Crveno-beli za korak bliži plasmanu u Evroligu, Kalinić i Dženkins odlučili! Zvezda – Partizan 73:64

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan sa 73:64 (24:13, 14:18, 17:21, 18:12) u prvom meču polufinalne serije plej-ofa ABA lige.

 

U prvoj četvrtini Zvezda je dominirala svih deset minuta, a naročito se istakao Vilijams sa osam poena. U tom periodu imali su i 13 koševa prednosti, a deonica je završena sa 24:13.

Druga deonica donela je buđenje Partizana, čemu je umnogome doprinelo i slabije izdanje crveno-belih. Takođe, zanimljivo je da je najbolji centar Evrolige Boban Marjanović posle dvadeset minuta zabeležio tek dva poena.

Imao je Partizan svojih šansi u nastavku meča, pre svega u trećoj četvrtini, ali je Nikola Kalinić ”izmišljao” poene kada je trebalo i svakako je najzaslužniji za trijumf Crvene zvezde rezultatom 73:64. 

U ekipi Crvene zvezde Dženkins je bio najefikasniji sa 19 poena, Kalinić je postigao 13. Sa druge strane Mačvan je bio najefikasniji sa 12 poena, dok su po 11 postigli Pavlović i Milosavljević.

Naredna utakmica igra se već u sredu u istom terminu od 21 čas, a treća utakmica na programu je u subotu. Eventualna četvrta i peta utakmica biće na programu 19, odnosno 22. aprila.

 

Najava i tok meča:

„Večiti” rivali se sastaju u polufinalnoj seriji regionalne ABA lige koja se igra na tri pobede. Ko pobedi ide u finale gde će imati priliku da se izbori za titulu, ali ono što je još važnije obezbediće plasman u Evroligu naredne sezone.

U dosadašnjem delu sezone odigrana su tri derbija, crveno-beli su slavili u prvom delu sezone i polufinalu Kupa Radivoja Koraća, a šampion Srbije u poslednjem duelu.

Već oko 19 časova oko dvorane „Pionir” se se okupljali navijači Crvene zvezde. Iako se moglo čuti da će „Grobari” ipak ući u beogradski hram košarke, njih za sada nema.

Tokom zagrevanja, na parket dvorane „Pionir” istrčao je košarkaš Partizana Milan Mačvan, a navijači crveno-belog tima su zapevali uvredljivu pesmu upućenu krilu crno-belog tima.

U prvom polufinalnom meču odigranom u podgoričkoj dvorani „Morača” domaća Budućnost je savladala Cedevitu sa 82:81.

 

Prva četvrtina – 24:13; Vilijams blistao za dvocifrenu prednost Zvezde

Na radost svih onih u crveno-belom utakmica je otvorena na najbolji mogući način – trojkom Markusa Vilijamsa u prvom napadu. Partizan svoja prva tri napada nije iskoristio, a to je Amerikanac sa Malog Kalemegdana ponovo kaznio: najpre asistencijom Mitroviću, a potom još jednom trojkom – 8:0.

Prve poene za goste postigao je Milutinov, a raspucao se i Pavlović koji je vezao pet poena – 10:8. Usledilo je nekoliko nerezonskih napada sa obe strane, a tu smušenost u igri prekinuo je Jaka Blažič. I to na kakav način! Prvo je bio precizan van linje 6,75, a onda je u kontri poentirao pod faulom za opšte oduševljenje na tribinama – 15:8.

Zvezdinu seriju prekinuo je Mačvan košem sa distance, a Milutinov je sa slobodnih bacanja bio polovičan u narednom napadu – 16:11. Vilijams je posle dve ubačene, vezao dve promašene trojke. Ipak, tamnoputi plej domaćih je sjajnim driblingom iz igre izbacio Tepića i lagano poentirao pod košem– 18:11.

Preko kapitena Mitrovića i Dženkinsa Zvezda je napravila seriju od 6:0 i stekla velikih 13 poena prednosti – 24:11. Do kraja prve deonice rezultat je promenio Mačvan sa linije za slobodna bacanja – 24:13.

 

Druga četvrtina – 14:18; Povreda Milutinova, Partizan se probudio

Sav svoj košarkaški talenat Pavlović je pokazao u prvom napadu ove deonicekada je iz nemoguće pozicije ubacio loptu kroz obruč. Usledili su koševi Zvezdinih stranaca, Dženkinsa i Cirbesa, za vraćanje najubedljivijih ”plus 13” – 28:15.

Usledila je mini-eserija gostiju od 7:2, a u večerašnjem derbije u strelce se upisaokonačno i Akojon – 30:22.  Najlepši potez do sada delo je 22-godišnjeg Nemanje Dangubića. Zvezdino krilo se zaletelo sa leve strane i posle neverovatnog odraza tako snažno je zakucao sa dve ruke da se obruč i dalje trese32:22.

Partizan je svoju treću trojku ubacio preko Murića, a lepu solo-akciju na pravi način iskoristio je kapiten crno-belih Dragan Milosavljević – 34:27. Ritam ekipe sa Malog Kalemegdana je opao, što je Mačvan iskoristio da smanji na 34:29.

Na 40 sekundi pre kraja prvog poluvremena došlo je do neželjenih scena na parketu Pionira. Murić je nešto jače faulirao Vilijamsa, posle čega su se njih dvojica pokačili. Srećom, sve je završeno verbalnim okršajem.

Posle 20 minuta prve polufinalne utakmice plej-ofa ABA lige Crvena zvezda je protiv Partizana vodila sa 38:31.

  

Treća četvrtina – 17:21; Velika borba, crno-beli dodatno smanjili zaostatak

Nastavak meča doneo je čudnu postavku kada je domaći tim u pitanju jer je Cirbes na početku drugog poluvremena zauzeo mesto Marjanoviću.

Partizan je dosta bolje počeo treću deonicu, čemu je svakako doprineo i loš napad Zvezde koja je za četiri minuta zabeležila tek dva poena – 40:37. Tada je na scenu stupio Mitrović najpre blokadom, a potom je pogodio pod faulom – 43:37.

Opet je usledila mini-serija momaka u crno-belom dresu zahvaljujući Muriću i Milosavljeviću. Ipak, Dženkins je pogodio uz dodatno ubačeno bacanje – 48:41. Svoj nesumnjivi talenat iskazao je Andrić sa četiri poena u nizu – 48:45.

Taman što je Kalinić pogodio trojku, Partizan je uzvratio preko Mačvana i Akojina za samo dva koša prednosti domaće ekipe – 51:49. Nna seriju je Zvezda odgovorila serijom pa je na 24 sekunde pre kraja treće deonice na semaforu pisalo 55:49.

Neverovatnom trojkom Džoša Akojona sa deset metara na nekoliko sekunde pre kraja Partizan je u poslednju deonicu ušao sa prihvatljivih tri poena manjka – 55:52.

Neverovatno zvuči podatak da Boban Marjanović uopšte nije nastupio tokom druge i treće četvrtine večerašnjeg meča.

  

Četvrta četvrtina – 18:12; Partizan bez snage za preokret, Zvezda povela u seriji

Milosavljević je odrazom sa leve noge pogodio za samo poen prednosti za domaći tim – 55:54. Napravila je Zvezda seriju 5:0 preko Kalinića i Dženkinsa (60:54), a navijače kluba sa Malog Kalemegdana više od toga je obradovala činjenica da se na parket vratio Marjanović.

Razigrao se tada Kalinić u potpunosti, blokirao je igrače Partizana kako je stigao, a trojkom je uspeo da održi prednost njegovom timu – 65:59. Crno-beli nekoliko uzastopnih napada nisu uspeli da realizuju, a Marjanović je svojim 4. poenom na meču doneo osam razlike na tri minuta pre kraja – 67:59.

Vilijams je potom ubacio jedno bacanje, a kada je Dženkins treći put na meču pogodio uz faul stekao se utisak da je Zvezda na dva minuta pre kraja stekla skoropa nedostižnih ”plus 12” – 71:59.

Vujošević je tada sa parketa sklonio svoju prvu petorku, a Vanja Marinković je sa pet poena smanjio – 71:64. Ipak, to je bilo sve što je Partizan uradio do kraja meča koji je završen Zvezdinom pobedom 73:64.

Druga utakmica na kojoj će domaćin ponovo biti Crvena zvezda zakazana je za sredu od 21 čas.