Blu Devilsi šampioni NCAA: Prekokret Djuka za novu titulu Majka Kžiževskog

Uprkos činjenici da su gubili u većem delu meča, Djuk Blu Devilsi uspeli su da preokrenu rezultat i osvoje NCAA šampionat pobedom od 68:63. Heroj pobede Tajus Džouns proglašen za najboljeg igrača fajnal-fora. Najbolji u poraženim Viskonsin Bedžersima prema očekivanju bio je Frenk Kaminski. Ovim peharom, "trener Ka" je stigao do istorijskog petog trijumfa u univerzitetskoj košarkaškoj ligi SAD.

 

Ekipa Majka Kžiževskog gubila je sa devet poena razlike na 13 minuta do kraja, zahvaljujući Grejsonu Alenu vratili su se u igru i na četiri i po do kraja prišli su na dva poena minusa, da bi zatim napravili seriju 10:0 koju je Tajus Džouns zaključio trojkom. Kaminski je odgovorio na isti način, usledilo je zakucavanje Najdžela Hejza, ali je Džouns sa linije penala obezbedio trijumf Blu Devilsa.

Džalil Okafor i Džastis Vinslou imali su probleme sa prekršajima – Okafor je meč završio sa 10 poena i 3 skoka, dok je Vinslou imao 11 poena i 8 skokova. Džouns je meč završio sa 19 poena i proglašen je za najboljeg igrača fajnal-fora, dok je neočekivani heroj bio Alen sa 16 poena (do sada je imao 4 poena po meču).

 

– Bilo je zabavno gledati moje saigrače kako rade to što rade. Cele sezone mi čuvaju leđa i sada nije bilo ništa drugačije – objasnio je Okafor.

Kod Bedžersa je najefikasniji bio Frenk Kaminski sa 21 poenom i 11 skokova, Najdžel Hejz dodao je 13, a Sem Deker 12 poena.

Ovo je peti put u devet fnaila da je Majk Kžiževski sa Djukom osvojio titulu. Trener koji je od ranije bio drugi na večnoj listi po broju titula, svojim 12. učešćem na završnom turniru se izjednačio sa Džonom Vudenom po broju nastupa na fajnal-foru. Legendarni trener UCLA je i dalje ubedljivo prvi u istoriji sa deset titula.

– Moji momci pokazali su veliku upornost danas. Naša klupa je bila spektakularna i, kao što smo govorili pre dve meseca, osam igrača je dovoljno – zaključio je “Kouč Kej”.

Sa druge strane, Viskonsin je igrao u svom prvom finalu još od 1941. godine, kada su uzeli trofej tri godine po osnivanju NCAA turnira. Posle meča Bedžersi nisu bili zadovoljni sudijskim odlukama, a trener Bo Rajan to je i istakao posle meča.

– Bila je to situacija u kojoj morate bolje da se izborite. Bilo je više kontakta telom na ovoj utakmici nego u bilo kojoj drugoj tokom godine i žao mi je mojih momaka što je utakmica odjednom bila takva. Mislim da smo se malo mučili sa time – rekao je razočarani Rajan.