CRVENO-BELI MOGU DA ODAHNU: Propisi kažu da je ZVEZDA već u Evroligi, a EVO I KAKO!

KK Crvena zvezda
twitter.com/kkcrvenazvezda

Propozicije jasne, Budućnost ne ispunjava uslove za licencu najkvalitetnijeg klupskog takmičenja, minimalni kapacitet dvorane za jednogodišnju licencu 5.000 sedećih mesta, „Morača” ima 4.000!

 

Ako je suditi na osnovu ovosezonskih propozicija Evrolige onda navijači Zvezde nemaju razloga za brigu da li će njihovi ljubimci sledeće sezone igrati najkvalitetnije klupsko takmičenje Starog kontinenta. Jer, ulog u finalu plej-ofa Jadranske lige ovoga puta nije evroligaška viza, već samo šampionski prsten.

Začkoljica koja unapred eliminiše Budućnost, slična je onoj zbog koje 2013. godine ni Radnički ne bi mogao da igra da je kojim slučajem slavio u Laktašima. Kragujevčanima bi problem predstavljale dve stavke, Đetićima sada jedna – ali praktično nerešiva u kratkom vremenskom roku. Problem je u kapacitetu dvorane „Morača”, odnosno manjku sedećih mesta.

Treće poglavlje Evroliginih propozicija posvećeno je licencama za „pridružene klubove”. One koji nisu među 11 sa zagarantovanim mestom, već moraju da ga izbore kroz domaći šampionat ili kroz Jadransku ligu u slučaju zemalja bivše Jugoslavije.

Član 9. posvećen je uslovima koje su uslov za dodelu licence. Većinu uslova iz paragrafa ovog člana ispunjavaju bezmalo svi učesnici Jadranske lige:

• imaju najmanje dva hotela sa 4 zvezdice

• međunarodni aerodrom udaljen najviše 100 kilometara od dvorane

• da ispunjava propise finansijske stabilnosti i fer-plej regulativa.

• da klub, njegova uprava i zaposleni nisu u sukobu interesa sa bilo kojim drugim učesnikom Evrolige ili da su uključeni u rad agencija koje zastupaju igrače ili trenere

• klub ne sme da bude pod kaznom ili privremenom suspenzijom učešća u Evroligi

Ali drugi paragraf člana 9 koji govori o kapacitetu dvorana izdvaja Crvenu zvezdu, Partizan, Cedevitu, Cibonu, Zadar, Olimpiju, MZT Skoplje.

U njemu eksplicitno stoji:

• da igra u dvorani minimalnog kapaciteta 5.000 sedećih mesta koja je na manje od četiri sata leta od Frankfurta (uzet kao geografski centar teritorije Evropske unije za potrebe pravila licenciranja) i ima sve neophodne tehničke elemente za košarkaške utakmice, kao i da ispunjavaju sve druge uslove koji se zahtevaju u ovim pravilima.

Prema podacima sa sajta pgsport.me, zvanične prezentacije sportskih objekata u Podgorici, velika dvorana sportskog centra izgrađena 1981. godine renovirana je pre 13 godina da bi ispunila FIBA standarde za potrebe igranja prve faze Evropskog prvenstva.

Na stranici o nama piše da je kapacitet 4.000 gledalaca, odnosno hiljadu manje nego što propisuje Evroliga.

Teško je verovati da bi povećanje kapaciteta Morače za 25 odsto bilo moguće u kratkom vremenskom roku (do žrebanja za novu ili početka nove sezone). Praktično, Evroliga će ukoliko se bude držala svojih pravila iskoristiti mogućnost da pozove sledećeg rangiranog iz takmičenja – to je u ovom slučaju Crvena zvezda, bilo da se kao kriterijum uzima plej-of ili plasman u ligaškom takmičenju.

Nije sporno da propisi Evrolige diskriminišu neke klubove i u pojedinim slučajevima negiraju rezultat, koji je osnov svakog sportskog takmičenja. Život, pa ni Evroliga, nisu uvek pravedni.

Propisi su, međutim, odavno napisani i svi klubovi pre „ulaska u trku” unapred znaju njena pravila.