BORJAN OBJASNIO: Evo zbog čega je POZICIJA GOLMANA pecifična i neretko – NAJTEŽA

Danas počinje drugi deo fudbalskog šampionata Srbije. Crvena zvezda i Vojvodina sastaće se na stadionu „Rajko Mitić“ u 16 sati i ova utakmica za oba kluba i navijače biće posebna, jer je posvećena nedavno preminulom Siniši Mihajloviću.

Printscreen

U „Uranku“ na televiziji K1 golman Crvene zvezde Milan Borjan pozvao je navijače da u subotu ispune stadion do poslednjeg mesta.

– Nadam se da će biti pun stadion. Siniša Mihajlović je legenda oba naša kluba, i Crvene zvezde i Vojvodine, cele države. Bio je i dobar čovek pre svega i ovu utamicu ćemo da posvetimo njemu. Želja nam je da se pozdravimo sa njim na najbolji mogući način sa našim navijačima. Pozivam sve da dođu u što većem broju i da se oprostimo od njega kako dolikuje. Ostavio je veliki trag u našem fudbalu. U subotu očekujem fer i korektnu igru na terenu i isto takvo navijanje s tribina. Pa neka bolji pobedi. Sve mora da protekne u najboljem mogućem redu. Naravno, ja se nadam pobedi Zvezde – kazao je Borjan u „Uranku“.

Borjan je kazao i da je bilo nekoliko dana za odmor i da su svi igrači spremni za nastavak sezone.

– Odmorni smo, bilo je nekoliko dana za predah posle napornih priprema i spremamo se za sve što sledi. U prvoj utakmici u subotu protiv Vojvodine nadamo se pobedi. Mi uvek idemo na pobedu, Crvena zvezda je veliki klub i u svakoj utakmici idemo na tri boda. Daćemo sve od sebe da i u subotu tri boda ostanu na Marakani – kazao je Borjan s osmehom. – Naši planovi su uvek isti: da i ove godine osvojimo duplu krunu, da igramo što bolji fudbal i da svaku utakmicu završimo pobedom. Realnost kaže da je to izvodljivo i da ćemo, Bože zdravlja, da u tome uspemo. Na nama igračima je da to pokažemo i na terenu. Cilj nam je i da direktno izborimo Ligu šampiona.

O golmanima

Milan Borjan je objasnio zbog čega je pozicija golmana u timu specifična i neretko – najteža.

Golmanska situacija je veoma specifična. U Zvezdi sam već šest godina i pre šest meseci sam produžio ugovor. Naš klub ima nas nekoliko izvanrednih golmana. Zvezda je veliki klub i mora da ima dobre golmane, a mi održavamo taj nivo. Pozicija golmana je najteža jer mora da bude koncentrisan svih 90 minuta. Mora da prati igru, da komunicira sa odbranom, a nekada i sreća treba da te pogleda. Psihički mora da bude jak i spreman. Zvezda igra napadački i stojimo visoko pa uvek moramo da pazimo da se ne desi kontra. Golman je važan da dobro organizuje igru u zadnjoj liniji, da bude spreman i koncentrisan sto odsto – kazao je kapiten Crvene zvezde.

Šta je ključ uspeha FK Crvena zvezda?

Na pitanje Draga Jovanovića u čemu je ključ uspeha Zvezde iz sezone u sezonu, Borjan je kazao:

– Ključ našeg uspeha je svlačionica. Kada je pozitivna energija u svlačionici, kada sve funkcioniše kako treba, kada grupa ljudi diše zajedno i sve radi zajedno, to donosi rezultate. Pokazali smo to u poslednjih pet godina osvajanjem titula, a poslednjih šest godina igrali smo i Ligu šampiona i Ligu Evrope. Nama je svlačionica sve. Uvek je atmosfera fenomenalna. Ono što u jednom timu najpre može da poljulja atmosferu su loši rezultati. Mnogo je i do karaktera igrača, stručnog štaba i uprave. Mi smo najbolji klub u Srbiji i to pokazujemo iz godine u godinu. Nas ne može ništa da poljulja, jer imamo jedni druge i velika smo porodica. Nadamo se i šestoj tituli u nizu.

Ne gledamo u tuđe dvorište

Borjan je u „Uranku“ kazao da Zvezda uvek razmišlja samo o pojedinačnim utakmicama.

– U našem prvenstvu ima mnogo dobrih ekipa, ali kako nam je prvi izazov Vojvodina u subotu, samo o toj utakmici razmišljamo. Ne gledamo u tuđe dvorište, samo u svoje. Gledamo i analiziramo protivnike kako dolaze, jer ako bismo mnogo mislili na druge ekipe izbubili bismo fokus i koncentraciju. Kada dođe vreme za utakmicu, tada analiziramo protivnika i tako se pripremamo. Imamo snage za treću duplu krunu u nizu – samouveren je golman Crvene Zvezde.

– Uvek može bolje u fudbalu, u svakoj utakmici, ali ja verujem u svoju ekipu, saigrače, stručni štab, upravu, navijače. Sa tom verom i pozitivnom energijom mnogo možemo da postignemo.

Na televiziji K1 ovog jutra nije hteo da otkrije koje to rituale ima pred svaku utakmicu, ali je kazao šta mu mnogo pomaže.

– Svi imamo različite rituale. I ja imam nešto moje što čuvam samo za sebe, tako se koncentrišem. Ali, mnogo razgovaram i sa trenerom golmana Dušanom Gašićem. On mi dosta pomaže. Ima kod fudbalera, i sportista uopšte, i vere i sujeverja. Svako od nas je različit – kazao je Milan Borjan u „Uranku“.