CNN i ‘Sandej tajms’ obelodanili optužbe, Rusi podmićivali da bi bili domaćini Svetskog prvenstva?

CNN je objavio informaciju da je tokom kandidature Rusije za organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine, koju je na kraju i dobila, bilo nekoliko sumnjivih poteza koji se mogu okarakterisati i kao podmićivanje.

Jedan od njih je i skupocena slika, „možda čak i Pikasova”, koju su Rusi poklonili predsedniku UEFA Mišelu Platiniju, dok je sliku dobio i glasač iz redova FIFA Mišel D’Hog, Belgijanac kome je poklon „u braon papiru” dao bivši član Izvršnog odbora svetske kuće fudbala, Rus Vjačeslav Kaloskov.

Uz to navode reči novinara „Sandej tajmsa” da je prvi čovek Rusije Vladimir Putin „sa Katarom dogovorio biletaralnu saradnju oko isporuke gasa, ali i oko toga da te dve zemlje jedna drugu podrže u kandidaturama za Mundijale 2018. (koji su dobili Rusi) i 2022. (koje je dobio Katar)”.

Ipak, iako se CNN pozvao na „Sandej tajms”, koji je prvi obelodanio ove optužbe, američkom mediju vrlo brzo su stigla demantovanja.

Sami Rusi su, pismom organizacionog odbora Mundijala, naveli da „kategorički odbacuju sve optužbe kao potpuno neosnovane spekulacije”, te da su se „uvek držali propisa FIFA”, Platini je navode o potkupljivanju nazvao „potpunim izmišljotinama” i najavio da će čitavu stvar predati advokatima, dok je D’Hog istakao da je slika koju je dobio „bila apsolutno ružna”, da za nju misli da ne poseduje nikakvu umetničku vrednost, a i da – uopšte nije glasao za Rusiju.