Crveno-belima i osma pobeda na Jadranu, opasni Slovenci neutralizovani! Zvezda – Krka 85:78

Košarkaši Crvene zvezde Telekom pobedili su Krku sa 85:78 (22:9, 19:31, 15:18, 29:20) u okviru osmog kola ABA lige i na taj način su zadržali stopostotni učinak u regionalnom takmičenju.

Crveno-beli su odlično počeli, već u prvoj deonici su imali 15 poena prednosti, ali se ekipa Aleksandra Džikića brzo vratila. U trećoj deonici Krka je imala u nekoliko navrata i četiri poena viška, ali u poslednjoj deonici Jaka Blažič i Majk Cirbes napravili su razliku na parketu i doneli Zvezdi osmi trijumf.

Najefikasniji kod pobednika bili su Markus Vilijams i Majk Cirbes sa po 14 poena, Jaka Blažić je ubacio 13. Kod Krke najubojitiji je bio Armsted sa 20, odličan je bio i Bolčina sa 14 poena.

Zvezda ima osam pobeda nakon osam odigranih mečeva i usamljena je na čelu tabele, Krka ima skor 5-3.

Najava i tok meča:

Posle ubedljive pobede u Vitoriji nad Laboral Kućom, košarkaši Crvene zvezde Telekom pokušaće da nastave pobednički niz na Jadranu.

Šef stručnog štaba crveno-belih Dejan Radonjić izrazio je veliko poštovanje prema aktuelnom šampionu Slovenije:

– Krka je odlično startovala u ABA ligi ove sezone. To je ekipa koja je odlično vođenda od strane Aleksandra Džikića i sastavljena od igrača koji imaju veliko iskustvo, mladost i potencijal. Imaju veoma kvalitetnog plejmejkera Armsteda, koji je prikazao sjajnu igru na samom početku takmičenja. Tu su i igrači poput iskusnih Hukića i Bukera koji su duže u timu, a ne treba zaboraviti ni talentovane Rojca i Kastratij. Igra im je na veoma visokom nivou uz pomoć američkog plejmejkera Armsteda koji je svoje znanje već demonstrirao u Pioniru, protiv Partizana – analizirao je Radonjić.

 

Prva četvrtina – 22:9; Granitna odbrana crveno-belih

Dejan Radonjić odlučio se da meč započnu Vilijams, Blažič, Dangubić, Tejić i Marjanović. Tim iz Beograda odlično je započeo utakmicu kada je odbrana u pitanju pošto su za pet minuta primili samo četiri poena. Posle pogotka Tejića na semaforu je pisalo 12:4.

Najlepši poen do sada na meču delo je Dangubića kada je na asistenciju Vilijamsa snažno zakucao jednom rukom. Posle trojke Čarlsa Dženkinsa ekipa sa Malog Kalemegdana došla je do maksimalnih ”plus 12” – 19:7.

Razlika je nastavila da raste poenima Zvezdinog Amerikanca koji je drugu sezonu u klubu – 22:7. Kod gostiju deluje da je najraspoloženiji Buker koji je pet poena, a prva deonica okončana je rezultatom 22:9.

 

Druga četvrtina – 19:31; Armsted i Bolčina režirali neočekivani preokret

Gosti iz Novog Mesta bolje su otvorili drugi period igre mini-serijom od 5:0 zahvaljujući poenima Vanmenija i Bukera. Konsolidovali su se crveno-beli , a koševe su pogađali Cirbes, Mitrović i Kalinić.

Primetno je da su Slovenci krenuli organizovanije u napade, pa su za pet poena ove četvrtine postigli već 17 poena za 33:26. Iako je Armsted pogodio trojku sa deset metara, može se reći da je čovek preokreta slovenačkog tima Tomaš Bolčina koji je za kratko vreme postigao osam poena za neočekivano izjednačenje 33:33.

Posle polaganja Cirbesa, Krka je čak uspela da dođe u prednost kada je novu trojku pogodio Armsted – 35:36. Do kraja deonice dva tima su se smenjivala u vođstvu, a Zvezda je na odmor otišla sa 41:40.

 

Treća četvrtina – 15:18

Ekipe su se smenjivale u vođstvu, na jednoj strani su pogađali Vilijams i Mitrović, na drugoj raspoloženi Bolčina i Buker, koji je trojkom preko ruke Zvezdinog kapitena u 24. minutu na semaforu ispisao 48:51.

Na krilima Vilijamsa domaći tim je povratio prednost, ali se u Pioniru rezultat i dalje ”klacka” – 54:53. Slovenački tim otišao je na maksimalnih ”plus 4” kada je Vanmeni pogodio uz dodatno bacanje – 54:58.

Konačan rezultat treće deonice postavio je Nikola Kalinića posle poena iz kontre, ali su gosti pred odlučujućih deset minuta otišli sa prednošću – 56:58.

 

Četvrta četvrtina – 29:20; Maestralni Jaka Blažič doneo trijumf Zvezdi

Uočljivo je da Markus Vilijams forsira šut van linije, 6,75, a posle nekoliko promašaja konačno je uspeo da pogodi. Nažalost, istom merom uzvratio je večeras odlični Armsted – 61:61.

Usledila je mini-serija crveno-belih: najpre je Cirbes snažno zakucao, a Pionir je gromoglasno pozdravio Jaku Blažiča koji je posle ukradene lopte pogodio za 65:63. Neverovatno koliko Slovenac u redovima Crvene zvezde ume da unese energiju u tim. Vezao je još četiri poena za povratak malo veće prednosti – 69:63.

Blažič je potom asistirao Kaliniću koji je pogodio trojku, a Cirbes je posle ubačenih bacanja odveo svoj tim na ‘plus 10’ – 74:64. Slovenački reprezentativac je potom pogodio i trojku, pa je beogradski tim sa lepom prednosšću ušao u poslednja tri minuta – 78:64.

Na krilima Armsteda Krka je uspela da smanji na 82:76, a konačan rezulltat utakmice bio je 85:78.