Čarobnjak zvani Lionel Mesi: Argentinac sa dva gola i asistencijom srušio Bajern

Fudbaleri Barselone savladali su minhenski Bajern sa 3:0 (0:0) u prvoj utakmici drugog polufinalnog para Lige šampiona.

 

Iako u prvom poluvremenu nije bilo golova, bili smo svedoci vrhunske predstave ova dva tima u tom delu igre.

Barsa je za nijansu bila bolji rival, imala je stopostotne šanse preko Suareza, Nejmara i Alveša, ali je fenomenalni Manuel Nojer izlazio kao pobednik iz tih situacija.

Imali su i Bavarci svoju priliku u prvom delu meča i to preko Levandovskog, ali je Poljak u jednoj odličnoj prilici ostao za malo kratak.

Nije Bajern mogao večno da odoleva kada se na drugoj strani nalazi iskonski fudbalski čarobnjak – Lionel Mesi.

Neverovatni Argentinac je zahvaljujući neverovatnom umeću dva puta savladao Nojera, u 77. i 80. minutu, i tako ostavio „Kamp Nou” u delirijumu. Mesi je tako na taj način obeležio jubilarni 100. nastup za Barselonu u evropskim takmičenjima.

Tačku na ”i” stavio je Nejmar u četvrtom minutu sudijske nadoknade za konačnih 3:0.

 

Najava i tok meča:

Barselona je u seriji od šest pobeda zaredom u svim takmičenjima, dok je Bajern doživeo poraz od Levrkuzena u prethodnom kolu, a pre toga ispao u polufinalu Kupa Nemačke od Dortmunda.

Poslednja dva meča odigrali su u polufinalu Lige šampiona pre dve sezone i tada je dva puta ubedljivo slavio Bajern (3:0, 4:0).

Podsetimo, u prvoj utakmici prvog polufinalnog para Juventus je na svom stadionu savladao Real Madrid rezultatom 2:1 (1:1).

Polufinale Lige šampiona: Barselona – Bajern 3:0 (0:0)

Stadion: „Kamp Nou”. Kapacitet: 99.354 mesta. Sudija: Nikola Ricoli (Italija). Strelci: Mesi u 77. i 80. i Nejmar u 94. minutu.

BARSELONA: Ter Štegen, Dani Alves, Pike, Maskerano, Alba, Buskets, Rakitić, Inijesta, Mesi, Suarez, Nejmar.

BAJERN: Nojer, Rafinja, Boateng, Benatija, Bernat, Švajnštajger, Alonso, Alkantara, Lam, Miler, Levandovski. 

 

Prvo poluvreme:

Publika na stadionu „Kamp Nou” ustalasala se već u četvrtom minutu kada je došlo do duela Boatenga i Suareza. Posle klinča njih dvojice u šesnaestercu gostiju, Urugvajac je izgubio oslonac i pao, a svi na tribinama su tražili penal. Međutim, to Ricolija nije previše zanimalo, pa se nije ni osvrnuo na apele napadača Barse.

U prvih deset minuta utakmice Manuel Nojer aktivno je učestvovao u igri svog tima, pa je tako zabeležio više dodavanja od nekih svojih saigrača.

Benatija je oštrim klizećim startom u 11. minutu umalo povredio Nejmara, ali se izvukao samo sa verbalnom opomenom glavnog arbitra. 

Kakvu je samo šansu Suarez imao u 12. minutu. Urugvajac je nenadano imao situaciju „oči u oči” sa Nojerom, mogao je da bira gde će da šutira, ali je golman Bavaraca skratio ugao i maestralnom intervencijom skinuo taj zicer.

 


Samo tri minuta kasnije Barsa je ponovo mogla do gola. Sada se u prilici našao Nejmar, ali je Rafinja bio na pravom mestu i sprečio prednost domaćeg tima.

Bajern je ta dva promašaja Katalonaca mogao surovo da kazni u 18. minutu. Bavarci su kombinovali po desnom krilu, Miler je fenomenalno uposlio Levandovskog na sedam metara od Ter Štegena u srcu šesnaesterca, ali je Poljak za malo bio kratak.

Barsa je u prvih pola sata bila dominantniji rival, a raspoložen za igru je i Leo Mesi koji je u svom stilu u nekoliko navrata do ludila dovodio protivničke fudbalere. Ipak, prvoplasirani tim španskog prvenstva još uvek ne uspeva da zatrese mrežu.

 

Mesi je svoj prvi konkretan pokušaj imao iz slobodnjaka sa udaljenosti od tačno 28 metara. Argentinac je uspeo da prebaci živi zid, ali problema za Nojera nije bilo u tom 35. minutu.

Zvanično najbolji čuvar mreže na svetu ove večeri je rešio da propisno iznervira navijače Barselone. Inijesta je u 39. minutu perfektno uposlio Alveša, Brazilac je uputio dobar udarac ka golu, međutim, Nojer kao da je začarao mrežu.

Premda je teško za poverovati, golova u prvom delu meča nije bilo. Ipak, ni taj podatak nije umanjio lepotu igre koju prikazuju ova dva tima.

 

Drugo poluvreme:

Oba tima su u nastaval meča ušla oprezno, a igru je i dalje kontrolisala Barselona.

Prva pretnja u drugom delu meča viđena je u 58. minutu, Mesi je dobro kombinovao sa Nejmarom ispred kaznenog prostora, Brazilac mu je ostavio loptu na oko 18 metara, ali je šutirao pravo u Nojera.  

Večeras je prava milina gledati jednog od najboljih golmana svih vremena. U 61. minutu Mesi je dobio izvanredan dubinski pas i u normalnim okolnostima imao bi zicer nad zicerima. Ali, Manuel Nojer je poput trećeg beka istrčao na 30 metara od svog gola i otklonio opasnost.

 

Domaćin je nastavio sa napadima, ovoga puta u dobroj prilici bio Nejmar u 64. minutu, ali je njegov udarac sa desetak metara završio iznad prečke. 

GOOOOOL! Strelac je Mesi u 77. minutu. Danijel Alveš se izborio za loptu na desnoj strani i dodao je do Lionela Mesija, Argentinac je napravio dva-tri koraka, namestio se za šut i sjajnim udarcem sa 17 metara poslao loptu u bliži ugao Nojerovog gola – 1:0.

 

GOOOOOL! Ponovo je pogodio Leo Čarobnjak Mesi u 80. minutu! Sjajno ga je proigrao Rakitić ispred kaznenog prostora, a Argentinac je fantastičnim lažnjakom bacio na zadnjicu Boatenga, a onda lob udarcem savladao nemoćnog Nojera za 2:0.

GOOOOOL! Strelac je Nejmar u 93. minutu.  Pakleni finiš u režiji katalonskog tima začinjen je u četvrtom minutu sudijske nadoknade – Ricoli je opravdano pustio prednost, Mesi je izbacio Nejmara samog pred Nojera, a Brazilac je savladao trenutno najboljeg golmana sveta za 3:0 i tako odškrinuo vrata finala u Berlinu.