Bundesliga: Dortmund u igri za Evropu, ‘Farmaceuti’ ubedljivi, Bajern bez problema u gostima

Borusija Dortmund prekinula je niz poraza i uključila se u borbu za Ligu Evrope, dok je Bajer preuzeo mesto koje direktno vodi u Ligu šampiona.

 

Borusija je bila ubedljiva u 29. kolu protiv Paderborna sa 3:0, dok je Bajer bio još moćniji protiv Hanovera sa 4:0. Lider Bajern je sa 2:0 slavio u derbiju dana u Hofenhajmu.

Majnc je preživeo goleadu u Frajburgu sa 3:2, dok su Herta i Keln igrali bez golova. Kasnije Augsburg dočekuje Štutgart.

Bajern je sve bliži tituli. Zahvaljujući Sebastijanu Rodeu Bavarci su slavili u Hofenhajmu pa pet kola pre kraja imaju 13 bodova više od Volfsburga, uz meč više. Rode je doneo vođstvo u 38. minutu, da bi u nadoknadi vremena posle njegove akcije Andreas Bek postigao autogol za konačan rezultat.

Posle dva poraza Borusija je konačno slavila i uključila se u borbu za Evropu. “Milioneri” su pogocima Henriha Mhitarjana, Pjer-Emerika Obamejanga i Šinđija Kagave razbila Paderborn i stigla na samo tri boda od šestog mesta u Bundesligi. Miloš Jojić je sa klupe posmatrao ovu pobedu.

Bajer Leverkuzen razbio je Hanover za sedmu uzastopnu pobedu koja ga je vratila na treće mesto, koje vodi direktno u Ligu šampiona. Omer Toprak, Džulijan Brant, Korjakos Papadopulos i Lars Bender su na 20 minuta postizali golove za lagan trijumf domaćina.

Majnc je umalo prokockao dva gola prednosti iz prvog poluvremena. U finišu prvog perioda Šinđi Okazaki je sa dva gola naizgled srušio Frajburg, ali je devet minuta pre kraja Admir Mehmedi vratio domaćina u život. Ipak, samo dva minuta kasnije Junus Mali je vratio goste na dva gola razlike, da bi Džonatan Šmid u nadoknadi vremena dodatno ublažio poraz domaćina.

Bundesliga, 29. kolo:

Petak:

Ajntraht – Borusija Menhengladbah 0:0

Subota:

Borusija Dortmund – Paderborn 3:0 (0:0)

(Mhitarjan 48, Aubemejang 55, Kagava 80)

Bajer – Hanover 4:0 (2:0)

(Toprak 20, Brandt 40, Papadopulos 49, Kisling 70)

Hofenhajm – Bajern 0:2 (0:1)

(Rode 38, Bek 90+3 a.g.)

Herta – Keln 0:0

Frajburg – Majnc 2:3 (0:2)

(Mehmedi 81, Šmid 90+1 – Okazaki 39, 45+1, Mali 83)

18.30 Augzburg – Štutgart

Nedelja:

15.30 Verder – Hamburger

17.30 Volfsburg – Šalke