Crveno-beli upisali i petu recku, Mitrović ponovo najefikasniji! Zadar – Zvezda 63:79

Košarkaši Crvene zvezde Telekom savlatali su na gostovanju ekipu Zadra sa 79:63 (15:10, 22:20, 28:18, 14:15) u petom kolu ABA lige.

Na taj način Crvena zvezda je nastavila dominaciju u regionalnom takmičenju pošto za sada imaju sve pobede.

Najefikasniji u redovima beogradskog kluba bio je Luka Mitrović sa 15 poena, dok je 14 ubacio Kalinić. Markus Vilijams imao je učinak od sedam poena i isto toliko asistencija.

U narednom kolu u derbiju crveno-beli igraju sa ekipom podgoričke Budućnosti koja takođe nema poraz posle pet utakmica.

Najava i tok meča:

Crveno-beli imaju maksimalan učinak, a Zadar ima po dve pobede i poraza.

U subotu je od srpskh predstavnika Partizan pobedio Metalac 84:77, a Mega Vizura je bila bolja od Olimpije 85:66.

 

Prva četvrtina – 10:15; Mitrović i Kalinić po 5 poena

Mrežicu je prvi na meču zatresao Marjanović ubacivši jednoslobodno bacanje. Posle 140 sekundi i domaćin je postigao prve poene. Usledila su dva efektna napada crveno-belih: odlični Mitrović je najpre pogodio iz igre, a kapiten Beograđana je potom postigao i trojku – 2:6.

Ramljak je dva minuta kasnije primakao domaći tim na 6:4, ali je usledila nova serija Zvezde od 5:0 zahvaljujući Marjanoviću i Kaliniću – 4:11. Loš period u igri Crvene zvezde Zadrani su iskoristili da se primaknu na samo poen zaostatka – 10:11.

Ipak, do kraja četvrtine Zvezda je uspela da vrati prednost – 10:15.

 

Druga četvrtina – 20:22; Vilijams bez poena, ali ‘hrani’ loptama saigrače

Nakon početnih poena Zadrana, usledila je serija srpskog tima od 6:0. Konsolidovao je domaćin, sve je bolje igrao i prišao je prostivniku na samo tri poena zaostatka posle čega je Dejan Radonjić bio prinuđen da zatraži tajm-aut – 20:23.

Ispostavilo se da je to bio pun pogodak jer je Zvezda opet povećala prednost. U sjajnu seriju je ušao i Mitrović sa pet poena, dok je strelac jednog koša bio i Marjanović – 22:30. Džejms Florens je uzvratio žestoko: postigao je dve trojke i smanjio na 30:34. Van linije 6,75 precizan je bio i Dangubić,pa je gost sa prednošću od sedam razlike otišao na odmor – 30:37.

Treća četvrtina – 18:28; Najefikasnija deonica beogradskog kluba

Na isteku prvog minuta igre Ramljak je zaradio tehničku grešku. Naime, Hrvat je poprilično pobesneo kada su mu sudije blokadu nad Dangubićem okarakterisale kao prekršaj. U nastavku napada Zvezda je postigla pet poena – 30:42.

Na 9:0 u trećoj deonici povisio je Jaka Blažič, a trojke su na obe strane pogađali Florens i Vilijams – 39:49. Sjajan potez usledio je po ulasku Kalinića koji bio fauliran pritom pogodivši iz teške situacije.

Neverovatno je koliko Marko Vilijams doprinosi igri Crvene zvezde. Njegove lopte kao da ”imaju oči”, a Amerikanac je pritom i odličan šuter. Posle još jedne njegove asistencije Mitrović je poentirao, a Dženkins je ubacio trojku – 48:60.

U velikom stilu crveno-beli okončali su ovu deonicu. Prvo je Cirbes u stilu Raduljice sa Mundobasketa nehotice pogodio koš, da bi još jednom van linije 6,75 bio precizan Dženkins – 48:65.

 

Četvrta četvrtina – 15:14; Monstruozna blokada Kaline, Zvezda 5 od 5

Dobro su otvorili domaći igrači poslednju deonicu sa pet poena, a sve to je došlo kao rezultat grešaka beogradskog tima. U pravom trenutku je trojku ubacio Jović, a malo posle toga je zaradio tehničku (ostaje nejasno zbog čega) – 53:68.

Tada se razigrao i Nikola Kalinić koji je od dolaska na Mali Kalemegdan za sada najefikasniji sa 14 ubačenih poena – 58:74. U jednoj od kontra napada hrvatskog kluba srpski rerezentativac je podsetio na svoje defanzivne vrline kada je brutalno ”lupio bananu” protivničkom košarkašu.

Zvezda nije ispuštala dvocifrenu prednost do kraja utakmice, a meč je završen rezultatom 79:63.