Crno-beli regularni deo ABA lige okončali pobedom, Partizan – Cedevita 77:68

U poslednjem kolu ligaškog dela regionalnog takmičenja Partizan NIS je savladao ekipu Cedevite rezultatom 77:68 (20:14, 22:15, 19:16, 16:23).

Crno-beli su meč prelomili serijom 10:0 u drugoj četvrtini kada je blistao Aleksandar Pavlović, te zabeležili 18. pobedu u sezoni.

Partizan je predvodio Dasiv Bertans sa 14 poena, 12 je ubacio Milenko Tepić uz 8 skokova i 3 ukradene lopte, dok su po 10 poena imali Pavlović, Bogdan Bogdanović (sve u prvom poluvremenu) i Đorđe Gagić.

Najbolji u Cedeviti bio je Jusuf Nurkić sa 15 poena (5/5 iz igre) i 8 sokova, dok su Nolan Smit i Babić (6as). ubacili po 13.

Prvih nekoliko minuta igralo se u serijama s obe strane, da bi Partizan poveo 11:6. Gosti su pokušali tajm-autom da zaustave taj nalet, ali su se razigrali Bogdanović i Pavlović pa je Partizan serijom 10:0 stekao 13 poena prednosti. To je prelomilo meč, crno-beli su u nastavku imali maksimalnih +18, te lagano slavili u poslednjem kolu regularnog dela sezone.

Na Fajnal-foru ABA lige od 25. do 27. aprila (verovatno u Kombank Areni u Beogradu) igraće Crvena zvezda Telekom – Cibona i Partizan NIS – Cedevita.

U Evrokupu će igrati Budućnost Voli i Igokea, dok je iz lige ispao Široki Primorka. Srbija će i sledeće sezone imati četiri predstavnika.

1. četvrtina – 20:14, Vujoševićeva tehnička nakon 180 sekundi

Trener Partizana Duško Vujošević odlučio se za petorku: Tepić, Bogdanović, Bertans, Lovernj i Milutinov, dok za Cedevitu od početka igraju: Babić, Zupčić, Ramljak, Smit i Bilan.

Susret je sjajno otvorio Bertans, koji na svakom meču od povrede pokazuje koliko je željan utakmica, pa je ubacio trojku, a onda i dva slobodna bacanja posle faula na polaganju za 5:0.

Nakon toga sledi serija gostiju od 6:0 preko Smita i Bilana nakon tehničke greške za Duška Vujoševića već posle tri minuta igre. Lovernj, Bogdanović i Tepić uzvraćaju mini serijom – 6:0 za 11:6. Jasmin Repeša tada je prvi put tražio tajm-aut. Pauza ne donosi promenu ritma, jer Pavlović i Lovernj donose Partizanu 15:6.

Do kraja Perioda crno-beli su održali dobar ritam te su na prvu pauzu otišli sa 6 poena prednosti – 20:14.

2. četvrtina – 22:15; Atraktivna igra domaćina

Bogdanović je trojkom otvorio drugi period, ali Baždarić uzvraća istom merom, a Nurkić i Bilan smanjuju na 24:21.

Bilo je i prostora za atraktivne poteze u kojima je dominirao Pavlović. Najpre su Tepić i on priredili alej-up, da bi sličnu akciju završio i Dalo, a onda je bivši igrač Klivlenda u NBA stilu zakucao, zatim i pogodio iz reketa za seriju 10:0 i 34:21.

Do odlaska na odmor, crno-beli su uspeli da zadrže dvocifrenu prednost, koju je potvrdio Bertans sa četiri poena sa linije bacanja za 42:29 i odlazak na pauzu.

Bogdan Bogdanović je u prvom poluvremenu postigao 10 poena uz samo jedan promašaj iz igre (2/2 dva, 2/3 tri), Davis Bertans je ubacio 9, a Aleksandar Pavlović 8 uz 3 asistencije. Mladi centar Jusuf Nurkić predvodi Cedevitu sa 8 poena (3/3 dva) i 5 skokova.

3. četvrtina – 19:16; Crno-beli pobedili i u trećoj deonici

Dva i po minuta se čekalo na prve poene u drugom poluvremenu, da bi to konačno uradio Milutinov zakucavanjem posle ofanzivnog skoka, nakon što je Tepić promašio polaganje iz polukontre. U nastavku meča trojku pogađa Bertans, a potom Tepić zakucava te ubacuje za tri i održava Partizan na dvocifrenoj razlici – 52:39.

U finišu perioda Vujošević je dao odmor Bogdanoviću, zaigrao je Andrić, dok je u napadu koristio visinu Gagića i Muslija koji odvode crno-bele na +16 pred poslednju četvrtinu – 61:45.

4. četvrtina – 16:23;

Partizan odlazi na +18 na startu poslednjih 10 minuta, Nurkić i Smit su dali nekoliko koševa za Cedevitu, s druge strane Tepić je ponovo ubacio trojku, sa penala su pogađali Dalo i Gagić, pa je na kraju Partizan slavio laganu pobedu 77:68.