Crno-beli ponovo poklekli u Pioniru, odbrana bez rešenja za akcije Litvanaca! Partizan – Ritas 76:85

Košarkaši Partizana NIS doživeli su novi poraz pošto ih je savladao Lijetuvos Ritas sa 85:76 (18:16, 20:16, 26:26, 21:18) u okviru šestog kola Grupe E Evrokupa.

Crno-beli su ostali na poslednjem mestu na tabeli sa samo jednom pobedom i pet poraza. Partizanu su posle ovog poraza ostale male šanse za plasman u narednu fazu takmičenja u Evrokupu.

Najefikasniji u ekipi Partizana bio je Milan Mačvan sa 22 poena, dok je Edo Murić dodao 14. U pobedničkom timu istakao se Kavaliauskas sa 23 poena, dok je Orelik ubacio 21.

Partizan će 26. novembra gostovati ekipi Banvita.

Najava i tok meča:

– Sigurno ćemo dati svoj maksimum. Nadam se da će publika prepoznati značaj utakmice i da će nam pomoći da dođemo do pobede, kojom bismo ušli u realnu trku za plasman u drugu fazu – rekao je Vujošević.

U Grupi E posle petog kola Partizan zauzima poslednje, šesto mesto, sa samo jednim trijumfom, dok je Lijetuvos Ritas na deobi prvog, zajedno s Banvitom, sa četiri trijumfa i jednim porazom.

Plasman u drugu fazu Evrokupa obezbediće četiri najbolje plasirane ekipe iz grupe.

 

Prva četvrtina – 16:18; Gosti imali ”plus 8”, Mačvan vratio Partizan u igru

Sa dosta problema suočili su se igrači Partizana već na startu meča. Nisu ništa uspevali da pogode iz igre sve do 6. minuta kada je pod košem bio precizan Mačvan za smanjenje vođstva gostiju – 4:12.

Tada se razigrao Mačvan koji je preuzeo igru svog tima u svoje ruke. Najpre je ubacio uz dodatno bacanje, a kada je asistirao Milutinovu koji je zakucao Pionir je skočio na noge. Bivši as Galatasaraja još jednom je bio siguran sa linije slobodnih bacanja, pa su crno-beli sada samo na ‘minus 2’ – 12:14.

Do kraja uvodne deonice Milutinov je postigao dva koša, ali su gosti na mali odmor ipak otišli sa prednošću – 16:18.

 

Druga četvrtina – 16:20; Mačvan jedini raspoložen, niko ga ne prati

Dva tima su nervozno ušla u ovu deonicu. Napadi se nisu okončavali šutem, već izgubljenim loptama, ali koševa u prvih dva i po minuta nije bilo sve do ubačenih bacanja Jaševičijus – 16:20.

Nastavljena je katastrofalna ofanziva Partizana, a u nekoliko navrata crno-beli košarkaši nisu uspevali ni da upute loptu ka košu gostiju. To je Ritas iskoristio da povede sa 16:24. Na svu sreću, usledila je mini-serija domaćeg tima koševima Murića i Mačvana za 20:24.

Boris Dalo je neočekivano zaustavio jedan napad Litvanaca iako su imali ”3 na 1”, a u rekontri pogodio je Gagić. Trojkom Andrića Partizan je došao na ”minus 3” – 25:28. Da Duško Vujošević u timu nema Mačvana, pitanje je kakav bi rezultat bio. Sjajni igrač je uspeo da postigne i trojku – 30:35.

Košarkaši litvanske ekipe lepo izgrađuju akcije iz kojih postižu poene, pa su na poluvreme otišli sa ”plus 6” –  32:38.

 

Treća četvrtina – 26:26; Gecevičijus odličan za tri, Lijetuvos imao ”plus 12”

Trojka Gecevičijusa i polaganje Juskevičijusa doneli su Ritasu novu maksimalnu prednost od plus devet, ali je Marinković pogodio trojku za 37:43.

Gosti su potom opet zaigrali odličnu odbranu i uz nekoliko dobrih napada došlo do ”plus 12” – 37:49. Usledila je eksplozija u igri Milenka Tepića koji je za minut i po postigao osam poena uz dve ubačene trojke – 45:51.

Lep potez napravio je Andrija Milutinović kada je pogodio posle finte šuta uz dodatno bacanje – 50:54. Gecevičijus je postigao svoju četvrtu trojku iz isto toliko pokušaja, a na drugoj strani precizan je bio Milutinović – 56:60. Ova deonica završena je istom prednošću za goste kao i poluvreme – 58:64.

 

Četvrta četvrtina – 18:21; Odbrana bez rešenja za Kavaliauskasa

Pogocima Gagića i Kavaliuskasa počela je poslednja četvrtina, a trojka Gecevičijusa za 60:69 uspela je malo da umiri i inače vrlo bučne navijače na tribinama. Kada je Orelik trojkom došao do svog 21. poena na meču gosti su opet došli do dvocifrene prednosti – 62:73.

Lijetuvos je nastavio da demonstrira kvalitete litvanske škole košarke koji se ogledaju u odličnom šutu za tri poena, a posle još dve trojke postalo je jasno da Partizan neće moći da se vrati u meč na četiri minuta pre kraja – 64:78.

Sudije su u poslednjoj deonici imale nekoliko čudnih odluka, uglavnom na štetu Partizana, ali to ne umanjuje dobru igru gostiju. Tada je srpski šampion neočekivano napravio seriju od 7:1, a da je Andrić pogodio trojku bilo bi još neizvesnije – 71:79.

Međutim, „Parni valjak” više od toga nije mogao pa je zasluženo poražen – 76:85.