Brakočević: Umorna sam od borbe sa vetrenjačama, osećaj zasićenosti traje duže vreme

Korektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije Jovana Brakočević ocenila je danas da je zauzimanje sedmog mesta na Svetskom prvenstvu u Italiji neuspeh i da srpska ekipa ima dovoljan broj kvalitetnih igrača za veće domete.

– Želeli smo i nadali se ulasku u treću fazu takmičenja, među najboljih šest ekipa. Mislim da za to imamo kvalitet. Bez obzira što smo mala zemlja, imamo veliki broj kvalitetnih igračica i pre svega zbog toga ovaj plasman smatram neuspehom – izjavila je Jovana Brakočević agenciji Beta.

Brakočevićeva, koja je ostala u Italiji po završetku takmičenja za ekipu Srbije na SP, rekla je da su odbojkašice Srbije igrale dobro od početka takmičenja, sa velikom željom.

– Našu igru pratile su sitne oscilacije, ali smo sve uspevale da prevaziđemo. Falilo je malo hrabrosti u ključnim trenucima protiv ozbiljnih protivnika da bismo prelomile set u našu korist – dodala je ona.

Srbija je na Svetskom prvenstvu izgubila od ekipa Brazila, SAD i Rusije, a zabeležila je šest pobeda. Poraz od Rusije od 3:0 u poslednjem kolu druge faze značio je kraj takmičenja na ovom takmičenju za Srbiju.

Na pitanje zašto ona nije imala veću minutažu, s obzirom na dokazani kvalitet i iskustvo na velikim takmičenjima, Jovana Brakočević je odgovorila da je to pitanje za selektora Zorana Terzića.

Na mestu korektora na SP u Italiji, za seniorsku reprezentaciju debitovala je 17-godišnja Tijana Bošković, koja je, po opštoj oceni, odigrala veoma dobro. Ona je priključena seniorskom timu neposredno pre SP, pošto je prethodno na Evropskom prvenstvu za juniorke osvojila zlatnu medalju.

– Tijana je pokazala kvalitet i potencijal, mislim da je odigrala odlično i na tome joj iskreno čestitam. Ona je odradila ono što je mogla i što se od nje očekivalo – istakla je Jovana Brakočević i dodala da na Tijani Bošković nije bio zadatak da nosi i vuče ekipu.

Upitana da li je možda povreda ramena zbog koje je propustila ovogodišnji Gran pri, razlog njene manje minutaže na SP, Jovana Brakočević je rekla da je povreda u potpunosti sanirana.

– Trenirala sam maksimalno i bez bola. Realno, falilo mi je vrlo malo do moje pune snage – kazala je.

– Iskreno, možda bi ekipa izgubila koji poen na ‘snazi’ korektora, a dobila više u nečem drugom. To sad ne možemo da znamo. Selektor je odlučio kako je mislio da je najbolje za ekipu – dodala je korektor reprezentacije Srbije.

Što se tiče planova Jovane Brakočević sa reprezentativnim timom, ona je poručila da je umorna i nesigurna u to šta joj je činiti nadalje.

– Malo sam umorna od borbe sa vetrenjačama i stalnih razočaranja. Možda je samo trenutno ovakvo razmišljanje, mada iskreno traje duže ovaj osećaj zasisćenosti. Videćemo, vreme će pokazati šta dalje po pitanju reprezentacije – navela je ona.

Posle dve godine u tuskom Vakifbanku, Jovana Brakočević će klupsku karijeru nastaviti u Azerbejdžanu, u klubu Azeriol, koji ima velike ambicije i u šampionatu te zemlje i u Ligi šampiona.

– Pre svega, sada želim da se oporavim od ovog šoka i da idem maksimalno u nove pobede sa klubom – rekla je ona.

Prvo veliko takmičenje za seniorski reprezentivni tim za Jovanu Brakočević je bilo SP u Japanu, kada je osvojena bronza. Usledilo je srebro na EP 2007. godine, potom zlato na EP 2011. godine, kada je proglašena i za najkorisnijeg igrača takmičenja. Tu su bili i uspesi u Gran priju – dve bronze – 2011. i 2013. godine.

Jovana Brakočević je i sa klubvima za koje je igrala nizala uspehe, a najveći trijumf je zabelžila sa Vakifbankom, sa kojom je 2013. osvojila i titulu u Ligi šampion i na Svetskom klupskom prvenstvu, kao i titulu MVP oba takmičenja.