CIFRE OD KOJIH BOLI GLAVA: Upoznajte NAJSKUPLJE mlade fudbalere današnjice

Mnogi bi se složili da su fudbaleri nekada i pretplaćeni, bez obzira na sav njihov kvalitet. Te skeptike lista najskupljih mladih igrača će uveriti u to.

Pixabay

Naime, Fudbalski institut CIES, koji astatistički analizora vrednost igrača i trendove na tržištu, napravio je listu najskupljih fudbalera, rođenih od 2000. godine.

Najvredniji među njima je definitivno Alfonso Dejvis, koji je u dresu Bajerna oduševio čitavu fudbalsku javnost. Kako se navodi, poseduje neverovatnu agilnost i brzinu,a veliki plus je što može da igra na dve pozicije: beka i krilo.

On je procenjen na oko 180 miliona evra, a iza njega slede mlade zvezde Borusije iz Dortmunda. Džejdon Sančo „zaustavio se“ na 125,6 miliona evra, dok je vrednost Erlinga Halanda procenjena na 120,3 miliona i nalazi se na četvrtom mestu.

Poznato je da je Mančester junajted i te kako zainteresovan da dovede ovaj tandem, ali ostaje da vidimo i da li će se to i ostvariti već u januarskom prelaznom roku.

Između njih dvojice nalazi se mlada nada Barselone i, mnogi kažu – naslednik Lionela Mesija, Ansu Fati. Njegova vrednost je procenjena na 121,7 miliona evra.

Slede tri fudbalera iz Premijer lige, Mejson Grinvud koji igra za Mančester junajted, Feran Tores – fudbalera Junajtedovog gradskog rivala i Arsenalov Bukajo Saka.

Na osmom mestu nalazi se Dejan Kuluševski, koji je ovog leta pojačao Juventus, a tu su i Fil Foden iz Mančester sitija, i Rodrigo koji nosi dres Real Madrida.

Takođe se navodi da je najveću odštetu od igrača na listi isplatio Real za Rodriga (45 miliona evra), a zatim Juventus koji je iskeširao 35 miliona, dok je Tores koštao Siti tačno 23 miliona evra.

Sančo je iz mlade Sitijeve ekipe prešao u Borusiju Dortmund za 8 miliona evra. Bajern je Vankuveru dao 10 miliona za Dejvisa, a Halandovi transferi u Red Bull Salcburg (iz Moldea) pa u Borusiju koštali su zajedno 28 miliona evra.

Za Grinvuda, Fatija, Saku i Fodena nije plaćena odšteta jer igraju u klubovima u kojima su ponikli.

Ukupno je za ove igrače dosad u karijeri isplaćeno 149 miliona evra za ostvarene transfere. S obzirom na to da je njihova ukupna vrednost procenjena na milijardu i 81 milion evra, njihova tržišna vrednost se gotovo udesetrostručila u poslednjih nekoliko godina.