Crno-beli preživeli ‘kišu’ trojki Kragujevčana i slavili, Partizan – Radnički 89:81

Košarkaši Partizana su u prvom meču polufinala plej ofa Superlige Srbije savladali Radnički 89:81 (27:14, 25:25, 18:25, 19:17) i poveli sa 1:0 u seriji koja se igra do dve pobede.

Partizan je od polovine prve četvrtine, kada je serijom 13:0 stekao dvocifrenu prednost bio u vođstvu, ali su Kragujevčani, koji su šutnuli više od 40 trojki u nekoliko navrata prilazili na koš zaostatka. Izabranici trenera Nikolića u momentima kada su bili u prilici da preokrenu rezultat nisu bili dovoljno mirni, što je Partizan najviše preko Bogdanovića i Pavlovića kažnjavao i na kraju rutinski ostvario trijumf.

Druga utakmica u seriji igra se u utorak od 20 časova u Kragujevcu.

Najava i tok meča:

Branioci titule su regularni deo lige završili na prvom mestu sa 13 pobeda i jednim porazom, dok su Kragujevčani bili četvrti sa skorom 8-6.

Ovi timovi su se dva puta sastali u Superligi, a oba puta je slavio beogradski klub, na gostovanju u prvom kolu rezultatom 76:69, a potom i na svom terenu u osmoj rundi sa 96:78.

Plasman u finale Superlige obezbediće ekipe koje prve dođu do dve pobede. Ukoliko bude potrebno, treće utakmice biće odigrane 13. ili 14. juna.

Prva četvrtina – 27:14

Utakmicu je atraktivnim zakucavanjem otvorio Milutinov. Početak meča obeležio je Marko Marinović i sa dve trojke doneo je prednost gostima – 11:12.

U drugom delu prve deonice gotovo da nije bilo odbrana na obe strane, Marinović je ubacio dve trojke, a na to je odgovarao Bogdanović, održavajući prednost domaćih.

Serijom 7:0, posle tehničke greške Birčevića Partizan je stigao do dvocifrene prednosti, a Bogdanović je polaganjem u poslednjoj sekundi postavio 27:14, što bio rezultat posle prvih 10 minuta.

Druga četvrtina – 25:25

Kragujevčani su ponovo dobro otvorili deonicu: Balmazović, Janković i Marinović su pogađali za smanjivanje razlike, međutim domaći su na svaki koš protivnika imali odgovor i održavali dvocifrenu prednost – 34:24.

Centar crno-belih, Gagić, posle jednog duela sa Mlađanom morao je da napusti parket, a njegov kolega sa centarske pozicije Milutinov je zakucavanjem iz ofanzivnog skoka doneo najveću prednost domaćima, 41:27.

Usledio je period u kojem je na parketu postojao samo jedan tim, Partizan. Domaćin je pogađao iz različitih pozicija – videli smo trojku Bertansa, Polaganje Pavlovića, siguran šut Tepića. Rezultat je vrlo brzo narastao do 49:30.

Treća četvrtina – 18:25

Za manje od četiri minuta drugog poluvremena Radnički je smanjio na 51:54. Četvrtinu je obeležila serija trojki na obe strane, a najlepše su pogodili Bogdanović iz okreta za 63:54, i Mlađan iz velike daljine za konačnih 60:54 na isteku tri četvrtine.

Četvrta četvrtina – 19:17

Prelepim zakucavanjem Pavlovića preko Kalinića otpočela je prava borba u završnoj deonici, ali Radnički nije ustupao čak ni kada je neuobičajno tiha crno-bela publika počela da bučno bodri svoje. Trojka Katnića, pa pogodak Birčevića održavali su goste u igri, a posle Bertansove, dogodila se i peta Mlađanova trojka, koja je primakla goste na 75:74 na isteku 33. minuta. 

Zanimljiva situacija se dogodila u šestom minute poslednje deonice, Bogdanović je trebalo da izvede aut, ali ga je u tome sprečio trener Radničkog Muta Nikolić. Sve je prošlo bez posledica.

Tepić je bio neprecizan sa penala, Pavlovića je potom izblokirao Birčević, ali je krilni igrač Partizana uspeo da iz drugog pokušaja zabeleži poene, 78:74. Tepić se iskupio za promašena bacanja trojkom, posle čega je sjajan prodor i zakucavanje zabeležio Birčević, 81:76. Tačku na utakmicu stavio je Milenko Tepić na ulazu u poslednji minut, posle dva skoka Milutinova u napadu ostao je usamljen na liniji za tri poena i pogodio za 89:79.