve solo majstorije je čuvao prednost svog tima – 41:53. Dok sa jedne strane crveno-beli nisu uspevali da se sastave, Partizanu je bilo dovoljno da igra u običnom ritmu – 45:58.

Markus Vilijams je trojkom spustio tu prednost na deset razlike pred poslednju četvrtinu – 48:58.

 

Četvrta četvrtina – 20:12; Blažič tragičar, Partizan napravio brejk

Ova deonica je odlično počela za crveno-bele koji su posle dužeg vremena preko Blažiča i Vilijamsa uspeli da vežu dva uspešna napada – 52:58. Auf, kako je samo zakucao Maik Cirbes! Vilijams je odlično uposlio Nemca, a Zvezdin centar je, baš kao i u drugoj četvrtini, brutalno zakucao sa dve ruke – 56:62.

Posle 35 minuta igre u strelce je konačno uspeo da se upiše Marjanović, a za opšte ludilo Zvezdinih navijača zaslužan je Vilijams postignutom trojkom za potpuno otvoren meč na pet minuta do kraja – 61:62. Ti isti navijači su utihnuli posle serije Džoša Akojona – 61:67.

Sa linije bacanja Dženkins je bio polovičan – 62:67. Zvezda je ponovo uhvatila priključak posle ubačene trojke Dženkinsa – 66:69. Jedna sudijska odluka poprilično je naljutila klupu crveno-belih. Naime, Pavlović je povukao nogu Branka Lazića, a arbitar je dosudio obostranu ličnu grešku.

U narednom napadu odgovornost je preuzeo Dženkins i uspeo ja da pogodi na 20 sekundi pre kraja – 68:69.

Pošto je Partizan svoj napad promašio, usledila je brza kontra koju je povukao Jaka Blažič. Međutim, Slovenac je zbrljao, a Tepić je jednim ubačenim bacanjem doneo veoma važnu pobedu svom timu.