Ceremonija otvaranja Evropskih igara u Bakuu koštala 95 miliona dolara

baku 2015
Beta

Raskošna ceremonija otvaranja Evropskih igara u glavnom gradu Azerbejdžana koštala je 95 miliona dolara, izjavio je danas ministar sporta Ajad Rahimov.

 

Rahimov je rekao da se procenjuje da je sinoćna ceremonija koštala 100 miliona manata (95,3 miliona dolara) što je dva puta više od cene otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. Konačan iznos će se znati tek po završetku takmičenja jer, kako je dodao, tek treba da budu plaćeni neki računi.

Azerbejdžan je za organizaciju Igara potrošio više od milijardu dolara.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je u petak otvorio Evropske igre, koje će trajati 16 dana, a otvaranju je prisustvovalo 35 šefova države, među kojima predsednici Rusije i Srbije, Tomislav Nikolić.

Gost iznenađenja dvočasovne svečanosti bila je američka pevačica Lejdi Gaga, koja je otpevala pesmu Džona Lenona „Imagine”, svirajući klavir prekriven cvećem. Organizatori su rekli da je Lejdi Gaga nekoliko dana provela u jednom hotelu u Bakuu kako bi njen nastup na ceremoniji otvaranja ostalo tajna.

Lejdi Gagu, glasna zagovornica prava homoseksualaca, njeni ljubitelji su kritikovali zbog nastupa u Azerbejdžanu čije su vlasti često pod kritikom zbog nepoštovanja ljudskih prava.

Ceremoniju otvaranja kojom je predstavljena azerbejdžanska kultura, obeležili su plesači koji su telima iscrtali veliku zastavu svoje zemlje, velikog bika koji je predstavljao grčkog boga Zevsa i ogroman nar iz kojeg su izlazila zrna, kao simbol obilja i ljubavi.

Evropske igre se prvi put održavaju, a učestvuje 6.000 sportista iz 49 zemalja. Sportisti će se boriti u 20 disciplina za 235 kompleta medalja.