BROJ “SEDAM” PARTIZANU DONOSI SREĆU: Zašto je ovo godina kada crno-beli imaju sve predispozicije da UĐU U LIGU ŠAMPIONA?

fk partizan
dnevno.rs/kolaž

Tradicija se čuva i poštuje - a, jednu, posebno zanimljivu, minulih dana navijači Partizana neprekidno prizivaju. O čemu je reč?

 

U Humskoj će večeras od 20 časova i 45 minuta crno-beli dočekati Olimpijakos. Grčki i srpski timovi će se u okviru trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona boriti za sigurno mesto u Ligi Evrope, ali i za “nokaut” fazu koja pobedniku obezbeuje plasman u grupnu fazu prestižnog takmičenja.

Dakle, Partizan večeras zna za šta igra i stoga – ulog je veliki, a zadatak najteži u sezoni!

Naravno, Olimpijakos je apsolutni favoriti u dvomeču sa crno-belima, ali skoro svi u Partizanu veruju da mogu da izbace Grke. Pogotovo navijači koji prizivaju jednu zanimljivu tradiciju.

 

Naime, klub iz Humske je dva puta igrao grupnu fazu i to u razmaku od sedam godina (2003, 2010), a pristalice crno-belih na sav glas ističu da je ponovo vreme za elitu s obzirom na to da je 2017. godina i da je prošlo tačno sedam godina!

Pored te “igre brojeva”, Partizan je u oba navrata bio autsajder. Najpre protiv Njukasla, a zatim i protiv Anderlehta. Kao i sada, crno-beli su i ta dva puta prvi meč igrali kod kuće. Negativan rezultat su nosili u revanš i uspeli su da se izdignu.

Te 2003. godine Partizan je na poslednjem stepeniku naleteo na Njukasl i izgubio kod kuće rezultatom 1:0. Ivica Iliev je u revanšu pogodio za anuliranje prednosti i meč je otišao u one antologijske penale.

Sedam godina kasnije Anderleht je u Beogradu ostvario 2:2 pred revanš u kom je zablistao Kleo. Partizan je imao 2:0 u Briselu, da bi domaćin stigao do 2:2. Ponovo su odlučivali penali protiv favorizovanog protivnika i Partizan se našao u grupnoj fazi.

Zanimljivo, kod oba ulaska Partizana u LŠ u timu je bio sadašnji sportski direktor Ivica Iliev. I to navijači Partizana na društvenim mrežama potenciraju, tvrdeći da je Iliev možda i talija!

Razmak između godina, Ivica Iliev i činjenica da su ponovo autsajderi su tri bitne stvari zbog kojih bi Partizan mogao ponovo da uđe u LŠ. S tim da, ukoliko crno-beli izbace Olimpijakos, ostaje još jedna runda.

SAŠA ILIĆ JE UVEK TU!

Za razliku od Ilieva, Saša Ilić je i dalje igrač. Oba puta je bio u sastavu crno-belih kada su ušli u LŠ, probaće i treći.

Legenada Partizana je apsolutni rekorder kvalifikacija s obzirom na to da je do sada odigrao 53 meča. Iza njega je Rodionov iz BATE Borisova sa 46 nastupa.

Ilić je do ove cifre došao kao igrač Partizana, Galatasaraja i Salcburga, a sa 23 meča je i rekorder drugog kola kvalifikacija.

Rekorder je i 3. kola sa 21 odigranim mečom, dok je Partizan kao klub na drugom mestu po broju odigranih kvalifikacionih mečeva (66). Ispred njih je samo Dinamo sa 76 utakmica.