Borba za preostala mesta u NBA plej-ofu: Drama na Istoku, Boston i Majami biju ljutu bitku

Uoči završnice NBA lige, izuzetno je napeta borba za mestima koje vode u plej-of Istočne konferencije. Na Istoku još uvek moraju da strahuju Milvoki, Bruklin i Boston koje bi mogli da preteknu Indijana, Majami ili Šarlot. Na Zapadu je otvorena borba za osmo mesto u doigravanju na koje pretenduju Oklahoma Siti i Nju Orleans.

 

Završnica NBA lige sve se više približava. Većini ekipa ostalo je još pet ili šest duela do kraja regularne sezone koja će se i zvanično okončati 15. aprila. Plej-of, u kojem ostaju samo najbolji timovi lige i u kojem zapravo i startuju igre sa vrhunskim intenzitetom i posvećenošću igrača, počinje četiri dana kasnije. Iako je doigravanje veoma blizu, još uvek nisu poznati svi učesnici, a čini se da će dramatičan kraj setone biti posebno u Istočnoj konferenciji.

Kako trenutno stoje stvari, na sedmom mestu Istoka biće Bruklin Netsi, dok poslednje mesto koje vodi u završnicu trenutno zauizimaju Seltiksi. Ipak, niti Bruklin niti slavna franšiza iz Bostona još uvek ne mogu da računaju na sigurnu poziciju u doigravanju. Ekipa iz Njujorka trenutno ima 36 pobeda, dok „Kelti“ imaju samo jedan trijumf manje. Istina, od njih je samo blago uspešniji Milvoki sa 38 pobeda, ali čini se da bi oni eventualno mogli samo da izgube trenutnu poziciju u doigravanju, dok je samo mesto u njemu poprilično sigurno. Još jednom se pokazalo da je put u plej-of mnogo lakši na Istoku jer ovde čak i šestoplasirana ekipa sada ima negativan skor pobeda i poraza. Takav luksuz sebi ne mogu da dozvole ekipe sa druge obale SAD kojima je i za poslednje, osmo mesto koje potencijalno vodi ka borbi za titulu kao po pravilu neophodno više pobeda od poraza.

 

Kada se pogledaju timovi koji su tek ispod crte i koji po trenutnom stanju ostaju bez plasmana, vidi se da će borba na Istoku biti mnogo dramatičnija. Indijana Pejsersi i Majami Hit imaju samo pobedu manje od osmog Bostona, dok je Šarlot veoma blizu sa pobedom manje.

Uzimajući u obzir raspored utakmica i formu ekipa, čini se da bi moglo biti dodatnih izmena u trenutnom plasmanu. Boston je sada osmi uprkos početnim očekivanjima posle odlaska svih vodećih igrača. Takođe, odbrana Seltiksa deluje izuzetno slabo. Čini se da je veoma moguće da će ih preteći Pejsersi, koji su osokoljeni konačnim povratkom Pola Džordža na parket nedavno pobedili i u veoma značajnom duelu protiv direktnih konkurenata za plej-of, Majamija. Sa druge strane, izgleda da će Majamiju ipak izmeći doigravanje, što je u velikoj meri izazvano zdravstvenim stanjem Boša koji više neće igrati ove godine. Šarlot, kojem bi trebalo da u sledećih šest utakmica nadoknadi dve pobede više, je u veoma teškoj situaciji zbog loše forme u kojoj se trenutno nalazi.

U Zapadnoj konferenciji situacija ipak nije ovoliko dramatična. Tamo su Dalas Meveriksi na sedmom mestu sa 46 pobeda. Oni imaju četiri trijumfa više od trenutno osmog tima Oklahome i skoro da se sa sigurnošću može tvrditi da će Teksašani biti sedmi, dok je im je mesto u završnici manje-više zacementirano.

 

Eventualnom iznenađenju i borbi za trofej umesto Tandera mogu još uvek da se nadaju timovi Nju Orleans Pelikansa i Finiks Sansa. Čini se da su nade ekipe iz Luizijane mnogo više utemeljene jer im Oklahoma „beži“ samo jednu pobedu (uz utakmicu više). Sa druge strane, tim iz Arizone do sada ima 39 trijumfa, što je dva manje u odnosu na „grmljavinu“ koja je tik ispod crte koja označava koji će timovi u završnicu. I ovde će se do kraja regularnog dela sezone voditi velika borba za poslednje mesto u plej-ofu. Po preovlađujućim procenama, to mesto će osvojiti Vestbrukov tim. Sa druge strane, Entoni Dejvis iz „pelikana“ bi mogao da se uključi u društvo Kajrija Irvinga, Kvamea Brauna i Džona Vola, jedinih prvih pikova u poslednjih 15 godina koji ni u jednom od prva tri učešća u igi nisu stigli do plej-ofa.