Bravo, Nole! Srbin se plasirao u finale Rolan Garosa, Đoković – Gulbis 6:3, 6:3, 3:6, 6:3

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale drugog Gren slema u sezoni nakon što je posle četiri savladao Letonca Ernestsa Gulbisa sa 6:3, 6:3, 3:6, 6:3.

Najbolji srpski teniser Novak Đoković savladao je i poslednju prepreku na putu do drugog finala Otvorenog prvenstva Francuske, jedinog grend slema koji nije osvojio u karijeri. Đoković je u prvom polufinalu savladao Letonca Ernestsa Gulbisa sa 6:3, 6:3, 3:6, 6:3 i sada očekuje ishod drugog polufinala u kojem se sastaju aktuelni Šampion Rolan Garosa Španac Rafael Nadal i Škot Endi Mare.

Današnji meč dvojice tenisera bio je njihov šesti međusobni, a Novak sada vodi u pobedama sa 5:1. Letonac je jedini put pobedio Novaka 2009. godine u Brizbejnu kada je slavio sa 6:4, 6:4, a trenutno zauzima 17. poziciju na ATP listi. Od ponedeljka će prvi put u karijeri ući u Top 10.

Najava i tok meča:

Novak Đoković i Ernest Gulbis, koji je godinu dana mlađi od Srbina, zajedno su trenirali u Akademiji Nikole Pilića, ali su im karijere nakon tih juniorskih dana otišle u suprotnim smerovima.

Đoković je u dosadašnjem toku turnira redom bio bolji od Portugalca Žoaoa Souze 6:1, 6:2, 6:4, Francuza Žeremija Šardijasa 6:1, 6:4, 6:2, Hrvata Marina Čilića (6:3, 6:2, 6:7, 6:4), Francuza Žo- Filfreda Congoe (6:1, 6:4, 6:1), dok je u četvrtfinalu pobedio i Kanađanina Miloša Raonića (7:5, 7:6, 6:4).

Gulbis je takmičenje u Parizu otvorio pobedom protiv Poljaka Lukaša Kubota (4:6, 6:4, 7:5, 6:1), da bi nakon toga oružje pred njim položili Argentinac Fakundo Banjis (6:2, 7:5, 6:0), Čeh Radek Štepanek (6:3, 6:2, 7:5), Švajcarac Rodžer Federer (6:7, 7:6, 6:2, 4:6, 6:3) i naposletku Čeh Tomaš Berdih (6:3, 6:2, 6:4).

 

Prvi set: Novak Đoković – Ernests Gulbis 6:3

Servisom je meč započeo kontroverzni Letonac, a sa četiri brza poena je i osvojio uvodni gem – 0:1. Greškama iz bekhenda i forhenda Đokovića Gulbis je došao do 0:30 u drugom gemu, ali se Srbin vrlo brzo konsolidovao i sa 4 vezana poena izjednačio rezultat – 1:1. Obećavajuće je započeo treći gem, Đoković je na protivnikov servis imao 0:30, no Gulbis je ipak poveo – 1:2.

Mora se odati poštovanje Ernestsu za prikazano u četvrtom gemu, odigrao je nekoliko zaista sjajnih poena i došao je do dve prilike za brejk. Potom je Nole kao iz katapulta izbacivao loptice ka protivniku iz servisa i rezultat je ponovo izjednačen – 2:2. Čudesan je bio peti gem: tek posle četvrte brejk šanse Beograđanin je oduzeo servis protivniku – 3:2. Sigurnom igrom srpski teniser je potvrdio prednost brejka – 4:2.

Đoković nije bio naročito motivisan u narednom gemu, ali je ipak imao 30:30. Potom je Novak sa dve greške kumovao osvajanju gema Letonca – 4:3. Momak iz Srbije se nije uopšte mučio na svoj servis i brzinski je poveo sa 5:3.

Imao je tri set lopte u devetom gemu Đoković, Gulbis je dve spasio, ali treću nije uspeo. Najlepšim poenom do sada na meču Novak je tako došao do pobede u prvom delu meča – 6:3.

Drugi set: Novak Đoković – Ernests Gulbis 6:3

Uvodna četiri gema u nastavku meča nisu donela uzbuđenja. Đoković je bio prvi na servisu, a rezultat je posle petnaestak minuta glasio 2:2.

Prvi problemi za Novaka u drugom setu viđeni su u 5. gemu, Gulbis je došao do 0:30. Budući tata se dobrim servisima izvukao iz teške situacije – 3:2. Dva asa u narednom gemu Letonca su bila dovoljna da stvari postavi na početak – 3:3.

Rođeni Beograđanin je brzinom svetlosti došao do nove prednosti, opet su servisi bili presudni – 4:3. Prvu brejk loptu u 2. setu imao je Novak u osmom gemu – uspeo je da je iskoristi i da povede 5:3. Novak servira za set.

Usledila je mala drama na Šatrijeu. Novak je imao dve set lopte, ali je Letonac volšebno uspeo da se izvuče. Treću priliku Srbin nije propustio – 6:3.

Treći set: Novak Đoković – Ernests Gulbis 3:6

Uvodni gem osvojio je Letonac, a na servis Novaka imao je čak i priliku za brejk – treću na meču. Srbin je i tu treću spasio za izjednačenje – 1:1. Dvojica nekadašnjih učenika Nikole Pilića u naredna dva gema ljubomorno su čuvali svoje servise – 2:2.

Imao je veliku priliku Srbin da dođe prilike za brejk, izašao je na mrežu i neshvatljivo je kako je ta loptica završila u mreži – 2:3. Vodila se prava bitka u šestom gemu, Letonac je neočekivano bljesnuo i bio u prilici da oduzme protivniku servis dva puta. Đoković ne bi bio to što jeste da se u najtežim momentima ne snalazi najbolje. Jakim i preciznim servisima nije dozvolio protivniku da napravi brejk – 3:3.

Gulbis je bio siguran na svoj servis, a potom je uradio ono što je čekao celog meča – napravio je brejk, poveo je 5:3 i servirao je za osvajanje trećeg seta.

Nenadano je Ernests produžio ovaj meč osvojivši treći deo meča – 3:6.

Četvrti set: Novak Đoković – Ernests Gulbis

Odlično je započeo Nole ovaj period meča, bio je siguran na svoj servis, a potom je oduzeo i protivnikov – 2:0. Neobjašnjiv Novakov pad u igri Letonac je iskoristio da napravi ribrejk, a to je Srbin iskoristio da slomi reket. U naredna četiri gema nije bilo brejkova – 4:3.

U osmom gemu novu brejk šansu imao je Đoković i odlučio je da je ne ispusti – 5:3. Došao je u priliku da servira za plasman u finale. On to nije propustio i u 4. setu je slavio sa 6:3.