Čović: ZVEZDA ispunjava sve strandarde Evrolige, učešće ne zavisi od A i B licence

Nebojša Čović
kkcrvenazvezda.rs

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović izjavio je danas da za učešće u Evroligi ne postoje A i B licence već ugovori i da je siguran da njegov košarkaški klub ispunjava sve standarde najelitnijeg evropskog takmičenja, ali je dodao da u regionalnom takmičenju nema dovoljno iskrenosti medju klubovima.

 

Evroliga će se od naredne sezone igrati u novom formatu i mesecima se vode razgovori ko će osim 11 klubova koji su potpisali ugovor učestvovati u tom takmičenju i Evrokupu, a koji će klubovi igrati u Ligi šampiona čiji će organizator biti Medjunarodna košarkaška federacija (FIBA).

Upitan da li Zvezda ima šansu da dobije A licencu Evrolige, Čović je u izjavi za klupski sajt rekao da “ne postoje licence”.

Ne postoje A i B licence, već ugovor poput onog koji je potpisalo 11 klubova, ili specijalna pozivnica. Takođe, tu su mesta predvidjena za lige, ukoliko to žele. Crvena zvezda je već nekoliko sezona u nizu vrlo pouzdan partner Evrolige u svim segmentima. Potpuno sam siguran da Zvezda ispunjava sve standarde Evrolige. Nije na meni da ih ocenjujem i procenjujem, zna se ko to radi. Crvena zvezda nema razloga za bilo kakvu nervozu, koju vidim da je prisutna kod nekih – rekao je Čović.

Neizvesno je koji će se klubovi iz Jadranske lige naredne sezone takmičiti u Evroligi.

NI PIONIR NI ARENA: Evo u kojoj će dvorani VAN BEOGRADA Zvezda dočekati Efes

Čović je rekao da nije dobro da pojedinci iz klubova, ali ni čelnici Jadranske lige komentarišu neproverene informacije poput one koja se pojavila u španskim medijma da je Zvezda u najužem krugu za dobijanje pozivnice za učešće u Evroligi.

Predsednik Zvezde naveo je i da Skupština Jadranske lige neće moći da se organizuje ove nedelje, pošto se u Nišu od četvrtka igra Kup Radivoja Koraća, a da drugi termin treba da usaglasi Predsedništvo ABA lige.

Predsedništvo ABA lige treba da dogovori dnevni red, jer imamo mnogo otvorenih pitanja o kojima bi trebalo da se dogovorimo i zauzmemo zajednički stav, ako je to moguće. Navešću samo neke: Košarkaši savezi Hrvatske i Slovenije su uputili dopise FIBA, u kojima traže da prolaz njihovih klubova u evropska takmičenja bude kroz njihova nacionalna prvenstva – rekao je on.

Čović je dodao da to “odudara od dogovora vezanih za ABA ligu i da je to pokušaj sedenja na dve stolice”.

Takođe, ne znam koliko su koji klubovi za jedan koncept, ili drugi koncept. Sve to govori da mi još nemamo dovoljan stepen iskrenosti, a ni pripremljenosti kako bismo mogli da raspravljamo o ovim temama. Treba imati u vidu da mi i ne donosimo konačnu odluku, zna se ko je donosi. Čim je ovakav ambijent postoji mogućnost da klubovi svojim postupcima ruše druge klubove, što nije dobro – dodao je Čović.

On je rekao i da klubovi moraju da se dogovore oko kalendara takmičenja, imajući u vidu rezultate Zvezde i Cedevite u Evroligi i obaveze reppezentacija u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

HISTERIJA ZA NOVAKOM: Đoković pevao sa Delijama, sudije tražile da ga upoznaju (VIDEO)

Cele ove sezone, nama je otvorena tema vezana za (komesra za sudjenje) Aleša Kamnikara, koji je i pored rasprava sebi dozvolio da prekorači svoja ovlašćenja, tu je i odnos nove ABA lige jtd prema preduzeću ABA Sidro d.o.o. Skupština ABA lige treba da bude održana u prisustvu predsednika svih nacionalnih saveza iz regiona i predsednika klubova, kako bi svojim potpisima iskreno pokazali lojalnost prema odredjenom konceptu. Crvena zvezda ima jasno definisan stav ali ćemo ga reći kada za to bude bilo vreme – rekao je Čović.

Zvezda ima šanse da se plasira u četvrtfinale Evrolige, a Čović je naveo da se vidi napredak kluba.

Već do sada smo u Evroligi uradili više nego prošle sezone, a kako će biti dalje videćemo. Idemo utakmicu po utakmicu bez opterećenja i euforije. Samo da momci ostanu zdravi. Takmičarski ciljevi se znaju od početka sezone i pored brojnih problema u prvom delu sezone, idemo po planu – naveo je Čović.