Crvena zvezda definitivno bez Evrope, da li će neko ostati u ekipi?

Fudbalski klub Crvena zvezda odlučio je da ne uloži žalbu na kaznu Evropske fudbalske unije (UEFA) i neće igrati kvalifikacije za Ligu šampiona sledeće sezone.

Odbor za hitna pitanja saopštio je posle sednice da je takva odluka doneta “nakon razmatranja svih okolnosti odluke Uefe”.

Uefa je suspendovala Crvenu zvezdu iz evropskih takmičenja na godinu dana zbog kršenja pravila o licenciranju i finansijskog fer-pleja. Time je šampionska titula koju je Zvezda osvojila posle šest uzastopnih titula večitog rivala postala skoro beznačajna pošto fudbaleri neće imati šansu da pokušaju da obezbede grupnu fazu Lige šampiona, a klubu je potencijalna finansijska nagrada od UEFA-e više nego potrebna. Inače, plasman u plej-of rundu kvalifikacija donosi oko dva miliona evra i siguran plasman u Ligu Evrope, a grupna faza Lige šampiona može obezbediti klubu između 8 i 10 miliona evra u zavisnosti od rezultata. Uz to, klub može mnogo da zaradi od prodaje karate, sponzora, TV prava.

Ovakva odluka kluba bila je očekivana, pošto je prethodno pomeren početak priprema za 27. jun. Po prvobitnom planu one bi počele danas.
Pitanje je ko će se pojaviti na prozivci. Miloš Vesić i Luka Milunović već su napustili klub. Miloš Ninković najverovatnije će preći kao slobodan igrač u Evijan i oprostiti dugovanja. Za Nenada Milijaša, Darka Lazovića, Marka Petkovića, Dragana Mrđu, Nejca Pečnika, Aleksandra Kovačevića, Filipa Kasalicu i Abiolu Daudu postoji interesovanje iz inostranstva. Bobanu Bajkoviću, Nikoli Mijailoviću, Dejanu Kelharu, Jovanu Krneti i Saši Cilinšeku su istekli ugovori.
Jedini sigurni su mladi igrači: golman Predrag Rajković, Vukan Savićević, omladinci Luka Jović, Vukašin Jovanović, Miloš Stojanović, očekuje se da bude priključeno još nekoliko igrača iz omladinskog pogona (Grujić, Ristić, Brajović), a od iskusnijih verovatno ostaju Đorđe Rakić
Nerešen status imaju Savo Pavićević, Novak Martinović, Migel Arauho, Ljubo Nenadić i Ifeani Onjilo. Sa pozajmica se vraćaju Stefan Mihajlović (Sloboda Užice), Nikola Karaklajić (Voždovac), Darko Lazić i Marko Trkulja (Spartak Subotica), Petar Đuričković (Radnički Niš), Marko Marinković (Smederevo), Nemanja Ahčin (Grbalj), Milan Jokić, Stefan Čikić (BSK Borča), Nikola Đorđević (Sloga), Nikola Stojković (BASK) i Miloš Vukić (Železnik).
Danas je trebalo da bude održan sastanak Upravnog odbora Crvene zvezde, ali je zbog nedostatka kvoruma zasedao Odbor za hitna pitanja.

Nova sednica Upravnog odbora Zvezde održaće se u četvrtak.