Crveno-beli vratili brejk i došli na korak od finala i plasmana u Evroligu! Partizan – Zvezda 85:95

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan sa 95:85 (26:20, 25:24, 22:18, 22:23) u trećoj utakmicu polufinalne serije ABA lige.

 

Četvrti duel ‘večitih’ na programu je u nedelju od 21 čas, a eventualna majstorica igraće se u sredu.

Zvezdu su do pobede predvodili Kalinić sa 25 poena, Dženkins sa 22, dok su po 11 postigli Mitrović i Marjanović. U redovima Partizana Milosavljević je postigao 23 poena, Mačvan je ubacio 17, Akojon 14, a Milutinov 10.

Najava i tok meča:

Crveno-beli su slavili sa 73:64 u prvom duelu, potom je bilo 70:68 za šampiona Srbije, a za subotu je zakazana prva utakmica na kojoj će domaćin biti Partizan.

  

Kao i za duele u kojima je domaćin bila Zvezda, i za četvrti duel nije bilo prodaje karata, pa će se u hali “Pionir” naći samo navijači Partizana.

  

Dešavanja pred meč:

Pristalice crno-belih su već oko 18 časova i 30 minuta počele da ulaze u halu „Pionir”, a do 20 časova beogradski hram košarke bio je već krcat.

Došlo je i do incidenta prilikom izlaska na zagrevanje Jake Blažiča. Naime, navijači Partizana su slovenačkog reprezentativca gađali tvrdim predmetima, ali se situacija srećom primirila.

Takođe, košarkaši Cedevite smanjili su na 2:1 u polufinalnoj seriji Jadranske lige, pošto su na svom terenu u Zagrebu pobedili Budućnost sa 85:57.

Prva četvrtina – 20:26; Marjanović se razigrao

Duško Vujošević se odlučio za sledeću petorku: Milosavljević, Tepić, Mačvan, Pavlović, Đumić. Sa druge strane utakmicu su počeli Vilijams, Lazić, Mitrović, Marjanović. Dangubić.

Počelo je dobro za Crvenu zvezdu, naročito za Bobana Marjanovića koji je postigao četiri poena za 0:4. Usledila je mini-serija igrača Partizana koji su preko Tepića i Milosavljevića ubrzo preokrenuli – 6:4. Jednu kontru Partizana Jaka Blažič je prilično oštrim prekršajem zaustavio Mačvana, pa ga je sudija ”počastio” namernom ličnom greškom (10:6).

Marjanović je već za šest minuta prve četvrtine postigao više poena nego na prve dve utakmice zajedno. Zvezdin centar je najpre pogodio uz faul (ubacio i dodatno bacanje), da bi potom u svom stilu strahovito zakucao preko Milutinova – 13:13. Veliki nalet Zvezda je nastavila preko Kalinića koji je ubacio trojku – 13:16.

Nije tu stao tim Dejana Radonjića pošto je Jović pogodio za pet razlike. Seriju od 9:0 crveno-belih prekinuo je Džoš Akojon ubačenom trojkom – 16:18. Evidentno je da kraj ove deonice pripada gostima, a Jović sa bacanja i Kalinić sa polu-distance su svom timu doneli ”plus 6” – 16:22. Do kraja ove deonice oba tima su postigla po četiri poena – 20:26.

  

Druga četvrtina – 24:25; Zvezda imala ”plus 14”

Odlično je tim Dejana Radonjića ušao u drugi period. Razigrao se Dženkins sa pet poena, a Kalinić je pokazao da ga večeras hoće šut, pa je tako crveno-beli tim došao do dvocifrene prednosti – 22:33.

Baš tokom te Zvezdine serije došlo je do sukoba Nikole Kalinića i Saše Pavlovića. Srećom, sudija Ilija Belošević je uspeo da smiri strasti, a igrači su rukovanjem ostavili sve nesuglasice iza sebe.

Nastavili su crveno-beli u žestokom ritmu, a derbi je za sada obeležio Kalinić odličnom igrom i u napadu i u odbrani. Ubacio je dva slobodna bacanja, a potom je pogodio i trojku za veliku prednost svog tima – 27:41.

Ovu deonicu je, između ostalog, obeležio i veliki broj prekršaja sa obe strane, kao i pregršt slobodnih bacanja.

U ekipi Crvene zvezde proradio je i kapiten Luka Mitrović koji je sjajnim kretanjem i fintama lagano iz igre izbacivao košarkaše Partizana, a potom i pogađao – 33:45. Svoje prve poene na utakmici na meču Vilijams je postigao sa linije za slobodna bacanja, a istom merom uzvratio je Mačvan – 35:47.

Milenko Tepić i Milosavljević sa pet poena poentirali su za svoj tim, dok su sa druge strane loptu kroz obruč ubacivali Lazić i Dženkins – 42:51. Zahvaljujući Mačvanu, Partizan je pred poslednji napad Zvezde u prvom poluvremenu uspeo da se primakne na sedam razlike (44:51), a tim rezultatom se posle promašaja Dženkinsa otišlo na odmor.

  

Treća četvrtina – 18:22; Pavlović udario Lazića u međunožje, Dženkins ušao u seriju

Tamo gde je Kalinić stao u prvom poluvremenu, nastavio je u drugom. Vezao je četiri poena na startu druge deonice, a trebalo bi nalasiti da je promašio i dva slobodna bacanja. Sa druge strane, Milosavljević je ubacio trojku, a potom je iza leđa asistirao Milutinovu za zakucavanje – 49:55.

Sjajan posao radi i Luka Mitrović. Zvezdin kapiten je vezao nekoliko ofanzivnih skokova, a posle jednog takvog Dženkins je pogodio trojku – 49:61. Usledio je neverovatan koš Milosavljevića koji je pod faulom pogodio iz nemoguće situacije. Međutim, crveno-beli nisu želeli da stanu, pa su tako preko Dženkinsa i Jovića došli do ”plus 13” – 52:65.

Poenima Jovića i trojkom Dženkinsa Zvezda je došla do najubedljivije prednosti uopšte u ovoj polufinalnoj seriji, a ona je iznosila ”plus 16” – 52:68.

Iziritiran čvrstom odbranom Branka Lazića, Saša Pavlović je posegao za nesportskim potezom i pesnicom je Zvezdinog igrača udario u međunožje.

Do kraja ove deonice crveno-beli su zadržali dvocifrenu prednost, a preko Džoša Akojona Partizan je pred poslednjih deset minuta smanjio zaostatak – 62:73.

  

Četvrta četvrtina – 23:22; Zvezda napravila brejk, Kalinić briljirao

Zvezda je nervozno ušla u poslednju četvrtinu, greškom u izvođenju lopte, a Partizan je odmah nastavio seriju do 6:0, koju je prekinuo Dženkins, da bi Akojon trojkom iz velike daljine primakao Partizan na minus osam – 67:75.

Momentum je tada bio na strani Partizanovih igrača, naročito posle koša Mačvana uz faul posle kojeg su crno-beli došli do 70:75. Zvezda je počela da pravi početničke greške, što je proizvod defanzive domaćih košarkaša, a posle trojke Mačvana crno-beli su prišli na pola koša zaostatka – 74:75.

Posle dužeg vremena poentirao je i Kalinić i to van linije 6,75. Partizan dva napada u nizu nije uspeo da iskoristi, a to je Cirbes kaznio – 74:80. Onaj siloviti napad crno-belih Zvezda je odbila, a najzaslužniji je bio Vilijams koji je mini-serijom 5:0 vratio svom timu dvocifrenu prednost74:85.

Proradio je šut Slovencu iz redova Partizana Edi Muriću, što je on krunisao sa dve trojke iz dva napada – 80:87. Nikola Kalinić izrasta u prvu figuru ove utakmice: prvo je zabeležio svoju novu blokadu, istrčao je kontru, ubacio loptu kroz obruč pod faulom80:89.

Usledio je izjednačen period u igri oba tima, a na 68 sekundi pre kraja meča Zvezda je imala osam poena prednosti – 84:92. Do kraja utakmice nije bilo većih promena, a tačku na trijumf stavio je Dženkins novom trojkom.