CRNO-BELI POHOD NA EVROPU: Sve što treba da znate o prestižnom takmičenju i PARTIZANOVOM PUTU DO LIGE ŠAMPIONA

fk partizan
dnevno.rs/kolaž

Crno-beli su poslednji put učestvovali u elitnom fudbalskom takmičenju sezone 2010/2011, a ove godine nadaju se da bi, pod rukovodstvom novog trenera Miroslava Đukića, mogli da ponove isti uspeh.

 

Sezona 2017/2018 najvećeg fudbalskog klupskog takmičenja na svetu je već uveliko u toku. Putovanje najboljih timova kroz Ligu šampiona traje tačno 334 dana, a završava se u Kijevu, u maju iduće godine.

Pre nego što se “pozabavimo” našim šampionom i njegovim prvim protivnikom, slede prava pitanja, a to su: ko, šta, gde i kad? Odgovore treba da zna svaki zaljubljenik u fudbal i zato smo se potrudili da sve “upakujemo” u jedan tekst.

Kada startuje Liga šampiona?

Već uveliko traje! Nova sezona prestižnog takmičenja je počela 27. juna sa prvom od četiri kvalifikacione runde, a takmičenje za mesto u grupnu fazu kulminiraće u plej-ofu, krajem avgusta. 

Sezona je startovala samo 21 dan pošto je Real Madrid u Kardifu osvojio 12. titulu Lige šampiona u istoriji kluba!

Grupna faza počinje 12. septembra, a utakmice se igraju svake druge (ili treće) nedelje sve do 6. decembra. Posle dvomesečne pauze, “nokaut” faza će se nastaviti 13. februara.

KLIKOM OVDE možete pogledati raspored mečeva po fazama takmičenja. 

Kako kvalifikacije za grupnu fazu funkcionišu?

Još ove sezone Liga šampiona igraće se po starom modelu, koji je ustanovio bivši predsednik UEFA Mišel Platini. Dakle, u grupnoj fazi igraće ponovo 32 tima, od kojih 22 direktno, a još deset će to pravo steći posle kvalifikacija – po pet u “stazi šampiona”, odnosno “stazi pratilaca”.

Ko su klubovi koji su već obezbedili plasman u grupnu fazu?

Španija: Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid

Nemačka: Bajern Minhen, RB Lajpcig, Borusija Dortmund
Engleska: Čelsi, Totenhem, Mančester Siti, Mančester junajted
Italija: Juventus, Roma
Portugalija: Benfika, Porto
Francuska: Monako, Pari Sen Žermen
Rusija: Spartak Moskva
Ukrajina: Šahtjor Donjeck
Belgija: Anderleht
Holandija: Fejnord
Turska: Bešiktaš
Švajcarska: Bazel

Direktan plasman u grupe Lige šampiona imaju: pobednik Lige šampiona za sezonu 2016/17, tri prvoplasirana tima iz Španije, Nemačke i Engleske, dva najbolja iz Italije, Portugalije i Francuske. Zatim, šampioni: Rusije, Ukrajine, Belgije, Holandije, Turske i Švajcarske.

Velika borba će se voditi u “stazi pratilaca”, gde će u plej-of rundi biti četvrti timovi iz Španije, Nemačke i Engleske, te trećeplasirani iz Italije i Portugalije.

Njima će se u plej-of rundi pridružiti pet pobednika treće faze kvalifikacija u “stazi pratilaca”, a za ta mesta će se boriti trećeplasirani tim Francuske, te vicešampioni Rusije, Ukrajine, Belgije, Holandije, Turske, Švajcarske, Češke, Grčke i Rumunije.

Takođe, borba će se voditi i za pet mesta koje vode u grupe Lige šampiona preko “staze šampiona”. Tu je filter mnogo uži, postoje (kao što već sigurno znate) čak četiri runde. Od prve runde kreću prvaci Severne Irske, Estonije, Farskih ostrva, Malte, Velsa, Gibraltara, Andore, San Marina i tzv. Kosova.

Pet pobednika prve runde pridružiće se u drugoj rundi prvacima Austrije, Hrvatske, Poljske, Kipra, Belorusije, Švedske, Norveške, Izraela, Danske, Škotske, Azerbejdžana, Srbije, Kazahstana, Bugarske, Slovenije, Slovačke, Mađarske, Moldavije, Islanda, Gruzije, Finske, BiH, Albanije, Makedonije, Republike Irske, Letonije, Luksemburga, Crne Gore i Litvanije.

Iz druge u treću rundu plasman će ostvariti 17 pobednika, koji će se na taj način pridružiti šampionima Češke, Grčke i Rumunije.

Odatle će tih 20 timova voditi borbu najpre za plej-of rundu, u kojoj će pobednici otići u grupe Lige šampiona, a poraženi će evropski pohod nastaviti u grupama Lige Evrope.

Posle završenih kvalifikacija 32 kluba biće podeljena u osam grupa od po četiri ekipe, kada počinje da se igra se mini-liga u kojoj svaki klub sa svakim od tri protivnika igra “kod kuće” i na strani. Na kraju dva prvoplasirana se plasiraju u osminu finala Lige šampiona, dok trećeplasirani nastavlja takmičenje u Ligi Evrope.

Kako funkcioniše žreb za grupnu fazu?

Aaktuelni prvak Evrope i prvaci trenutno sedam najbolje rangiranih nacionalnih šampionata (Španija, Engleska, Nemačka, Italija, Francuska, Portugalija i Rusija) nosioci su na žrebu za grupnu fazu. Međutim, s obzirom na to da je Real Madrid prvak Evrope, ali i prvak Španije, mesto u prvom šeširu nije prešlo na drugi najbolji španski tim, već na osmu najbolje rangiranu ligu u Evropi – Ukrajinu, pa je tako Šahtjor iz Donjecka ušao među nosioce.

Gde se igra finale?

Finale Lige šampiona odigraće se 2018. godine na Olimpijskom stadionu u Kijevu, 26. maja.

 

Tako će u prvom šeširu biti: Real Madrid, Bajern, Čelzi, Juventus, Benfika, Monako, Spartak Moskva i Šahtjor Donjeck.

U drugom šeširu su sigurno: Barselona, Atletiko Madrid, Pari Sen Žermen, Dortmund, Mančester Siti, Porto, Mančester Junajted, u trećem: Bazel i Anderleht, a u zavisnosti od toga koji timovi prođu kvalifikacije završiće ili u drugom, trećem šeširu ili četvrtom šeširu. 

Tako bi Totenham mogao da bude u drugom ili trećem, dok će Roma, Bešiktaš, Fejenord i RB Lajpcig biti u trećem ili četvrtom šeširu. 

*Napomena: Ove informacije preuzete su sa zvaničnog sajta UEFA.

Da li će u kuglicama, sasvim izvesno u četvrtom šeširu, biti i ime beogradskog Partizana ostaje nam da vidimo, pošto crno-beli svoju evropsku bitku počinju od drugog kola, a do šešira za grupnu fazu nije lako doći.

Kad smo već kod šampiona Srbije, red je i da se sa njima malo “pozabavimo”.

 

Kako će Partizan do Lige šampiona?

Podsetimo, ekipa Partizana je pobedom nad timom Mladosti od 5:0 u poslednjem kolu Superlige obezbedila je 27. titulu i učešće u kvalifkacijama za Ligu šampiona.

Partizan je tada u kvalifikacijama prvo pobedio jermenski Pjunik, potom finski Helsinki, da bi u borbi za grupnu fazu Lige šampiona posle penala izbacio belgijski Anderleht.

Klub iz Humske je tada žrebom ubačen u grupu H sa Arsenalom, Šahtjorom i Bragom, i nije osvojio nijedan bod u šest utakmica.

Posle šest sezona, postavlja se pitanje da li crno-beli mogu ponovo do velikog uspeha i plasmana u grupnu u fazu i kako uopšte do tamo stići? 

Ekipa Miroslava Đukića startovaće u drugoj rundi kvalifikacija gde se nalazi među nosiocima, što automatski znači da je za protivnika dobila potencijalno slabijeg rivala, a to je, u ovom slučaju – Budućnost iz Podgorice.

Ukupno 34 ekipe učestvovaće u drugoj rundi, od čega se 29 nalazilo odmah tu, dok je pet timova iz prve rundi popunilo ostala mesta.

Prvak Srbije je, naravno, apsolutni favorit i zbog kvaliteta i zbog forme u kojoj se nalazi, dok su “plavi” osvojili titulu, iako su igrali užasno na proleće.

 

Međutim, ukoliko dođe do treće rundi sitacija se menja, jer su velike šanse da Partizan neće biti nosilac. Što znači da bi ga očekivao teži protivnik.

Naime, ukupno trideset ekipa biće podeljeno u dve grupe u trećoj rundi – “staza šampiona” (prvaci liga) i “staza pratilaca” (ne šampioni liga).

Tri tima već se nalaze u grupi koju čini “staza šampiona”, a to su Olimpijakos, Vitorul Konstanta i šampion Češke lige, dok će im se iz druge runde pridružiti 17 klubova.

Mogući protivnici Partizanu ovde su Olimpijakos, Seltik, Red Bul Salcburg, Kopenhagen, Ludogorec, Apoel, Maribor, Karabag…

Deset ekipa iz “staze šampiona”, proćiće u plej-of, a pet pobednika tih duela naćiće se u grupnoj fazi Lige šampiona za sezonu 2017/2018.

U grupi koja čini “stazu pratilaca” nalaze se jače ekipe, poput Ajaksa, Sevilje, Liverpula, Sportinga, Hofehnahjma, trećeplasirane ekipe Serije A, međutim ukoliko Partizan dođe do plej-ofa neće moći da se sastane sa njima, zato što ekipe iz “staze šampiona” ne mogu da igraju sa onim iz “staze pratilaca”.

Dakle, Partizan u utorak od 20 časova i 45 minuta započinje svoju evropsku bitku na stadionu u Humskoj, a da će biti lako – neće! Stoga, želimo mu puno sreće i uspeha kao jedinom srpskom predstavniku u kvalifikacijama za prestižno takmičenje.