ČOVIĆ TRAŽI POMOĆ DRŽAVE: “Interes Srbije je da imamo predstavnika u Evroligi”

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović rekao je danas da osvajanje ABA lige i ulaz u Evroligu nije samo interes samo tog kluba već i cele države Srbije i istakao da se neće ponoviti određene situacije kao prošle sezone.

Beta

– Finalna serija je poslednji korak ka cilju, a to je osvajanje ABA lige i plasman u Evroligu, što nije samo klupski interes, već i interes kompletne srpske košarke, da ima predstavnika u Evroligi. To je interes cele republike Srbije i zato nam je neophodna i pomoć države u poslu koji je ispred nas. Susrešćemo se sa klubom koji je državni projekat korporativne organizacije – rekao je Čović novinarima u Beogradu.

Zvezda će igrati protiv podgoričke Budućnosti finalnu seriju plej-ofa ABA lige.

– Svi dobro znate šta se događalo prošle godine. Zato pozivam navijače da maksimalno ispunimo Pionir, u što većem broju. Da to bude u okvirima fer-pleja i korektnog navijanja. Verujem da će finale proteći u najboljem mogućem redu i da će sve biti apsolutno regularno. Prošle godine smo dobro naučili lekciju. Kontrolisaćemo i pratiti sve što se bude dešavalo. Verujem da će sve biti u redu. Imamo veoma loše iskustvo iz prošle sezone, ali nije bilo Bog zna šta ni ove – kazao je Čović.

Zvezda će utakmice kao domaćin igrati u hali “Aleksandar Nikolić”.

To je omogućeno tako što su utakmice futsal i rukometne reprezentacije izmeštene u Arenu.

– Bilo je određenih nesporazuma oko hale. Izgleda da nas nisu baš planirali da budemo u finalu. Ali, dogodi se uvek onako kako treba – rekao je Čović.

– Obe su izmeštene u Arenu na čemu sam zahvalan predsedniku države i ljudima iz grada, kao i na razumevanju FSS-a i RSS-a. Uradićemo posao tamo gde treniramo, gde je naša kuća i gde smo tokom cele godine igrali utakmice – naveo je prvi čovek košarkaškog kluba Crvena zvezda.

Gostujućim navijačima prema propozicijama, ali po rečima Čovića i vodeći računa o bezbednosti svih, neće biti omogućen ulaz u dvoranu.

– Neće biti dozvoljena obeležja Budućnosti. U Podgorici je u drugom kolu prebijen navijač Zvezde koji je bio sa unučićima, a imao je samo šal. Ne bismo želeli da se takvi slučajevi ovde dese, hoćemo da cela utakmica protekne u najboljem mogućem bezbednosnom redu. Imamo prednost domaćeg terena i maksimalno ćemo je koristiti – kazao je Čović.

Istakao je da mu je žao što Zvezda neće igrati protiv Partizana u finalu.

– Polufinalna serija je bila finale pre finala. Nemamo ni vremena ni prostora da budemo u euforiji. Žao mi je što to stvarno nije bilo finale, ali šta da radimo… Srbija kao zemlja košarke ima najkvalitetnije košarkaške klubove, tu ne isključujem Partizan i mnoge druge klubove, što se pokazalo kroz prvu ABA ligu, gde su i FMP i Mega ostvarili rezultate sa izuzetno mladim timovima, ali i u drugoj ABA ligi – naveo je prvi čovek crveno-belih.

Po njegovim rečima, Zvezda je odlično igrala poslednju utakmicu sa Partizanom.

– Odradili smo posao, čak smo u poslednja četiri minuta imali i faktor humanosti. Da vas ne podsećam na tajm-aute “šta da radimo sa stokom kad je 30 razlike”. Mi tako nikad nećemo raditi. Uspeli smo da uradimo veliki posao na psihološkom planu. Izvanredno odigrana utakmica. Čestitam stručnom štabu i igračima. Nadam se da nam je to dalo novu energiju za ono što nas čeka u finalu. Neće biti lako, ali dobro smo zapamtili sve – rekao je Čović.

Nije želeo da govori o incidentima pored terena na toj utakmici. Osudio ih je i naveo da ne podržava takvo ponašanje.

– To nije glavna vest. Time vi stimulišete nasilje. Glavna vest je sport, odlično ponašanje igrača, stručnih štabova, njihovi prijateljski odnosi u onako nabijenoj tenziji koja postoji od kad Zvezda i Partizan igraju. Nikakav propust u organizaciji Zvezde i obezbeđenja nije postojao – rekao je Čović.

Dodao je da će u finalu najviše zavisiti od toga kako Zvezda bude igrala.

– Veoma mnogo zavisi od podrške navijača. Ona je bila izvanredna, Zvezda je pokazala da ima ubedljivo najbolje navijače i očekujem da prevaziđu sebe. Teren je ipak teren, tu treba pokazati, a drugačije je kada imaš dopunsku energiju navijača. Igramo protiv ubedljivo najskupljeg tima. Crna Gora jeste mala, ali kao tako mala može da da mnogo više para nego Crvena zvezda – rekao je Čović.

Upitan šta je drugačije u odnosu na prošlu sezonu, Čović je odgovorio: “Sve je drugačije i sve će biti drugačije”.

Istakao je važnost i prve i druge utakmice finalne serije.

– Na kraju se to svelo ko nam je kriv kada smo imali Lesora. Može sve da bude ovako i onako, ali igrači i treneri moraju na kraju da odluče o nekim stvarima. Svi koji su na toj ploči odlučuju, a to nisu samo igrači i treneri, tu je i zapisnički sto – rekao je Čović.

Zvezda u prve dve utakmice finalne serije neće moći da računa na Džoa Reglenda.

– Reglend je imao intervenciju na kolenu, oporavlja se i videćemo, moguće je za Podgoricu, ali ne možemo da garantujemo jer je to u rukama lekara. Zvezda nije jedan igrač, ma ko on bio. Koga ima, dobro je da je tu, koga nema, žao nam je, ali moramo dalje – rekao je Čović.

Prva utakmica igraće se u petak od 19.00, a druga u nedelju u istom terminu u dvorani “Aleksandar Nikolić”.

Ulaznice za prve dve utakmice prodavaće se sutra od podneva u prostorijama kluba na Malom Kalemegdanu i Sportskog društva Crvena zvezda.