Čović: Vlasništvo i menadžment ABA lige ne smeju da budu direktno povezani

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović ponovio je danas da taj klub ne spori da Roman Lisac treba da ostane u manadžmentu Jadranske lige, ali da vlasništvo i menadžment lige ne smeju da budu direktno povezani.

 

Uprava regionalnog takmičenja je 20. maja na sastanku sa klubovima u Ljubljani usvojila nacrt novog društvenog ugovora, koji predviđa promenu vlasničke i upravljačke strukture preduzeća ABA Sidro d.o.o vlasnika takmičenja. Na inicijativu klubova, prema nacrtu novog Društvenog ugovora 80 odsto vlasničkih i upravljačkih prava nalazi se u vlasništvu klubova. Zvezda nije prisustvovala tom sastanku, a od srpskih klubova predstavnika je imao samo Partizan.

Crvena zvezda je danas, kako bi se regulisala sva sporna pitanja, uputila dopis Jadranskoj ligi, odnosno generalnom menadžeru lige Romanu Liscu.

U dopisu, koji je potpisao Nebojša Čović, navodi se da je posle sastanka u Ljubljani kao novost predstavljeno to da klubovi imaju 80 odsto vlasništva lige.

Moramo da Vas podsetimo da i sada klubovi imaju 80 odsto – Olimpija 20 odsto, Bosna 20 odsto, Crvena zvezda, Partizan, Budućnost, Cibona, Zadar i Split po 6,66 odsto što je 40 odsto, a što čini ukupno 80 odsto, što daje 12 glasova, a da Vas šestorica imate 18 glasova. Videćemo kako to izgleda po „novom društvenom ugovoru” i ko čini 12 klubova i kako se do toga dolazi, a videćemo koliko glasova imate vas šestorica kao fizička – privatna lica? – navodi se u dopisu.

Čović je naveo da Lisac treba da ostane u menadžmentu lige, jer je dao doprinos u njnom osnivanju i razvoju.

– Međutim, ono što je nedopustivo to je da se nastavi sa klasičnim sukobom interesa koji proizilazi da ste Vi (vas šestorica) vlasnici, a ujedno i garantovani menadžment naredne tri godine. Kao i da ćete narednih 10 godina biti u vlasništvu iz koga bi u tom periodu postepeno izlazili bez definisanih uslova. Skrećemo Vam pažnju da dokle god je vlasništvo i menadžment direktno povezan, što predstavlja opasan sukob interesa, postoje mogućnosti za raznorazne vrste manipulacija sa klubovima koje su se događale, a koje ovom prilikom nećemo nabrajati – navodi se u dopisu.

Čović navodi i da je problem sukoba interesa i „slabo mesto u odnosima sa FIBA”. Predsednik Zvezde je zamolio Lisca da se prestane sa „zastrašivanjem srpskih klubova sa plaćanjem ili ako su poslušni neplaćenjem iznosa od 150.000 evra za vajld kartu”.

– Rezultati srpskih klubova iz sezone 2014/15 kada se pretvore u koeficijent daju nedvosmislen zaključak da Srbiji sleduje četiri mesta u ABA, a to znači da nema nikakvog plaćanja – naveo je Čović u dopisu Liscu.

Košarkaški klub Crvena zvezda je zatražio zapisnik sa sastanka održanog u Ljubljani, kao i nacrt novog društvenog ugovora.