BRŽI OD METKA: Novak Đoković nema premca, kada je u pitanju brzina kretanja na terenu!

Novak Đoković
Twitter/Printscreen

Prema podacima do kojih su došli analitičari iz Australije, Novak Đoković je najbrži teniser na planeti

 

Savremeni metrički pokazatelji koji služe za analizu kretanja igrača, govore da je srpski teniser u stanju da postigne brzinu od 36.02 kilometara na čas kada trči distancu dužu od tri metra. U ženskoj konkurenciji najbrža je Simona Halep sa maksimalnom brzinom od 23.04 kilometara na čas.

Koristeći sopstvenu tehnologiju, australijanci su podatke sakupljali tokom poslednje tri godine, na najvećem turniru koji se krajem januara održava u ovoj zemlji – Australian Open-u. Rezultati su omogućili poređenje motoričkih sposobnosti igrača i određivanje njihove prosečne brzine.

Đoković je brzinom od 36.02 kilometara na čas, prvi na ovoj listi a sledi ga Endi Mari sa najvećom dostignutom brzinom od 34.87. Zanimljivo je da se Britanac u poređenju sa Novakom brže kreće ako se uzme u obzir prosečna brzina tokom jednog susreta, 15.89 naspram Đokovićevih 14.89 kilometara na čas.

Najbolji španski teniser Rafael Nadal je tek 12. na listi sa maksimalnom brzinom od 26.84 kilometara na čas, a Rodžer Federer j sa 26.03 km/h sporiji od Đokovića za 10 kilometara na čas.

U ženskoj konkurenciji, Rumunka Simona Halep drži rekord sa dostignitih 23.04 km/h. Karla Suarez Navaros je druga (22.48 km/h),  a Dominika Cibulkova treća (21.98 km/h).

Šampionka Australian Open-a Andželik Kerber zabeležila je najveću prosečnu brzinu od 14.27 km/h , dok je šestostruka šampionka Otvorenog prvenstva Australije Serena Vilijams, trčala brzinom od 20.52 km/h. Njena najveća prosečna brzina iznosila 13.5 km/h, piše portal tennismash.