Crno-beli odlični u ABA ligi, u Pioniru pali Zagrepčani! Partizan – Cibona 73:64

Košarkaši Partizana pobedili su Cibonu sa 73:64 (24:16, 21:14, 16:20, 12:14) u devetom kolu ABA lige.

Uz odličnu partiju Nikole Milutinova i Eda Murića crno-beli su stizali i do +17 a retki su bili trenuci kada su gosti uspevali da smanje na ispod deset poena razlike.

Na kraju, Partizan NIS više nego zasluženo beleži petu pobedu i nastavlja uspon ka vrhu tabele.

Centar KK Partizan NIS Nikola Milutinov utakmicu je završio sa dabl-dabl učinkom (18 pts, 10 sk), a pratili su ga Edo Murić sa 14, odnosno Mačvan i Tepić sa po 10 postignutih poena.

U ekipi Cibone istakao se trojac Blesingejm – Rozić – Ilijevski sa po 14 poena.

Najava i tok meča:

Crno-beli posle osam rundi imaju polovičan učinak 4-4, dok su Cibosi ostvarili tri pobede i pet poraza.

Mega Vizura je pobedila Krku u gostima, Metalac je kod kuće dobio Levski, a Crvena zvezda se u ponedeljak sastaje sa Cedevitom u Zagrebu.

 

Prva četvrtina 24:16

Trener Partizana Duško Vujošević odlučio se za petorku Tepić, Andrić, Murić, Mačvan i Milutinov, dok su za goste iz Zagreba od početka zaigrali Blesingejm, Rozić, Markota, Siriščević, Žižić.

Rozić je košem otvorio meč, da bi uzvratio Milutinov pogotkom posle skoka u napadu, ali je onda promašio dva penala. Murić je doneo prvu prednost crno-belima nakon ukradene lopte i asistencije Andrića, ubacio i dodatno slobodno bacanje, ali su gosti nastavili rezultatsku klackalicu sa dve trojke Blesingejma i Markote za 7:8.

Usledio je period igre koji je više prijao domaćinu, pa je tako Partizan poveo sa 18:10. Nastavili su momci u crno-belom dresu sa oganzivom, a posle jednog ubačenog bacanja Milutinova i trojke Murića Partizan je došao i do dvocifrene prednosti – 22:12. Ovu deonicu Beograđani su završili sa osam poena prednosti – 14:16.

Druga četvrtina – 21:14

Mladi Marinković odlično je počeo drugi period, pošto je vezao pet poena. Potom je Murić zakucao u kontri za 31:18, a Rimac je tražio novi tajm aut.

Najlepši potez na meču do sada je izveo Murić. U sjajnoj kontri Mačvan je lepo proigrao Slovenca koji je zakucao preko protivničkog košarkaša za ”plus 15” – 35:20.

Sredinom ove deonice otišao je na zaslužen predah, a Luka Bogdanović ga je odmenio sa četiri vezana poena, dok je Ilijevski trojkom smanjio na 39:28. Mačvan se ubrzo vratio na parket i odmah poentirao, ali zatim napravio korake u narednom napadu posle ukradene lopte Murića.

Blistao je krilni centar do kraja poluvremena i četvrtom asistencijom pronašao Milutinova, koji je postigao 11. poen, a Mačvan je polovičnim učinkom sa penala vratio maksimalnih plus 15 (45:30) pred odlazak na odmor.

 

Treća četvrtina – 16:20

Zagrepčani su bili skoro dva minuta bez koša, pa je Partizan preko Murića i Tepića uvećao prednost na 19 razlike (49:30), Blesingejm je bio prilično van ritma, pa je Ilijevski upisao goste u drugom poluvremenu.

Konstantno visoka prednost kao da je malo uspavala i publiku, a razmrdao ih je Milutinov zakucavanjem na sjajan pas Daloa za 55:38, nakon čega su Murić i Mačvan promašili iza linije 6,75 metara.

Kao da su se crno-beli uspavali i pomislili da je pobeda već upisana, te su Cibosi pred ulazak u poslednju četvrtinu prišli posle dugo vremena na jednocifrenu razliku, ali je Gagić ofanzivnim skokom i polaganjem popravio promašaj Murića – 61:50.

 

Četvrta četvrtina – 12:14

Na početku odlučujućeg perioda Mačvan je zbog protesta dobio tehničku, a Ilijevski, koji najviše drži Cibonu u igri, sa penala smanjio na 62:53, ali je Rozić napravio korake u narednom napadu. 

Da se gosti ne približe previše pobrinuo se Milutinov sa pet vezanih poena iz reketa i odmakao Partizan na 67:53. Blesingejm je jednom napadu dobio blokadu od Andrića, da bi u sledećem iznudio faul od Gagića i sa dva plus jedan smanjio na minus osam, a Mačvan ubacio trojku u pravo vreme za crno-bele, u 37. minutu za 71:60.

Obe ekipe su se oslanjale na trojke, ali su usledili promašaji Marinkovića i Mačvana na jednoj strani, te Blesingejma na drugoj. Američki plej je realizovao oba penala, a uzvratio je Bogdanović polaganjem na minut pre poslednjeg zvuka sirene, nakon čega je Partizan mogao da proslavi trijumf.