‘Buna protiv dahija’: Sukobi u Realu, a KRIVAC JE SAMO JEDAN!

Ime Florentina Pereza, predsednika Real Madrida, poslednjih dana se u krugovima klupskih navijača spominje verovatno jednako često kao i moguća pojačanja. On se uglavnom kroz javnost provlači u negativnom kontekstu, jer je najviše kriv za sukobe i nesuglasice u „kraljevskom klubu”.

 

Glavni razlog netrpeljivosti između igrača i predsednika je taj što se prvi čovek kluba sukobio sa trojicom istaknutih fudbalera. Reč je o Ikeru Kasiljasu, Serhiju Ramosu i prvoj zvezdi tima – Kristijanu Ronaldu.

Sve je počelo od kapitena i čuvara mreže, tako da situacija sa Kasiljasom najduže traje. Naime, Perez već duže vreme smatra da je vrhunac karijere poznatog golmana prošao. Upravo zbog toga je u nekoliko navrata pokušavao da dovede Đanluiđija Bufona. Kasiljas je u teškoj situaciji bio i kad je klub vodio Žoze Murinjo. Portugalac ga je tada „etiketirao” kao igrača koji u medije plasira sve dogovore iz svlačionice. A, španskom golmanu u tom trenutku niko od vodećih ljudi kluba nije pružio podršku i stao u njegovu obranu.

 

Podsetimo, Kasiljas ima važeći ugovor sa klubom do 2017. godine, ali eventualno dovođenje Davida de Hee iz Mančester junajteda bi ga automatski pomerilo sa sigurne pozicije za narednu sezonu. Ipak, 34-godišnji golman je poručio da nema nameru da ode iz Reala, odnosno da će od kluba zahtevati isplatu preostalih primanja iz ugovora, a reč je o 14.5 miliona evra. Perezu se Kasiljasov čvrsti stav ne sviđa, baš kao što se ni Kasiljasu ne sviđaju potezi prvog čoveka kluba.

Situacija sa Ramosom vrlo je slična Kasiljasovoj. Postoje i kombinacije prema kojima bi stub Realove obrane mogao da pređe u Mančester junajted u sklopu De Heinog transfera, koji direktno pogađa njegovog reprezentativnog i klupskog saigrača. Trzavice sa predsednikom nisu tako istaknute kao u slučaju pomenutog golmana.

 

Njemu najviše smeta to što je došlo do otkazivanja saradnje sa Karlom Anćelotijom, trenerom koji je klub vodio u prethodne dve sezone i sa kojim je osvojio Ligu šampiona. Ramos je bio jedan od istaknutijih igrača u klubu koji se otvoreno protivio potezu klupskog vrha.

Problem sa Kristijanom Ronaldom možda je i najveći za Pereza, novog trenera Rafaela Beniteza i ostale koji vode klub. U pitanju je najistaknutiji igrač i najveća zvezda iz koje izbija nezadovoljstvo iz više razloga.

 

Sve je počelo posle poraza od gradskog rivala Atletika (4:0) kada su se mediji obrušili na portugalskog napadača, a klub propustio da se zaštitnički postavi prema njemu. Od tog dana Ronaldo ne govori za medije. Potom, baš kao i u Ramosovom slučaju, ni njegovo mišljenje o zadržavanju Anćelotija nije uvaženo, a dodatno ga iritira i klupski lekar Hesus Olmo kojem je nedavno produžen ugovor uprkos tome što se nekoliko igrača protivi njegovim lekarskim metodama. Portugalcu je zasmetalo i to što su njegovu poziciju u ekipi za sledeću sezonu (a trebalo bi da igra na poziciji klasične „devetke”) otkrili mediji.

Uz traženje pojačanja za klub koji želi da se vrati na vrh Primere, ova tri slučaja definitivno su najveći razlozi za zabrinutost Pereza i navijača popularnih „Galaktikosa”. Napuštanje kluba ili smirivanje strasti istaknutih pojedinaca jedina su moguća rešenja.

Zadovoljni u svakom slučaju ne mogu biti svi, a hoće li biti navijači? Sve zavisi od Pereza, koji je sada na potezu.