Cela Evropa se divila Partizanu: Tog 1. aprila pre pet godina crno-beli su pobedili Makabi i otišli na fajnal-for

Današnji dan, prvi april, obično asocira na šale, ali ga navijači Partizana ne pamte kao takvog. Naime, na današnji dan košarkaši crno-belih su postigli jedan od najvećih uspeha u ovom veku pošto su se plasirali na fajnal-for Evrolige 2010. godine.

 

Tada je savladan slavni Makabi u prepunoj beogradskoj Areni u izvanrednoj seriji u kojoj su košarkaši Partizana iznenadili čitavu Evropu.

Crno-beli su u toj sezoni ostali bez većeg dela tima, ali su tada došli neafirmisani Aleks Marić i Bo Mekejleb, uz Lorensa Robertsa. Dok je praktično produžena ruka trenera na parketu bio Dušan Kecman.

Upravo je on na izvanredan način započeo ovu priču. Partizan je odmah na startu serije napravio veliko iznenađenje zahvaljujući izvanrednoj partiji Dušana Kecmana koji je u Tel Avivu ubacio 29 poena.

Makabi je u narednoj utakmici izjendačio i sa rezultatom 1:1 se serija preseila u Beograd.

Tu se dogodilo čudo. Partizan je prvo poveo 2:1, a onda tog prvog aprila je obezbeđen plasman na fajnal-for u utakmici koja će se dugo pamtiti.

Podsetimo, crno-beli su na završnom turniru u pariskom Besriju zauzeli četvrto mesto.

Oba meča izgubili su u dramatičnim završnicama i to posle produžetaka. U polufinalu ih je savladao Olimpijakos (80:83), a u borbi za treće mesto CSKA (88:90).