Crveno-beli nastavili dominaciju, u Pioniru savladan ‘večiti’ rival! Zvezda – Partizan 76:67

Košarkaši Crvene zvezde Telekom savladali su Partizan NIS sa 76:67 (19:14, 19:8, 19:14, 19:31) u derbi utakmici 10. kola ABA lige.

Ovo je Zvezdina deseta pobeda, i dalje je jedina ekipa bez poraza od početka sezone u ABA ligi i učvrstila se na prvom mestu na tabeli, dok Partizan sada ima polovičan učinak – pet pobeda i pet poraza.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Branko Lazić sa 15 poena, dok su po 13 postigli Čarls Dženkins, Boban Marjanović i Jaka Blažič. Crno-bele je predvodio Milan Mačvan sa 20 poena, Tepić je dodao 13 uz 4 skoka, a Milutinov je dodao 10 poena i 9 skokova.

 

Najava i tok meča:

Prošle sezone Zvezda je dobila oba večita derbija u ligaškom delu takmičenja (86:83, 63:57), ali ekipa iz Humske se revanširala s kamatom osvajanjem nacionalne titule.

Tim sa Malog Kalemegdana ove sezone igra sjajno u regionalnom takmičenju i ne znaju za poraz u prvih devet kola.

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da nema favorita u ovom meču.

– Mi ne mislimo da će biti lako, kao što mnogi predviđaju. Poznato je da su derbi mečevi specifični i moramo sa punim kapacitetom da budemo ozbiljni. Partizan može da nas dobije, iskusni su, ali ovo je tek prvi naš duel. Ipak, želimo da nastavimo seriju dobrih rezultata i pobedimo – rekao je Radonjić.

Partizan ima skor 5-4 i mnogo problema. Tim iz Humske još nije kompletiran, a dobra vest za navijače je da se Milan Mačvan vraća u tim posle preskočenog duela Evrokupa protiv Banvita.

Trener Partizana kazao je i da se Zvezda igrački popravila i pojačala i dovela igrače koje je želela.

– Uspešno igraju Evroligu, dobro predstavljaju grad i zemlju, ističu novi kvalitet i sve to im obezbeđuje poziciju favorita pred sutrašnji meč i poziciju favorita kada su takmičenja u pitanju ove sezone. Imamo obavezu prema sebi i prema navijačima da se borimo, pružamo maksimum, i ako to uradimo, ja ću biti zadovoljan. Bez ikakvih rezultatskih pritisaka – rekao je Vujošević.

 

Prva četvrtina – 19:14; Dve brze trojke Lazića, efektne blokade Gagića i Murića

Crvena zvezda je meč započela sa petorkom Vilijams, Lazić, Dangubić, Mitrović i Marjanović, dok se Vujošević opredelio za sledećih pet igrača: Tepić, Andrić, Murić, Bogdanović i Milutinov.

Partizan je odlično započeo utakmicu serijom 5:0 posle trojke Tepića i šuta sa polu-distance Murića. Na drugoj strani pogađali su Blažič i Marjanović – 5:4. U prvih četiri minuta po dva puta neprecizni pri šutu za tri poena bili su Vilijams sa jedne i Andrić sa druge strane.

Zahvaljujući pre svega odličnoj odbrani Zvezda je posle ”minus 5” došla do ”plus 5” i vođstva od 10:5. Posle odmora Vujoševića crno-beli su se konsolidovali, a kada je mladi Vanja Marinković pogodio trojku semafor u Pioniru prikazivao je nerešen rezultat – 12:12.

Dejan Radonjić bio je prinuđen da zatraži tajm-aut, a potom su usledile dve brze trojke Branka Lazića – 18:12. Marjanović deluje nezaustavljivo za sada i nanizao je sedam poena u prvoj deonici. Nakon što je Gagić pogodio dva bacanja, rezultat je posle prve četvrtine bio 19:14.

 

Druga četvrtina – 19:8; Vilijams pogodio trojku sa pola terena, povreda Murića

Ovu deonicu poenima pod košem otvorio je Mačvan, dok je na drugoj strani Blažič efektno položio – 21:16. U tim momentima povredio se Murić koji je uz bolan izraz lica napustio parket.

To je izgleda destabilizovalo igrače Partizana pošto je „večiti” rival došao do dvocifrene prednosti. Trojku je pogodio Kalinić, a Dženkins i Mitrović su dotukli protivnika za ”plus 12” – 28:16. Milutinov je ubacio jedan od dva penala, nakon čega su Cirbes i Mačvan poentirali iz reketa – 31:19.

Markusa Vilijamsa neće šut na ovoj utakmici, promašio je nekoliko puta za tri poena, ali i dalje briljira u onome u čemu je najbolji – asistencijama. Kada to niko nije očekivao, bez gledanja je doturio loptu Laziću koji pogađa za 33:20.

Mačvan je potom promašio dva bacanja, a sa druge strane Marjanović je pogodio dva od četiri – 35:20. Tepić nije iskoristio poslednji napad za svoj tim, a onda je usledila prava magija Vilijamsa. Do kraja prvog poluvremena ostalo je 4-5 sekundi, Amerikanac je poveo loptu i skoro sa polovine terena je pogodio za konačnih 38:22 posle 20 minuta.

 

Treća četvrtina – 19:14; Razigrao se Dženkins, tehnička za Vujoševića

Prve poene u nastvaku postiže Nikola Milutinov, pogodio je jedno slobodno bacanje, a onda je 17-godišnji Vanja Mmarinković ”pocepao” mrežicu van linije za tri poena – 38:26.

Skoro puna tri minuta od početka ove crveno-beli tim je bio bez poena, početak je bio sličan startu meča, a onda je Jaka Blažič ubacio trojku, a Mitrović završio sjajan napad za 43:26.

Počeo je Partizan da daje znake života kada je iskoristio nekoliko uzastopnih napada. Gagić je bio precizan ispod koša, Marinković sa polu-distance, Tepić sa bacanja, a Milutinov je uspeo da zakuca – 45:34.

Tada je proradio Dženkins! Amerikanac je najpre pogodio uz faul, da bi potom bio precizana i van linije 6,75 – 53:36. Trener Partizana Duško Vujošević dobio je tehničku zbog protesta nezadovoljan sudijskim odlukama, što je ispratio salvom uvreda na račun arbitara, a posle 30 minuta rezultat je 57:36.

 

Četvrta četvrtina – 19:31; Partizan bez snage za preokret, 10. Zvezdina pobeda

Mačvan je otvorio ovu deonicu pogodivši pod košem, a sa druge strane Dangubić je bio precizan pri šutu za tri poena. Nastavio je Dženkins da teroriše protivnika, a Zvezda je u 3. minutu imala 62:43.

I trener Zvezde Dejan Radonjić dobio je tehničku zbog protesta kod sudija, pa je Mačvan ubacio oba penala zbog faula, Marinković jedan zbog tehničke, a Andrić postigao trojku za 62:49

Deluje da je Partizan u strahovitom naletu pošto je Tepić zaključio seriju od 12:0 svog tima za 62:51. Posle dužeg vremena crveno-beli su uspeli da pogode i to posle nove trojke Lazića – 65:51.

Odlično je tim iz Humske nastavio u ovoj deonici, a posle trojke Andrića sveli su prednost ispod deset razlike – 65:57. Na drugoj strani odličan u ofanzivi bio je Vilijams koji je pogodio uz dodatno bacanje – 68:57.

Za Zvezdu je pogodio Marjanović, a posle koševa Milutinova, Gagića i Tepića crno-beli su uneli neočekivanu dramu u ovaj meč na dva minuta pre kraja utakmice – 70:63. Odgovorio je tim sa Malog Kalemegdana koševima Lazića i večeras fantastičnog Branka Lazića za verovatno nedostižnih 76:63.

Sve što je Partizan do kraja uspeo da uradi jeste da smanji rezultat i postavi konačnih 76:67.