Čuda se događaju, a u fudbalu ne postoji nemoguće: Ovo su najveći rezultatski preokreti (VIDEO+FOTO)

Da je u fudbalu sve moguće, potvrđuju brojni preokreti koji su se dogodili kroz istoriju ovog sporta. Ono što nekada deluje nedostižno, promeni se u sekundi, a onda realnost dobija potpuno drugačiju verziju. Zlatno pravilo: Nikada ne zaboravite da utakmica traje 90 minuta (možda i više)!

U prestižnom takmičenju kao što je Liga šampiona retko se dešava da klubovi većih imena lako ispuste prednost iz prve utakmice. Ali, i to je moguće. Veliki rezultati, a još veća uzbuđenja dešavaju se i u drugom po rangu elitnom takmičenju – Ligi Evrope. Zbog toga smo odlučili da vam izdvojimo najzanimljivije rezultatske preokrete.

Revanš meč Lige šampiona: Deportivo La Korunja – Milan 4:0 (3:0) (rezultat iz prve utakmice: Milan – Deportivo La Korunja 4:1)

Jedan od najvećih preokreta desio se 2004. godine na Riazoru, gde je Deportivo iz La Korunje u revanšu stigao ogromnu prednost Milana iz prvog meča četvrtfinala elitnog takmičenja.

„Rosoneri” su na svom stadionu, bukvalno razneli Deportivo rezultatom 4:1, u meču u kojem su u svakom segmentu nadigrali protivnika. Tada su svi smatrali da je revanš u Španiji pitanje formalnosti, a Italijani su „već bili u polufinalu”. Ipak, stvarnost je nekada surova, a fudbaleri Milana nisu ni slutili da će na Riazoru doživeti pravi pakao.

Samo 45 minuta bilo je potrebno Špancima da na svom terenu izazovu pravu erupciju radosti domaćih navijača, ali i zbunjenost gostiju. Deportivo je do odlaska na odmor već imao rezultat u „svojim nogama”. Golovima Pandijanija, Valerona i Likea, španska ekipa je imala vođstvo od 3:0 koje ih je vodilo u polufinale. Tadašnji trener Milana, Karlo Anćeloti i njegovi izabranici nisu znali šta ih je snašlo. A onda kada je bilo najteže, usledio je još jedan udarac pogodak Frana i četvrti gol za Deportivo (4:0).
Legendarna generacija kluba iz La Korunje je te godine (ovom pobedom) napravila pravi podvig, ali je već na sledećem izazovu (nažalost) zastala, jer je poražena od Porta. Ipak, o njihovoj borbenosti i hrabrosti još dugo se pričalo, a kiks u polufinalu bio je u senci velike pobede nad „Rosonerima”.

Finale Lige šampiona: Milan – Liverpul 3:3 (3:0) (posle penala engleski tim osvaja titulu)

Samo godinu dana kasnije od meča sa Deportivom, italijanski klub je stigao do finala Lige šampiona, gde nije uspeo da ispravi greške iz prošlosti… Prvih 45 minuta u Istanbulu između tadašnjih finalista, Milana i Liverpula proteklo je u apsolutnoj dominaciji „Rosonera” koji su na odmor otišli sa prednošću od 3:0. Rana prednost iz prvog minuta, kada je mrežu „Crvenih” zatresao Maldini krunisana je sa još dva pogodaka, a dvostruki strelac bio je Krespo.
Odmor od 15 minuta iskorišćen je za blago slavlje, a do poptunog veselja delilo ih je još „samo” 45 minuta ige. Ono što se danas pamti kao „čudo u Istanbulu” i dalje ne može niko da objasni. Navijači Liverpula su već prežalili titulu, jedan je u tom gradu sebi oduzeo život u poluvremenu, a na stadionu su i dalje pevali „You’ll never walk alone” očekujući od svojih fudbalera samo da časno odigraju do kraja i izbegnu ubedljiviji poraz. I ništa više od toga…
A onda kreće magija. Pogodak Džerarda u 54. minutu ublažio je gorak ukus iz prvog poluvremena. Tada niko nije pomislio da je to početak totalnog preokreta. Samo dva minuta kasnije Šmicer je smanjio na 3:2, navijači Liverpula bili su na nogama, a njihovi ljubimci su krenuli da „grizu”. Ogromna inicijativa isplatila se već u 60. minutu, kada je posle penala Alonso izjednačio. Milan je promašivao neverovatne prilike, Liverpul se borio, meč je otišao u produžetke, a na kraju je (posle penala) Liverpul zasluženo slavio.

Finale Lige šampiona: Bajern Minhen – Mančester junajted 1:2 (1:0)

Geri Liniker, legenda engleskog fudbala, kaže „da je fudbal jednostavna igra u kojoj 22 igrača šutiraju loptu, a na kraju uvek pobede Nemci”, a da li je baš uvek tako?!
Bajern Minhen bi sigurno imao više od pet osvojenih trofeja Lige šampiona, da je iskoristio šansu koja se ukazala 1999. godine. Finale se igralo sa „Crvenim đavolima”.
„Bavarci” su poveli na početku utakmice, kada je Mario Basler bio precizan iz slobodnog udarca za vođstvo od 1:0. Do isteka regularnog vremena Junajted nije uspevao da izjednači, a onda Aleks Ferguson u igru ubacuje Soskera i veterana Tedija Šeringema. U jednom trenutku su na Nou Kampu navijači Bajerna slavili titulu, a onda su, za 120 sekundi (u periodu od 90. do 92. minuta) sa nevericom gledali kako navijači Mančestera počinju slavlje. Dva napada i golovi Solskera i Šeringema preokrenuli su situaciju na terenu ostavivši navijače i igrače Bajerna da se i danas pitaju šta ih je tada snašlo. Ipak, onda kada pomislimo da legendarna izreka za Nemce gubi svoj smisao, pojave se klubovi koji je ponovo iznova potvrđuju.

Četvrtfinale Kupa pobednika kupova: Urdingen 05 – Dinamo Drezden 7:3 (1:3)

Ipak, onda kada pomislimo da legendarna izreka za Nemce gubi svoj smisao, pojave se klubovi koji je ponovo iznova potvrđuju. Tako je nemačka ekipa Urdingena 05, kojoj se danas gubi svaki trag, jer igra u nižim ligama, izvela je pravo rezultatsko čudo. Ovaj tim je osamdesetih godina 20. veka igrao i u Evropi.
Ostala je upamćena njihova utakmica četvrtfinala Kupa pobednika kupova 1986. godine, kada je, posle poraza na gostovanju u Drezdenu protiv Dinama od 3:1, došao revanš. U prvih 45 minuta revanša na semaforu je pisalo 3:1 za Dinamo, što je značilo da samo čudo može spasiti Urdrigen. Čudo se i desilo. Ova ekipa je od 58. minuta, pa do kraja meča, postigla šest golova, pobedivši sa neverovatnih 7:3. Malo je ekipa koje su se posle ovoga približile sličnom preokretu…

Kup UEFA šesnaestina finala (revanš): Partizan – KPR 4:0 (Prva utakmica: KPR – Partizan 6:2)

Jedan od najneverovatnijih preokreta u istoriji evro kupova napravila je ekipa Partizana koja je 1984. godine uspela da stigne minus od četiri gola protiv Kvins park rendžersa. Ova dva tima prvi meč drugog kola Kupa UEFA odigrali su u Londonu, gde je engleski tim došao do (tada se činilo) nedostižne prednosti od 6:2.


Pakleni revanš u Beogradu. Već na izlasku na teren, Engleze je dočekala vatrena atmosfera na stadionu JNA. Golovima legendarnog Mancea, Kaličaina, Ješića i Živkovića, crno-beli su eliminisali engleski tim. Inače Partizan je ovom pobedom u to vreme postao tek druga ekipa koja je u evropskim takmičenjima u revanšu stigla zaostatak od četiri pogotka.

Finale Kupa UEFA: Bajer Leverkuzen – Espanjol 3:0 (posle penala nemački klub osvaja trofej, rezultat u prvom meču bio je 3:0 u korist španskog tima)

Za veliki preokret u evropskim utakmcama smatra se i onaj u finalu Kupa Uefa 1988. godine. Tada su se igrale dve utakmice, a Bajer Leverkuzen i Espanjol su bili finalisti. Prvi meč u Španiji pripao je Esopanjolu 3:0. U revanšu u Leverkuzenu delovalo je da će tim iz Barselone osvojiti trofej. Skoro do 60. minuta nije bilo golova, ali onda na scenu stupa poznata nemačka upornost i tvrdoglavost. Ekipa iz Leverkuzena u 57, 63. i 81. minutu postiže tri pogotka i dolazi do rezultata koji vodi u produžetke. Meč je posle proužetaka došao i do penala. Poznata je nemačka sigurnost sa „bele tačke” tako da dilema bilo nije. Leverkuzen je osvojio trofej…

Revanš Kupa pobednika kupova (1984. godina): Barselona – Mec 1:4 (rezultat prvog meča: Mec – Barselona 2:4)

U prvom kolu tadašnjeg Kupa pobednika kupova 1984. godine, Barselona je igrala protiv Meca. Katalonci su u već u prvom meču u Francuskoj zabeležili ubedljivu prednost od 4:2, tako da je revanš na Kamp Nou trebalo da bude lakši trening.
U Španiji je Barsa golom Karaska u 33. minutu povela sa 1:0, što je značilo da je ukupna prednost Katalonaca bila 5:2. Onda kada je svaki san navijača Meca delovao nemogućim za ostvarenje, na scenu je stupio Slovenac Kurboš. On je prvo izjednačio rezultat na 1:1, a do poluvremena, autogolom Sančeza, Mec je poveo sa 2:1. Niko nije ni slutio da će francuski tim u nastavku napraviti neverovatan preokret. Fenomenalni Kurboš tada je postigao još dva pogotka za konačan rezultat od 4:1.

Kup šampiona, drugo kolo: Real Madird – Derbi Kaunti 5:1 (rezultat iz prvog meča: Derbi Kaunti – Real Madrid 4:1)

Real Madrid je u Engleskoj pretrpeo debakl izgubivši od Derbi Kauntija sa 4:1. Dve sedmice kasnije malo ko je verovao u preokret. Čak i kad je Huan Roberto Martinez postigao gol u 3. minutu, jer je na poluvremenu bilo samo 1:0. Ipak, drugi deo igre doneo je veliko uzbuđenje. Martinez je postigao još jedan pogodak, zatim su se u listu strelaca upisali Santiljana i Piri za 4:0. Utešni gol Čarlsa Džordža značio je da meč ide u produžetke u kojem je Karlos Alonso Goznales Santiljana pogodio u 99. minutu i odveo kraljevski klub na megdan Bajernu.

Liga Evrope, osmina finala: Fulam – Juventus 4:1 (rezultat iz prvog meča: Juventus – Fulam 3:1)

Fulam je izgubio u Torinu 1:3. Protiv ekipe kao što je „Stara dama” malo ko je očekivao preoket. Engleski tim je u revanšu već posle drugog minuta igre gubio 1:0, pošto je Trezege doneo crno-belima ubedljivu prednost. Čak se i posle prvog dela činilo da su Italijani na bezbednoj udaljenosti, iako je domaćin preokrenuo golovima Zamore i Gere, ali je onda Mađar pogodio iz penala, a Dempsi je osam minuta pre kraja odveo Fulam u narednu rundu. Kasnije su stigli do finala, gde ih je zaustavio Atletiko Madrid.

Liga šampiona: Porto – Artmedia Bratislava 2:3 (2:0)

Anonimni klub iz Bratislave je te sezone bio pravi hit Lige šampiona. Nakon što su izbacili beogradski Partizan u kvalifikacijama, u grupnoj fazi su ostvarili još nekoliko sjajnih rezultata. To se posebno odnosi na gostovanje u Portugalu kada su šokirali aktualnog prvaka ove zemlje, ekipu Porta.
Činilo se da će to biti rutinska pobeda Porta. Pogotovo kada su Gonzales i Dijego doveli domaće u vođstvo od 2:0. Ali, krajem poluvremena Petraš smanjuje na 2:1. Čak ni ovaj pogodak nije zabrinuo navijače Porta. Ali, uozbiljio ih je definitivno gol Kozaka u 55. minuti za 2:2, a pogodak Borbelija iz 74. minute je šokirao. Maleni klub iz predgrađa Bratislave je odneo bodove dvostrukom prvaku Evrope.

Pročitajte još zanimljivih tema:

– Od kečera do grobara: Pogledajte čime su se sve bavili fudbaleri po završetku karijere (FOTO+VIDEO)

– Sve smrti na zelenom terenu: Ovi igrači su gajili strast prema fudbalu do poslednjeg daha! (VIDEO)

– Zbog njih je plakala cela Jugoslavija: Ovo su sportisti koji su poginuli na vrhuncu slave (VIDEO)

– Fudbaleri koji su mogli da postignu više: Tihi heroji koji nikada nisu napravili veliki transfer (FOTO+VIDEO)

– Fudbalski talenti koji su posrnuli: Oni su trošili milione na drogu, žene i alkohol (FOTO)

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs.