Bošković: Cilj rukometnih selekcija je plasman u Rio

Selektor ženske rukometne reprezentacije Šaša Bošković izjavio je danas da je zajednički cilj ženskog i muškog državnog tima da Srbija na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine ima predstavnika u obe konkurencije.

– Završili smo pola posla u kvalifikacijama (za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Hrvatskoj), ali naš cilj je Rio. Da bismo tamo otišli, moramo da se plasiramo na EP i da tamo dobro odigramo. I muška reprezentacija igra kvalifikacije, a naš zajednički cilj je da svi odemo na OI 2016 –  rekao je Bošković novinarima u Beogradu.

Rukometni savez Srbije organizovao je danas zajedničku konferenciju za novinare muške i ženske reprezentacije. Rukometašice igraju protiv Švajcarske i Slovenije u kvalifikacijama za EP u Mađarskoj i Hrvatskoj 2014. godine, a rukometaši dvomeč u baražu protiv Češke za Svetsko prvenstvo 2015. godine u Kataru.

– Imali smo kiks u Sloveniji, ali sad imamo više vremena da se spremimo za predstojeće utakmice. Imamo dobru reprezentaciju, presudiće dobra odbrana. Ako postignemo lake golove, možemo da pobedimo u Švajcarskoj –  rekao je Bošković. Srbija će prvu utakmicu protiv Švajcarske igrati 12. juna od 20.00 u Štafeu, a protiv Slovenije tri dana kasnije, od 20.00 u Nišu. Selektor rukometašica rekao je da je najvažnija utakmica protiv Švajcarske i da ne razmišlja o drugoj utakmici. On je naveo i da ima sitnih problema sa sastavom zbog povreda Andree Lekić i Sanje Damnjanović, ali misli da će one ipak biti spremne za utakmice. Rukometašića Srbije Jelena Erić rekla je da će njena ekipa ozbiljno ući u predstojeće utakmica i da će ispraviti greške iz poraza protiv Slovenije.

– Samo da nas povrede mimoiđu, da pobedimo i Sloveniju i plasiramo se na Evropsko prvenstvo –  kazala je Erićeva.

Selektor muške rukometne reprezentacije Vladan Matić rekao je da njegova ekipa ima obavezu da se iskupi za kiks na Evropskom prvenstvu u Danskoj.

– To će biti sukob ranjenih lavova, pošto ni Česi nisu postigli dobar rezultat na EP. Češka je izuzetna jaka i fizički moćna reprezentacija. Moramo da ubrzamo igru, da igramo dobru odbranu i to će biti dobar uslov za revanš u Češkoj –  kazao je Matić. On je dodao da se okupilo 10 igrača i da će tek u četvrtak ekipa biti kompletna i da zbog toga Srbija nije favorit u predstojećem dvomeču. Rukometaši Srbije u subotu, 7. juna, u Nišu od 20.00 igraju protiv Češke prvu utakmicu baraža, a revanš je sedam dana kasnije u Brnu. Rukometaš Srbije Nenad Vučković rekao je da očekuje teške utakmice protiv Češke. – Pred nama je težak zadatak. Čeških tim je sastavljen od kvalitetnih igrača, koji igraju u jakim evropskim ligama. Dobra atmosfera u ekipi je dobar preduslov. Nadam se da ćemo se plasirati na SP –  rekao je Vučković. Iz Rukometnog saveza Srbije je saopšteno da će sav prihod od ulaznica mečeva koji se ugraju u Nišu biti uplaćen za pomoć stanovništvu ugroženom od poplava.