Bundesliga: Hamburg mora u doigravanje za opstanak, poznati putnici u niži rang

Salatara
Beta

Utakmicama 34. poslednjeg kola spuštena je zavesa na ovu sezonu u Bundesligi, a Salatara je, što se znalo i od ranije, pripala Bajernu. Iz lige su ispali Paderborn i Frajburg, dok će Hamburg u plej-of.

  

Frajburg je pretposlednji sa 34 boda. Iz lige je ranije ispao Paderborn.

Fudbaleri Hamburga igraće u baražu sa trećeplasiranim timom iz druge lige, pošto su zauzeli 16. mesto sa 35 bodova.

Hamburg je u 34. kolu savladao Šalke sa 2:0, ali je zbog lošije gol razlike završio ispod Herte, koja je izgubila od Hofenhajma sa 2:1.

Opstanak u poslednjem kolu obezbedio je Štutgart, pobedom od 2:0 nad Paderbornom.

Borusija Dortmund nije uspela da se plasira u kvalifikacije za Ligu Evropa i pored pobede nad Verderom od 3:2.

Tok mečeva:

Hamburg nije uspeo da pronađe put do mreže Šalkea u prvom poluvremenu, ali se to promenilo početkom drugog. Ivica Olić je pogodio u 49. minutu i tako svom timu probudio nadu da će uspeti da ostane u eliti. Potpuno „ludilo” na tribinama nastupilo je u 58. minutu kada je Rajković domaćinu doneo konačnih 2:0, pa će tako ovaj klub u baraž za opstanak.

Paderborn i Štutgart su u međusobnom okršaju odlučivali ko ispada iz lige, a rezultat je bio nerešen 1:1 sve do 72. minuta. Vučinović je obradovao domaće navijače već u 4. minutu, ali ih je Didavi utišao 32 minuta kasnije. Kada je Ginček pogodio za goste Štutgart je uspeo da se izvuče pa će i naredne sezone igrati u Bundesligi.

Naredne sezone ćemo u Cvajti gledati i Frajburg koji je u direktnom duelu za ispadanje izgubio sa 2:1 od Hanovera. Kjotake i Krmas (autogol) su doneli zlata vredne bodove Hanoveru koji će pored veoma loše završnice igrati naredne godine Bundesligu.

 

Na „Alijanc Areni” vladala je svečarska atmosfera pošto je Bajern odavno osvojio salataru, a u goste im je došao Majnc. Prvi je put do mreže gostiju pronašao Levandovski pogotkom sa bele tačke, a početkom drugog poluvremena na 2:0 je povisio „srpski zet” Bastijan Švajnštajger. To je bio i konačan rezultat meča.

Borusija u Dortmundu na oproštaju Jirgena Klopa povela protiv Verdera u 15. minutu kada se Kagava upisao u strelce na asistenciju Gundogana, da bi dva minuta kasnije Aubamejang iskosa sa leve strane pogodio suprotan ugao i udvostručio vođstvo na putu u Ligu Evrope. U samom finišu prvog poluvremena sevnula je kontra domaćina pred rekordnom posetom na Signal Iduna parku, Mhitarjan je maestralno primio loptu na drugu asistenciju Kagave i potom fantastičnim lobom postavio konačnih 3:1.

Ipak, Borusija nije uspela da izbori evropska takmičenja kroz takmičenje u Bundesligi, moraće to da uradi kroz kup Nemačke kada se u finalu naredne subote budu sastali sa Volfsburgom.

 

Bundesliga, poslednje kolo:

Bajern – Majnc 2:0 (1:0)

(Levandovski pen 25, Švajnštajger 48)

Borusija Dortmund – Verder 3:2 (3:1)

(Kagava 15, Aubmejang 17, Mhitarjan 42 – Ostunali 26, Gebreselasije 85)

Ajntraht – Bajer Leverkuzen 2:1 (2:1)

(Seferović 4, Madlung 39 – Belarabi 6)

Hamburg – Šalke 2:0 (0:0)

(Olić 49, Rajković 58)

Hanover – Frajburg 2:1 (1:0)

(Kijotake 3, Krmas a.g. 84 – Petersen 93)

Hofenhajm – Herta 2:1 (1:0)

(Modeste 8, Firminu 81 – Berens 72)

Keln – Volfzburg 2:2 (1:2)

(Osako 3, Nohe a.g. 61 – Luiz Gustavo 8, Perišić 15)

Borusija Menhengladbah – Augzburg 1:2 (1:0)

(Rafael 36 – Hojbjerg 72, Matavž 77)

Paderborn – Štutgart 1:2 (1:1)

(Vučinović 4 – Didavi 36, Ginček 72)

Najava mečeva:

Za goli život u elitnom nemačkom društvu bore se velikani poput Hamburga i Štutgarta, u najtežoj situaciji je poslednjeplasirani Paderborn, a strepe još i Hanover, Frajburg i Herta.

Sve oči biće uprte u Hamburg, nekadašnjeg šampiona Starog kontinenta, tima koji nikada u 127 godina dugoj istoriji nije ispao iz nemačke elite. HSV se uzda u nekadašnjeg srpskog reprezentativca Gojka Kačara koje je na prethodne tri utakmice postigao isto toliko golova. Takođe, za taj klub nastupa još jedan Srbin – Slobodan Rajković. U goste im dolazi Šalke.