Bravo, Nole! Srbin se plasirao u polufinale Rolan Garosa , Đoković – Raonić 7:5, 7:6, 6:4

U četvrtfinalnom meču Rolan Garosa Novak Đoković pobedio je Kanađanina Miloša Raonića posle dva sata i 22 minuta sa 7:5, 7:6(6), 6:4.

Ovo je Đokoviću i Raoniću bio treći međusobni meč, a Srbin sada vodi sa 3-0 u pobedama.

Može se reći da je u Parizu presudilo Đokovićevo iskustvo, s obzirom na činjenicu da je ovo Raoniću bilo tek prvo četvrtfinale na nekom od četiri najveća turnira. Meč na centralnom terenu “Filip Šatrije” trajao je dva sata i 22 minuta.

Novak je tako nastavio svoj pohod na jedini grend slem trofej koji mu nedostaje u karijeri. On će u polufinalu igrati sa Letoncem Ernestsom Gulbisom, koji je savladao Čeha Tomaša Berdiha sa 6:3, 6:2, 6:4.

U preostalim četvrtfinalnim parovima sastaju se Rafael Nadal – David Ferer i Gael Monfis – Endi Marej.

Tok meča:

Prvi set: Novak Đoković – Miloš Raonić 7:5

Kao po običaju, meč je servisom započeo Novak, a taj prvi gem mu je i pripao – 1:0. Uzvratio je Raonić, pre svega atomskim servisima – 1:1. Lagani početak četvrfinala za tenisere koji su na servisu je nastavljen, Nole je opet bez problema došao do gema – 2:1.

Prvi Kanađanin koji se plasirao u četvrfinale nekog Gren slema bio je siguran i drugi put na svoj servis – 2:2. Raonić protivnicima teško poklanja prilike za brejk, ali ni Novak ne zaostaje za momkom rođenim u Podgorici. Posle petnaestak minuta rezultat je 3:2 za srpskog tenisera. Odlično je odigrao Novak na sledeći Milošev servis, imao je i brejk loptu. Uspeo je osmi nosilac da se konsoliduje – 3:3.

Igrao se sedmi gem kada je Raonić došao do svoje prve brejk prilike. Đoković je tada dodao gas i sjajnim forhendima došao do 4:3. Ono što najviše smeta Đokoviću jeste da kada god njegov protivnik uđe u lošu fazu meča, on to uspe da nadomesti razornim servisima. Tako je bilo i u gemu kada je bilo 30:30, ali je Raonić osvojio gem – 4:4.

Duge razmene udaraca su one situacije u kojima bi Srbin trebalo da traži šansu u ovom meču, a uz pomoć njih je i došao na gem od osvajanja prvog seta – 5:4.

Dva promašena forhenda Raonića dovele su Novaka do 30:30. Raonić je tada odservirao as koji je išao brzinom od 225 km/h. Uprkos tome, Nole je čak imao i set loptu, ali je servis bio taj koji ga je opet izvukao – 5:5. Izvanrednom skraćenom loptom pri kraju 11. gema Đoković je uspeo da poremeti ritam rivalu – 6:5.

Pri vođstvu od 0:30 Raonića je napravio dve duple servis greške, onda forsirao bekhend rivala, a Đoković mu je odgovorio fantastičnom paralelom za set loptu koju je iskoristio odličnim riternom i zatim slanjem rivalu loptice pod noge za 7:5

Drugi set: Novak Đoković – Miloš Raonić 7:6 (7:5)

I ovaj deo meča počeo je baš kao i prvi set. Teniseri su u prva četiri gema ljubomorno čuvali svoje servise – 2:2. Nekoliko sjajnih poena uspeo je da odigra Novak u petom gemu, što je iskoristio da povede 3:2.

Prosto je neverovatno kojom brzinom Raonić katapultira loptice ka Đokoviću, a jedan servis u šestom gemu išao je brzinom od 226 km/h. Svoje sjajne servise Kanađanin je iskoristio da izjednači – 3:3. Nije bilo ”frke” ni Đokoviću kada je servirao, bez problema je osvojio gem za 4:3.

Šansi za brejk nije bilo ni u osmom gemu kojeg osvojio Raonić – 4:4. Publika ne uživa u ovom meču, razmene udaraca su mahom kratkotrajne, tako da ni lepih poteza nema u velikoj meri. Ponovo je Novak bio siguran kada je servirao, te je došao na gem od drugog seta – 5:4. Iako je u desetom gemu napravio dve duple greške, Kanađanin je uspeo da prolongira ovaj set – 5:5. Posle savršenog servis-gema i ubedljive igre, Nole je ponovo došao na gem od drugog seta – 6:5.

Nije se ponovila situacija iz 1. seta kada je Srbin u 12. gemu seta došao do brejka. U drugom, teniseri nisu ispuštali svoje servise, tako da je sada 6:6. Na Filip Šatrijeu će se igrati taj-brejk.

U odlučujućem gemu Đoković je napravio dva mini-brejka i trijumfalno je zakoračio u treći set pobedom u taj-brejku sa 7:5, a ukupno 7:6 u ovom setu.

Treći set: Novak Đoković – Miloš Raonić 6:4

Za standarde ovog meča videli smo jednu neočekivanu situaciju u prvom gemu na servis Kanađanina. Viđeno je nekoliko izjednačenja, a Novak je uspeo da dođe do tek drugog brejka na susretu – 1:0.

Nastupio je loš period u igri Kanađanina, mada je u tom trenutku i Novak počeo da igra svoj najbolji tenis. Sve je Đoković pogađao, a posle vođstva od 2:0, ponovo je oduzeo servis protivniku – 3:0.

U naredna dva gema teniseri su bili sigurni na svoj servis – 4:1.

Nastavio je Nole sa varijacijama u udarcima. Na pariskoj šljaci prštali su forhendi, bekhendi, ali i skraćene lopte. Jednostavno, protiv takvog Novaka Raonić nije imao ni promil šanse – 5:1. Osvojio je rođeni Podgoričanin sedmi gem – 5:2, ali sada je Srbin na servisu. Podsetimo, Raonić do sada nije napravio niti jedan brejk.

Kao da smo ga prizvali! Miloš je oduzeo servis našem teniseru prvi put na meču i tako još malo produžio meč – 5:3. Potom je bio siguran i na svoj servis – 5:4.

Uspeo je da se konsoliduje Nole nakon dva uzastopno izgubljena gema. Rutinski je priveo neč kraju i plasirao se u svoje šesto polufinale na Rolan Garosu.