Brojke i rekordi: Ko je najbolji kada je najbitnije u ABA ligi?

Uskoro sledi rasplet u regionalnoj ABA ligi. Naredne nedelje počinju polufinalni susreti koji će mnogo toga odlučiti, a mi vam donosimo neke zanimljive brojke i rekorde koji se odnose na finalnu fazu regionalnog takmičenja.

 

Predrag Samardžiski je jedini igrač do sada koji je igrao finalni deo ABA lige sa tri različita tima (Crvena zvezda Telekom, FMP, Partizan). Titulu je osvojio sa FMP Železnikom 2006. godine.

Petar Božić je igrač sa najviše osvojenih titula u ABA ligi. Sve titule je osvojio sa Partizanom.

Vladimir Jovanović je jedini uspeo da osvoji titulu u ABA ligi kao asistent i prvi trener. Oba je uspeo sa Partizanom.

Petar Božić je jedini uspeo da svoji titulu u ABA ligi kao igrač i kao asistent. Sve sa Partizanom.

Duško Vujošević je najtrofejniji trener u ABA ligi sa pet osvojenih trofeja u regionalnom takmičenju.

Jure Zdovc je prvi kapiten koji je podigao trofej ABA lige. To je uradio sa Union Olimpijom 2002. godine. Posle je istu ekipu predvodio na fajnal-forovima još dva puta kao trener.

Igor Rakočević ima najveći indeks korisnosti na jednoj utakmici finalne faze ABA lige.  On je u dresu Zvezde imao indeks od 49 protiv Refleksa.

Pankracije Barać je sa 39 poena drži košgeterski rekord na jednoj utakmici finalne faze ABA lige. To je uspeo 2008. u dresu Zadra protiv FMP-a.

Todor Gečevski sa 16 skokova drži rekord u toj kategoriji u finalnoj fazi, dok Džered Blesingejm drži rekord u asistencijama sa devet uspešnih dodavanja.