ČUDO U INSTANBULU: Pre tačno deceniju Liverpul i Milan odigrali su neverovatno finale Lige šampiona

Na današnji dan pre tačno 10 godina igralo se istanbulsko finale Lige šampiona, koje će ostati upamćeno kao jedno od najboljih. Milan je na poluvremenu vodio sa 3:0, ali su „Crveni” u nastavku stigli do izjednačenja. Meč je potom otišao u produžetke, golova nije bilo, pa je sve rešeno penalima. Trofej je, na kraju, podigao kapiten Liverpula Stiven Džerard.

 

Bivši fudbaler Milana Ernan Krespo rekao je danas da i posle 10 godina ne može da poveruje u to šta se dogodilo u finalu Lige šampiona protiv Liverpula 2005. godine.

Taj meč je deo sudbine, stvari koje ne mogu da se objasne. Čak i danas ne mogu da verujem šta se dogodilo. Sudbina je htela da trofej ode u Liverpul – rekao je Krespo za italijanske medije.

Milan je u tom finalu poveo golom Paola Maldinija već u prvom minutu, da bi Krespo golovima u 39. i 44. uvećao tu prednost na neverovatnih 3:0 na poluvremenu.

Igrati finale Lige šampiona sa Milanom je bilo veliko samo po sebi, a ja sam počeo taj meč, postigao sam dva gola… U tim momentima je sve funkcionisalo, svaka lopta je otišla tamo gde sam želeo. Bio je to sjajan osećaj – naveo je Krespo.

On je dodao da su mu se na poluvremenu noge tresle i da je pokušavao da se smiri i da ubedi sebe da je rezultat i dalje 0:0.

– Niko nije slavio u svlačionici. Te priče su izmišljene. U timu Milana su tada bili Alesandro Nesta, Andrea Pirlo, Đenaro Gatuzo, Andrej Ševčenko, Klarens Sedorf… Da li stvarno mislite da bi se ti igrači radovali posle 45 minuta? Naprotiv, bilo je i onih koji su govorili da bi trebalo da igramo još bolje, bez obzira što smo vodili 3:0 – kazao je Krespo.

Golovima Džerarda, Vladimira Šmicera i Ćabija Alonsa Liverpul je za samo šest minuta, od 54. do 60, stigao do izjednačenja. Nakon 90 minuta se otišlo u produžetke, a Milan je tada imao veliku priliku preko Ševčenka, ali je Jirži Dudek bio odličan na golu Liverpula.

– Nikad neću zaboraviti šta je Dudek odbranio, šta se spasio u produžetku. Verujem da on i dan danas nema pojma kako je odbranio taj udarac – dodao je Krespo.

U penal seriji bolje se snašao Liverpul, a Dudek je i tada bio bolji od Ševčenka.

Hteo sam odmah da odem u svlačionicu, ali sam zastao i pomislio: „Ne, ovo se nije dogodilo”. Zato sam seo iza fotografa, morao sam svojim očima da vidim kako Džerard podiže trofej… I dalje ne mogu da verujem. Kada je Stivi podigao trofej rekao sam sebi: „Ovo se stvarno dogodilo”. U svlačionici je bilo kao na sahrani. Niko nije mogao da govori, neki igrači su plakali… Verujte mi, bilo je mnogo teško veče – zaključio je Krespo.