CRNI DANI ZA ITALIJANSKI FUDBAL: Neslavan odlazak jedne velike generacije “Azura”

Italija
Beta

Do juče je važila ona čuvena: "Nikad ne otpisuj Italijane sa velikih takmičenja" - ali, izgleda da ima nešto u onoj drugoj rečenici, koja se često nadovezuje na prvu i koja glasi: "Nikad ne reci nikad."

 

Italija je u neverci – gledaće Mundijal na televiziji bez Azura! Eliminacija od Švedske dobija razmere apokalipse na Apeninima. Traži se dubok rez i to se sigurno desiti.

Ispadanje od Švedske je i definitivno značilo kraj jedne velike generacije. I poslednja trojica iz tima koji je osvojio svetsku titulu u Nemačkoj 2006. godine su rekli zbogom nacionalnom timu.

Fudbalska reprezentacija Italije tek drugi put neće igrati na Svetskom prvenstvu.

Karijere su odavno završili Pirlo, Del Pjero, Toti, Inzagi, Kanavaro, Gatuzo, Zambtora, Materaci i ostali iz šampionskog tima. Sinoć su se od dresa Azura na neslavan način oprostili i Đanluiđi Bufon, Danijele De Rosi i Andrea Baerzalji koji su bili deo zlatnog tima iz Nemačke. Pored njih, tačku na reprezentativnu karijeru je stavio i Đorđo Kjelini koji je debitovao za Italiju pre 13 godina i nije uspeo da osvoji trofej sa nacionalnim timom.

Svakako najveća promena je odlazak u penziju legendarnog Đanluiđija Bufona, verovatno najboljeg golmana u istoriji fudbala. Posle 20 godina u reprezentaciji i 175 utakmica, Điđi se u suzama oprostio od dresa Italije.

 

Ostavljam reprezentaciju u rukama talenata poput Donarume i Perina o kojima će se tek pričati. Želim i da zagrlim moje prijatelje Lelea, Barzu, Kjela, Lea sa kojima sam duže od 10 godina branio boje Italije. Oni odlaze kao i ja, jedino mislim da će Leo možda nastaviti. Hvala im. Krivica je kolektivna, žao mi je što je ispalo ovako, rekao je legendarni golman kroz suze.

Danijele DeRosi nije igrao protiv Švedske, ali je na klupi proživljavao teške momente…

Crni dan za italijanski fudbal. Sada moramo sve iz početka. Za deset godina sam ovaj dres nosio širom sveta i teško je kada ga skineš i znaš da ga više nećeš obući. Sledeća generacija je spremna. Ima tu materijala… – rekao je De Rosi.