Novak Đoković je sinoć objavio odluku da neće nastupati do kraja sezone a ova informacija odjeknula je u svim svetskim medijima.

 

Teniski analitičar CNN-a veruje da je Đoković pauzu odabrao u pravom trenutku, zbog problema sa laktom ali i gubitka samopoudanju uslovljenog porazima pre završnice turnira.

– Ono što je otkrovenje je da je 30-godišnji Đoković igrao povređen oko 18 meseci, a to je u najmanju ruku iznenađujuće. To je, takođe, vrlo vešto objašnjenje za turbulencije u koje je upao posle osvajanja Otvorenog prvenstva Francuske, kojim je u svojoj karijeri došao do kompletiranja titula na svim postojećim grend slemovima. Ali, tokom tog pada, Đoković je takođe priznao da su ponekad čudne partije delom bile rezultat emotivnog pražnjenja posle trijumfa u Parizu, ali i zbog ličnih problema.

Ipak, određena misterija ostaje. I dalje nije jasno koliki je, zapravo, uticaj svakog od tih faktora, počevši od lakta, na Đokovićev sunovrat? Ali, takođe je vredno pomena da je Đoković otpustio čitav stručni štab početkom maja, objavivši da je poželio da malo pokuša sam. To, svakako, deluje kao vrlo čudna odluka pred dva letnja grend slema, i to odluka nekoga čija povreda je takva da bi mogla da mu okonča karijeru.

Dakle, određena misterija oko 12-strukog osvajača grend slem titula i dalje je tu. A njegova situacija  vodi ka vrlo izazovnom pitanju: koliko je neverovatni povratak 35-godišnjeg Rodžera Federera uticao na Đokovićevu odluku? Uostalom, Đoković je rešio da napravi pauzu maltene u istom trenutku kao Federer prošle godine.

 

A Federer je okončao “sezonu 2016” posle polufinalnog poraza na Vimbldonu. Već je imao manju operaciju na kolenu ranije tokom te godine, ali se na pauzu odlučio uveren da mu je potreban duži odmor kako bi bio 100 odsto zdrav, napunjen entuzijazmom i, sada je to jasno, kako bi popravio određene detalje u igri. Odmor i ti detalji – učinili su ga još opasnijim i agresivnijim igračem, transformisali su ga od teniske ikone koja bledi, u gospodara svega u čemu učestvuje 2017.

Đoković je možda video šta je ‘Fed’ uradio i pomislio ‘Ok, mogao bih ja to’. Ali, ja stvarno ne mislim da su stvari bile tako lake. Na drugoj strani, nije ovo neki momak koji je 40. ili 50. na svetu. Pogledajte vi šta je on sve ostvario i shvatićete da je sa njim sve moguće – rekao je Bred Gilbert, teniski analitičar ESPN-a.

Gilbert objašnjava da je odluka vođena željom da se izbegne operacija na najvažnijim delom tela za bavljenje ovi sportom – laktom.

– Đoković će takođe izbeći i uzaludne “stani-kreni” borbe sa povredama, kako to rade oni igrači nižeg ranga koji su primorani da kalkulišu kada su povređeni. Takva situacija u karijeri, čas sa igranjem, čas sa kraćim pauzama, može da dovede do gubitka sampouzdanja, a i odlaska sa scene.

Đoković je na kraju obraćanja dao ubjedljivu, mada ne baš na mestu, opasku o svojoj motivaciji. Teško je ne pomisliti da je Federer bio negde u Đokovićevom umu kada je Novak izgovorio: ‘Imam vremena koje mogu da posvetim isceljenju, kao i fokusiranju na određene aspekte i elemente teniske igre za koje nikada nisam imao vremena. Sada ću imati vremena da ih usavršim’.

Đoković, vrlo je očigledno, razmišlja o načinu na koji će se vratiti, iako tek sad odlazi. Da li će moći da se promeni na način na koji je to učinio Federer – biće glavno pitanje pred start sezone 2018. – navodi se u uredničkom komentaru CNN-a.loading...