Crveno-beli ‘stotkom’ do reprize prošlogodišnjeg finala, Mega Vizura – Zvezda 95:101

Košarkaši Crvene zvezde Telekom plasirali su se u finale plej-ofa Superlige Srbije pošto su u drugom meču polufinala savladali Mega Vizuru u Hali sportova sa 101:95 (26:25, 22:26, 25:15, 28:29).

Crveno-beli su do finala plej-ofa stigli serijom od 2:0 u pobedama. Zvezda će u finalu igrati protiv branioca titule Partizana, koji je u dva meča bio bolji od kragujevačkog Radničkog.

Finalna serija igra se na tri pobede, a prednost domaćeg terena imaće Partizan. Termini finala su 14, 16, 19, 21. i 24. jun.

Najefikasniji je bio Raško Katić sa 26 poena, Nelson je dodao 22 uz šest skokova i pet asistencija, a Dženkins 21. U taboru Mega Vizure po učinku su se izdvojili Dangubić sa 19 poena, Veličković sa 23 poena i 10 skokova, Varda sa 20 poena, a Micić je ubacio 12 uz šest asistencija.

Najava i tok meča:

Crveno-beli su u prvom meču polufinala pobedili sa 81:68 i poveli sa 1:0 u seriji koja se igra do dve pobede.

U ekipu Mega Vizure vraćaju se Vasilije Micić i Nemanja Dangubić koji su propustili prvi duel zbog boravka u kampu u Trevizu.

Partizan je postao prvi finalista Superlige Srbije nakon što je u polufinalnoj serija u dve utakmice savladao Radnički iz Kragujevca.

Prva četvrtina – 25:26; Kanonada van linije 6,75 obeju ekipa

Domaći tim je mlako ušao u ovaj duel, Zvezda je već posle dva minuta povela sa 8:2, pa je Dejan Milojević bio prinuđen da već tada zatraži tajm-aut.

To je urodilo plodom jer je Mega napravila seriju 4:0, međutim, Blažič je odmah nakon toga postigao trojku. Još tri pogotka van inije 6,75 videli smo zaredom, a pogađali su Dženkins i Lazić za Zvezdu, a Micić za Vizuru – 13:17.

Dženkins brzim ulazom i Marjanović zakucavanjem povećali su prednost gostiju – 20:26, a onda su Krstić dvojkom i Jokić pogotkom sa pola terena umanjili zaostatak Mege – 25:26.

Druga četvrtina – 26:22; Varda i Veličković nosili svoj tim do prednosti

Početak druge deonice protekao je uz trojkaški obračun dve ekipe, po dve na obe strane – 33:34. Neverovatno, Ratko Varda je vezao dva pogotka za tri poena. Obe ekipe do sada su po pet puta bile precizne van linije 6,75.

Dvojica najiskusnijih, Varda i Veličković, na svojim leđima nose Meginu mlađariju, u 16. minutu domaći tim poveo je sa 49:40.

Crveno-beli tim brzom serijom i pogocima Katića i Lazića uspeo je da smanji na 49:48. Poenima Miljenovića sa linije penala Mega na poluvreme otišla sa prednošću i rezultatom 51:48.

Treća četvrtina – 15:25; Veliki preokret Zvezde zahvaljujući Katiću

Drugo poluvreme na Novom Beogradu otvorio je Jaka Blažič pogotkom za tri poena. Raspucao se i Raško Katić koji je vratio prednost gostima – 53:55. Ijao, kakvo zakucavanje Dangubića! Presekao je jednu loptu i poravnao rezultat.

Usledio je mračan period u igri Mege, a to je iskoristio Raško Katić koji je sjajnim poenima svom timu doneo najveću prednost na utakmici – 60:69.

Do kraja deonica gosti su uspeli da zadrže prednost – 66:73.

Četvrta četvrtina – 29:28;

Neverovatna partija dve ekipe nastavljena je u odlučujućoj deonici. Žestoki dueli i sjajni pogoci uobličili su ovaj polufinalni susret u pravu košarkašku poslasticu.

Jokić posle tajm-auta nije uspeo da iza linije 6,75 donese i preokret, a Zvezdinu prednost su u naredna dva minuta uspeli da sačuvaju Dženkins i Nelson. Sjajnu završnicu upotpunio je Veličković izjednačenjem. Nelson je potom pogodio trojku, da bi mu Micić uzvratio istom merom za 87:87 tri minuta pre kraja. Gosti su napravili seriju 4:0.

Briljantu partiju nastavio je da pruža Katić, sa dva pogođena slobodna bacanja došao je do 26 poena – 89:93.

Mega nije imala drugog izbora nego da uđe u penal završnicu. Na njihovu nesreću, momci u crveno-belom nisu mašili bacanja. Do kraja utakmice nije bilo iznenađenja, a Crvena zveuda se plasiralo u veliko finale gde je očekuju dueli sa Partizanom.

Konačan rezultat – 95:101.