Borbeni Srbin nemoćan za Švajcarca: Vavrinka eliminisao Lajovića sa Rolan Garosa

dušan lajović
beta

Srpski teniser Dušan Lajović završio je ovogodišnje učešće na Rolan Garosu pošto je u drugom kolu poražen od Švajcarca Stanislasa Vavrinke rezultatom 3:1 (6:3, 6:4, 5:7, 6:3). Meč 67. i devetog tenisera sveta trajao je dva sata i 37 minuta.

 

Švajcarac je prvi set prelomio u svoju korist brejkom tek u osmom gemu, da bi u drugom, već na njegovom početku, stigao do prednosti od 4:1. Brejkovi su obeležili i početak trećeg seta, ali je ovog puta Lajović napravio jedan više i tako smanjio na 3:1 u setovima.

Srpski teniser je četvrti set otvorio na najgori mogući način – gubitkom servisa. Vavrinka je potom prednost uvećao na 4:1, a jedino što je Lajović uspeo da uradi je da vrati jedan brejk.

Vavrinka će u drugom kolu Rolan Garosa igrati protiv Amerikanca Stiva Džonsona.

***SVE REZULTATE, KAO I NAJZANIMLJIVIJE TRENUTKE SA ROLAN GAROSA MOŽETE PRATITI UŽIVO NA NAŠEM BLOGU!

TOK MEČA:

Iako je imao veoma težak zadatak, Lajović je agresivno i sigurno ušao u duel sa Vavrinkom. Naš teniser je napao odmah na startu. Na servis gem protivnika uspeo je da uzme dva poena i dođe do tri brejk lopte, ali je Švajcarac zahvaljujući odličnom bekhenu došao do vođstva (0:1).

Ostao je Dušan smiren i kontrolisao je svoju igru. Odlično se kretao, popravio je procenat prvog servira i uspeo da održi egal u prvom setu (2:2). Već borba viđena je u šestom gemu, kada je Vavrinka bio u prilici da napravi brejk. Međutim, ponovo je Lajović bio smiren u važnim trenucima i nije dozvolio protivniku da napravi razliku (3:3).

Nažalost otpor srpskog tenisera nije „urodio plodom” jer je slomljen u osmom gemu, kada je Vavrinka napravio ključni brejk za osvajanje prvog seta (3:5). Borbeni Lajović pokušao je da ostane u igri, ali je iskusni Švajcarac još jednim bekhendom rešio set u svoju korist – 0:1 (3:6).

Na početku drugog seta Lajović je uspeo da izbegne brejk, ali je posle izjednačenja Vavrinke počeo da pravi velike greške koje su ga koštale izgubljenog servisa. Švajcarac je period nestabilnosti u igri našeg tenisera iskoristio i tako došao do vođstva od 1:2.

Posle uvodnog poena Vavrinke u četvrom gemu (na svoj servis) Lajović je vezao tri poena i izgradio šansu da vrati izgubljen brejk (40:15). Međutim, protivnik sa četiri uzastopna poena ne ispušta prednost (1:3).

 

Nastavio je Stanislas sa apsolutnom kontrolom. Videlo se da je ušao u ritam, a o tome je najbolje svedočio rezultat (1:4).

Situacija je bila veoma teška za Lajovića koji je morao da juri veliki minus – Dušan je izborio tri brejk lopte, iskoristio poslednju šansu i ostao u setu (3:5). Iako je naš teniser uspeo da smanji ogrmonu razliku (4:5), kvalitet i iskustvo je prevagnulo, pa je Vavrinka na svoj servis gem osvojio i drugi set – 4:6.

U trećem setu naš teniser je morao da pokaže sve što zna, jer bi u suprotnom bio vrlo brzo poražen. Lajović je u reviji brejkova uspeo da dva puta oduzme servis Vavrinki, ali je zato dva puta i sam pretrpeo brejk (4:4)

Duci je krenuo mnogo sigurnije da igra – udarci nisu bili prejaki, ali su bili vrlo precizni, dok mu je strpljenje postalo jača strana, pa je pri rezultatu 6:5 došao do seta na poklon Vavrinke koji je odservirao duplu servis grešku – 1:2 (7:5)

 

Lajović je potrošio mnogo snage kako bi osvojio set protiv Švajcarca, pa je veoma lako pustio da mu oduzme servis, što je Vavrinka iskoristio kako bi bez izgubljenog poena potvrdio prednost (0:2). 

Posle sigurnih servisa obojice igrača, na servis našeg tenisera Vavrinka je bio odličan i imao je dve brejk lopte, koje je Lajović uspeo da odbrani, međutim treću je iskoristio pošto je Duci posle slabijeg drugog servisa lopticu poslao u mrežu (1:4).  Srbin se borio, napravio brejk nade, ali se Stanislas potrudio da u veliko stilu zaključi meč i porazi protivnika koji ga je prilično namučio – 1:3 (3:6).