Čović: Vlasništvo i menadžment ABA lige ne smeju da budu direktno povezani

nebojša čović
kkcrvenazvezda.rs

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović ponovio je danas da taj klub ne spori da Roman Lisac treba da ostane u manadžmentu Jadranske lige, ali da vlasništvo i menadžment lige ne smeju da budu direktno povezani.

 

Uprava regionalnog takmičenja je 20. maja na sastanku sa klubovima u Ljubljani usvojila nacrt novog društvenog ugovora, koji predviđa promenu vlasničke i upravljačke strukture preduzeća ABA Sidro d.o.o vlasnika takmičenja. Na inicijativu klubova, prema nacrtu novog Društvenog ugovora 80 odsto vlasničkih i upravljačkih prava nalazi se u vlasništvu klubova. Zvezda nije prisustvovala tom sastanku, a od srpskih klubova predstavnika je imao samo Partizan.

Crvena zvezda je danas, kako bi se regulisala sva sporna pitanja, uputila dopis Jadranskoj ligi, odnosno generalnom menadžeru lige Romanu Liscu.

U dopisu, koji je potpisao Nebojša Čović, navodi se da je posle sastanka u Ljubljani kao novost predstavljeno to da klubovi imaju 80 odsto vlasništva lige.

Moramo da Vas podsetimo da i sada klubovi imaju 80 odsto – Olimpija 20 odsto, Bosna 20 odsto, Crvena zvezda, Partizan, Budućnost, Cibona, Zadar i Split po 6,66 odsto što je 40 odsto, a što čini ukupno 80 odsto, što daje 12 glasova, a da Vas šestorica imate 18 glasova. Videćemo kako to izgleda po „novom društvenom ugovoru” i ko čini 12 klubova i kako se do toga dolazi, a videćemo koliko glasova imate vas šestorica kao fizička – privatna lica? – navodi se u dopisu.

Čović je naveo da Lisac treba da ostane u menadžmentu lige, jer je dao doprinos u njnom osnivanju i razvoju.

– Međutim, ono što je nedopustivo to je da se nastavi sa klasičnim sukobom interesa koji proizilazi da ste Vi (vas šestorica) vlasnici, a ujedno i garantovani menadžment naredne tri godine. Kao i da ćete narednih 10 godina biti u vlasništvu iz koga bi u tom periodu postepeno izlazili bez definisanih uslova. Skrećemo Vam pažnju da dokle god je vlasništvo i menadžment direktno povezan, što predstavlja opasan sukob interesa, postoje mogućnosti za raznorazne vrste manipulacija sa klubovima koje su se događale, a koje ovom prilikom nećemo nabrajati – navodi se u dopisu.

Čović navodi i da je problem sukoba interesa i „slabo mesto u odnosima sa FIBA”. Predsednik Zvezde je zamolio Lisca da se prestane sa „zastrašivanjem srpskih klubova sa plaćanjem ili ako su poslušni neplaćenjem iznosa od 150.000 evra za vajld kartu”.

– Rezultati srpskih klubova iz sezone 2014/15 kada se pretvore u koeficijent daju nedvosmislen zaključak da Srbiji sleduje četiri mesta u ABA, a to znači da nema nikakvog plaćanja – naveo je Čović u dopisu Liscu.

Košarkaški klub Crvena zvezda je zatražio zapisnik sa sastanka održanog u Ljubljani, kao i nacrt novog društvenog ugovora.