CRNI DANI za Kvins Park Rendžers: Preplaćeni „matorci“ su ispali iz Premijer lige, ali to nije najveći problem

Kvins Park Rendžersi ponovo su ispali iz Premijer lige, a njihova strategija sastavljanja tima od velikog broja poznatih igrača koji su ili prošli svoj zenit, ili su debelo preplaćeni, se ponovo pokazala neuspešnom. Da sve bude još mnogo gore, londonskom klubu sada preti i kazna od paprenih 58 miliona funti zbog kršenja finansijskog fer-pleja.

 

Katastrofalnim porazom od Mačester sitija (6:0), najubedljivijem među čak 23 izgubljenih mečeva u ovoj sezoni, Kvins Park Rendžersi su i definitivno ispali iz Premijer lige u kojoj su na samom začelju. U utakmici u kojoj ih je Siti deklasirao, tim iz zapadnog Londona je više ličio na skup rekreativaca nego na profesionalni fudbalski klub.

Ukupni skor ove sezone na prvi pogled izgleda prilično iznenađujuće ako se pogleda sastav tima u kojem ima veoma poznatih imena. Pa tako za ekipu sa „Loftus rouda“ ove godine su nastupali čuveni fudbaleri poput nekadašnjeg reprezentativnog golmana Roberta Grina, Rija Ferdinanda (neodređeno odsutnog nakon smrti supruge), Šona Rajt-Filipsa, Armana Traorea, Džoija Bartona, Ričarda Dana… Uz to, u klubu su na pozajmicama i slavni internacionalnci kao što su Niko Kranjčar, Mauro Zarate, kao i čileanski reprezentativci Eduardo Vargas i Maurisio Isla.

Sve u svemu, KPR ima hrpu veoma poznatih fudbalera, ali je njihova katastrofalna sezona pokazala da fudbal ne igraju samo imena, kao i da se prilikom sastavljanja tima mora uzeti u obzir i karakter igrača. Gomilanje preplaćenih fudbalera visokog renomea pokazalo se kao krajnje pogrešna politika. Dobar primer za to je i Abdel Tarabt.

 

Marokanac nedeljno zarađuje 75.000 funti, a ukupno nije igrao ni 300 minuta. Kada se izračuna, Tarabt je baš dobro plaćen jer za svaki minut na terenu inkasira 10.000 funti.

Tu je i činjenica da je u timu previše igrača starijih od 30 godina. Osim pomenutih Bartona i Dana, tu su još i štoper Klint Hil (36 godina), napadač Bobi Zamora (34 godine), kao i Karl Henri (32).

Dodatni problem je bio i loša atmosfera u svlačionici. O njoj je nedavno govorio i Džoi Barton kada je zagonetno pomenuo „jednog ili dva mućka“ koji kvare harmoniju i uveliko doprinose lošim rezultatima. Još jedan prilično neverovatan podatak je i da Brazlac Sandro nije mogao da igra protiv Sitija zbog problema sa vizom koja mu je istekla.

Sa ovom konstatacijom kapitena se složio i menadžer tima Kris Remzi, koji takođe nije želeo da imenuje ove pojedince. Remzi je inače u klub stigao u februaru (ove godine) kao zamena za Harija Rednapa, koji je krajnje neočekivano i netaktično podneo ostavku nakon završetka zimskog prelaznog roka.

 

Remzi je tako mazohistički preuzeo kormilo preplaćenog i loše sastavljenog tima koji uprkos trudu nije uspeo nimalo da preokrene situaciju. Ipak, samo dve pobede od kada je preuzeo klub ne mogu u potpunosti da mu „idu na dušu“ zbog pomenutih okolnosti. On je u tim doveden kao prinudno i privremeno rešenje, ali sada izgleda da će ipak nastaviti da vodi klub i u nižem rangu takmičenja.

Još jedna crna senka koja se nadvija nad Rendžersima je kazna koja im preti zbog kršenja finansijskog fer-pleja.

Rukovodstvo tima predvođeno malezijskim milionerom Tonijem Fernandesom je pokušalo da zaobiđe propise i u izveštaju o finansijskom poslovanju nije uvrstila pozajmice koje je klub dobijao upravo od svojih rukovodilaca. Sada se KPR zbog toga suočava sa ogromnom kaznom od čak 58 miliona funti!

Finansijski problemi su novi udar na tim kojem sledi potpuna rekonstrukcija. Čak devetorici igrača ističe ugovor (što je potencijalno i veoma dobra stvar jer je samo jedan od njiih mlađi od 30 godina), a četvorica slavnih internacionalaca na pozajmici se vraćaju u svoje klubove. Uz to, ispadanje iz lige moglo bi da dovede do dodatnog egzodusa i to fudbalera koji su još pod ugovorom.

Jedan od igrača o kojima se najčešće govori u ovom kontekstu je Čarli Ostin. Napadač koji igra u životnoj formi i koji je blizu i nacionalnog tima se pominje kao novo pojačanje Njukasla, Liverpula, Čelzija, Milana… Zbog svega, KPR će teško uspeti da ga zadrži.

 

Sledeći igrač pred izlaznim vratima je Rob Grin, golman koji je već četiri puta ispadao iz Premijer lige (dva puta sa sadašnjim klubom) što ga stavlja na samo jedno ispadanje od rekordnih pet. Ipak, Grin nikako nije kriv za prelazak u Čempionšip, naprotiv. Zato se o njemu i govori kao mogućoj zameni za Petra Čeha koji već skoro izvesno napušta „Plavce“.

  

Ostali igrači koje će Rendžeri možda prodati su i Kolker, Fer, Filips… Zapravo, veoma je teško pretpostaviti kako će sledeće godine izgledati tim koji navodno želi da se više osloni na fudbalere iz njihove, do sada prilično zanemarene, omladinske škole.

Uz velike finansijeske poteškoće koje prete klubu, još je teže nagađati kakva će biti njihova dalja sudbina. Ipak, nikako ne treba isključiti i mogućnost da se tim za koji navijaju mnoge poznate ličnosti ubrzo opet vrati u elitu, kao što mu je uspelo 2011. i prošle sezone.