Čović: Lisac manipuliše, Zvezda zastupa dogovorene stavove

Prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović rekao je danas da generalni menadžer Jadranske lige Roman Lisac manipuliše i govori laži u sporu oko novog radnog ugovora preduzeća Sidro, koje je vlasnik ABA lige, i kazao da ima dokaze za te tvrdnje.

 

Mene stav Romana Lisca nije iznenadio. On u kontinuitetu već 14 godina non-stop manilpliše, a te manipulacije su uvek na „kartu” srpske nesloge. Crvena zvezda je zastupala i zastupaće stavove koji su dogovoreni 13. aprila 2015. godine u Beogradu, gde je i sam gospodin Lisac rekao da vlasnička struktura treba da bude promenjena i da bude 100 odsto u rukama klubova. Tada smo se dogovorili da se na tim osnovama uradi i novi osnivački akt. Za sve ovo postoji stenogramski zapisnik i snimak celog sastanka – rekao je Čović agenciji Beta.

Lisac je danas u Trebinju, kako prenosi Sportska centrala, rekao da je Zvezda, aktuelni šampion takmičenja, dala drugačiji predlog i da su ga klubovi na sastanku u Ljubljani 20. maja odbili, što je Čović demantovao.

– Gospoda Lisac i Radovan Lorbek su to (upravljačka struktura potpuno u vlasništvu klubova) obećali još 9. juna 2009. godine, uz potpis i garanciju Evrolige, odnosno Đordija Bertomeua. Tada je dogovoreno da se do 31. decembra 2009. izvrše priomene normativnih akata i da vlasništvo u Sidru odgovara takmičarskoj strukturi lige, da se najznačajnije odluke za budućnost ABA lige usvajaju velikom većinom glasova klubova iz zemalja koje učestvuju u glasanju, i da se ne dozvoli sukob interesa između vlasnika preduzeća i direktnih ili indirektnih delatnosti u ligi – rekao je Čović.

 

– Ja sam sve to lično rekao i gospodinu Liscu 19. maja, kada sam mu rekao da ne možemo da prisustvujemo sastanku 20. maja u Ljubljani. Tada smo poslali primedbe na njihov ugovor, a te primedbe klubovi nisu proučavali na sastanku, a onda je ponovo došla manipulacija i laž da su klubovi protiv tih primedbi. Oni (uprava Sidra) su predstavili primedbe Crvene zvezde na taj način kao da Zvezda hoće da vodi ligu, što je apsolutna laž i manipulicija –  rekao je Čović.

On je naglasio razliku između promena u ligi i promena u preduzeću Sidro, koje je vlasnik lige.

Prvo, mi nismo stavljali primedbe na ligu, nego na preduzeće Sidro, gde idu pare od naše aktivnosti, a to je takmičenje klubova u ligi. Ništa se tu nije promenilo. Ne postoji ni jedna liga u Evropi sa fizičkim licima. Firma Evrolige EKA nema fizička lica. Đordi Bertomeu nije među vlasnicima lige, već je u menadžmentu, a ovde je šest vlasnika u menadžmentu firme i lige, i oni svojim glasovima mogu da blokiraju šta hoće – rekao je Čović.

Mediji i deo klubova koji je bio na sastanku u Ljubljani ocenio je da su promene u novom ugovoru “suštinske”.

– Te promene nisu ni suštinske, ni bitne, ni demokratske. Laž da je Crvena zvezda predlagala da ligu vodi neko iz Zvezde je proizvod zle namere i neznanja. Nismo predlagali ni da predsednik nadzornog odbora bude iz Zvezde – rekao je Čović.

Prvi čovek šampiona Jadrana kazao je da Zvezda neće sama povlačiti nikakve korake.

– Zvezda nijedan korak ne vuče sama, već sve svoje korake vuče na osnovu dogovora koji radimo sa Košarkaškim savezom Srbije i Košarkaškom ligom Srbije. Današnji dogovor je da se pozove gospodin Bertomeu, kao potpisnik sporazuma iz 2009. godine, zatim predstavnici ABA, ali da dođu sva šestorica, zatim predsednik KSS kao potpisnik sporazuma, kao i četiri kluba iz Srbije koji učestvuju u ligi. Važno je da se taj sastanak održi da Roman Lisac i ostalih pet fizičkih lica ne bi treći put prevarili Srbiju – rekao je Čović.

Na pitanje zašto nije realizovan dogovor iz 2009. godine, Čović je kratko odgovorio: „srpska nesloga”.